29 Kasım 2001 22:00

Ecevit: TÜSİAD Kıbrıs'a

   ambargo uyguladı

Paylaş
Ecevit: TÜSİAD Kıbrıs'a ambargo uyguladıDSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Kıbrıs'ta barışçı düzene ulaşmak için tek şartın Kıbrıs'la ilgisi olmayan devletlerin, kuruluşların ve kesimlerin, Kıbrıs'tan ellerini eteklerini çekmeleri olduğunu söyledi. TÜSİAD'a da yanıt veren Ecevit, "TÜSİAD'ın Kıbrıs'la ilgili olarak iddialı görüşler açıklayabilmesi için evvela Kıbrıs Türklerine ilgi göstermesi lazım. Kıbrıs Türkleri ağır ambargolar altında. TÜSİAD da Kıbrıslı Türklere fiilen ekonomik ambargo uygulamıştır" diye konuştu.Ecevit, partisinin grup toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununu değerlendirdi. Kıbrıs'ın, sadece KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sorunu olmadığını belirten Ecevit, "Kıbrıs aynı zamanda Kıbrıs Türklerinin sorunudur, o kadar da değil, aynı zamanda Türkiye'nin de sorunudur" dedi.Bazı yazarların ve politikacıların "Çağımızda artık soykırım olmaz" görüşünü dile getirdiklerini kaydeden Ecevit, daha kısa süre önce Bosna'da Boşnaklara karşı soykırım uygulandığına dikkati çekti. Başbakan Ecevit, Kıbrıslı Rumların, Miloşeviç yönetimini açıkça desteklerini de ifade ederek, bu tehlikenin gözler önünde olduğunu ve göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

'Bizi baş başa bıraksınlar'"Bizi baş başa bıraksalar, yalnız bıraksalar, Kıbrıs konusu iki toplum için de, iki millet için de bir sorun olmaktan kolaylıkla çıkabilir" diyen Ecevit, şöyle konuştu: "Ama AB baskısını devam ettirdiği sürece iki millet arasında uzlaşmaya varmak son derece güçtür. Oysa koşullar böyle bir uzlaşma için çok elverişlidir. Eğer Kıbrıs'ın gerçek durumu kabul edilirse, Kıbrıs'ta birbirinden ayrı iki devlet, iki millet bulunduğu gerçeği kabul edilecek olursa o zaman iki millet arasında verimli çalışmalar olur ve kısa sürede Kıbrıs'ta iki tarafı da tatmin edici barışçı düzene ulaşılmış olur. Bunun için tek şart, Kıbrıs'la ilgisi olmayan devletlerin, kuruluşların, kesimlerin Kıbrıs'tan ellerini eteklerini çekmeleridir."

TÜSİAD'a yanıtEcevit, bu gelişmeler sürerken "Ver, kurtul" gibi tatsız yorumların bazı aydınlar tarafından ileri sürüldüğünü, bu kadar ileri olmamakla birlikte TÜSİAD'ın son günlerdeki değerlendirmelerinin de son derece üzücü olduğunu söyledi. Demokratik bir ülkede herhangi bir kuruluşun görüşlerini açıklamasının doğal olduğunu kaydeden Ecevit, şu değerlendirmelerde bulundu: "TÜSİAD'ın Kıbrıs'la ilgili olarak iddialı görüşler açıklayabilmesi için evvela Kıbrıs Türklerine biraz ilgi göstermesi lazım. Kıbrıs Türkleri ağır ambargolar altında. TÜSİAD da Kıbrıslı Türklere fiilen ekonomik ambargo uygulamıştır. Eğer Kıbrıslı Türklerin ekonomik gereksinimlerine TÜSİAD gibi kuruluşlar gereken ilgiyi gösterselerdi bugün Kıbrıs'ta çok farklı bir durum olurdu."
ÖNCEKİ HABER

Tali yollardan yolculuk

SONRAKİ HABER

Geleneksel OHAL sürgünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...