29 Ağustos 2011 10:46

Bayrama fındık bahçesinde giriyorlar

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nden, fındık bahçelerinde çalışmak üzere Karadeniz Bölgesi’ne gelen mevsimlik içiler, Ramazan Bayramı’nı fındık bahçesinde karşılıyor. Fındık toplayarak ailelerine yardım eden çocuklar da bayrama buruk giriyor.Ramazan Bayramı’nın fındık hasat mevsimine denk gelmesi sebe

Bayrama fındık bahçesinde giriyorlar
Paylaş

Ramazan Bayramı’nın fındık hasat mevsimine denk gelmesi sebebiyle mevsimlik işçiler, bayramı gurbette geçirecek. Ramazan ayında bahçelere gelen mevsimlik işçiler, bayram öncesinde fındık toplamaya başladı. Kurdukları çadırlarda kalan işçiler, sabahın ilk ışıklarıyla bahçelere girerek fındık topluyor. Mevsimlik işçilerin çocukları da yaşıtları bayram sevinci yaşarken kendileri fındık toplayarak okul masraflarını çıkarıyor. Ailelerinin bütçesine katkıda bulunuyor. Geçim sıkıntısı nedeniyle bayramı çalışarak geçirmek zorunda kalan çocuklar, burukluk yaşıyor.
Diyarbakır’dan Sakarya’nın Karapürçek ilçesine fındık toplamak için işçi getiren İshak Selçuk, bayramı fındık toplayarak geçireceklerini söyledi.
Eylül ayının sonlarına kadar gurbette kalacaklarını kaydeden Selçuk, fındık rekoltesinin düşük olması sebebiyle yevmiyelerin düşük olduğunu ifade etti.

YEVMİYELER DÜŞÜK

Çalışmak için 35 işçi getirdiğini anlatan Selçuk, “Yevmiye 28 lira diyorlar. Bize az geliyor. Diyarbakır’dan buraya gelmek için 3 bin lira yol parası veriyoruz. Yatacak yerimiz yok. Çadırda yatıyoruz. Tuvalet ve banyo sorunumuz var. Bize kalacak bir yer yapılması gerekiyor. Her sene aynı sorunları yaşıyoruz” dedi.
Mecbur kaldıkları için bayramı gurbette çalışarak geçirdiklerini ifade eden Selçuk, “Mecbur kaldığımız için geldik. İşsizlik var, sıkıntı çekiyoruz. Eğer memleketimizde iş olsa bayramda buraya gelip çalışmazdık.
Kendi memleketimizde çalışsak bizim için daha iyi olur. Ancak ne bir şirket var, ne de çalışacak bir yer. Sıkıntılar çok oluyor. Bir ay burada çalışıyoruz. Bir kişi en fazla 700 lira toplayabiliyor. Yol parası, yiyecek içecek derken başa baş dönüyoruz memlekete” diye konuştu.  Dayısı ve kardeşiyle birlikte Diyarbakır’dan fındık toplamaya gelen 15 yaşındaki Yıldız Görmüş ise evlerinin kirasını ödemek için fındık topladığını söyledi.
Bayramda çalışmanın kendisi için çok zor olduğunu anlatan Görmüş, “Bayramda gezmeyi ve arkadaşlarımla olmayı isterdim. Ancak çalışmak zorundayız. Buradan kazandığım parayla evimizin kirasını ödeyeceğiz” dedi. (SAKARYA)

ÖNCEKİ HABER

6 bin 850’ü siyasi 124 bin kişi bayramı demir parmaklıklar ardında karşılıyor

SONRAKİ HABER

Ayhan'ı on binler uğurladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa