28 Kasım 2001 22:00

Satılık kelepir tarih!

Giderek yok olan tarihi Tepebağ Evleri'nin arasında, koleksiyonunu bozarak tarihi paralarını satan işçi emeklisi Cemil Beşiktepe, kazandığı parayla üniversitedeki oğlunu okutmaya çalışıyor.

Paylaş
Satılık kelepir tarih!Sinan AramanYetmişi aşan yaşıyla tarihi paralardan elde ettiği gelirle üniversitedeki oğlunu okutmaya çalışıyor Cemil Beşiktepe. Tarihi paralar ile bir kesit sunuyor tarihi Tepabağ Evleri arasında. Beşiktepe de herkes gibi parayla yaşamını geçindiriyor, ama onun gelir kaynağı da para! Yıllardır biriktirdiği tarihi paralar. 50 yıldır hobi olarak tarihi para koleksiyonculuğu ile uğraşan işçi emeklisi Cemil Beşiktepe'yi mahallenin çocukları hiç yalnız bırakmıyor. Ufacık kulübesinde bu işi yapan Cemil Beşiktepe, çocukların yoğun ilgisi nedeniyle mahalledeki tüm çocukların "dedesi" olmuş.Ekonomik krizle birlike iyice eriyen emekli maaşı yetmeyince Antakya'da Mustafa Kemal Üniversitesi'nde okuyan oğluna para göndermek için bu yola başvurmuş. Son Adana depreminde yıkılan tarihi evinin yanında kurduğu, küçücük barakada birkaç antika, üç beş parça çocuk oyuncağı ve bir de koleksiyonundaki tarihi paraları satarak "para" kazanmaya çalışıyor.

Tarihi evler arasındaCemil Beşiktepe'nin tarihi paraları sattığı yer de, tarihi bir yer, Tepebağ Evleri.Belki de Cemil Beşiktepe'nin satışa çıkardığı tarihi paraların bir kısmı, zamanında buradaki tarihi evlerde yaşayan insanlar tarafından kullanmıştır, kim bilir?Tarihi Tepebağ Evleri de, ihmal edilmiş yerlerden. Üç yıl önce yaşanan Adana depreminin kurbanı olan Tepebağ Höyüğü, bakımsızlıktan yıkılmaya başlayan tarihin kullanılmakta olan en eski köprülerinden Taşköprü ile aynı kaderi paylaşıyor.Adana'nın ilk yerleşim merkezi olduğu bilinen Tepebağ Mahallesi'nde evlerin çoğu enkaz yığınına dönüşmüş durumda. Bazılar da büyülüyeci görüntüsüyle hâlâ ayakta durmaya çalışıyor, yok olmamak için direniyor. SİT alanı olarak tescil edilen Tepebağ, yıllarca onarımsız ve bakımsız kaldı ve hâlâ da öyle.

Ne eve, ne insana...Cemil Beşiktepe'yle tarih ve para üzerine sohbet ederken, "Zamanında 2,5-5 kuruşla geçinirdik. Şimdi kuruşlar tarih oldu, milyarlarla hesap yapılıyor. Bizim aklımız almaz oldu" diye iç geçiriyor.Beşiktepe, tarihe ve emeğe verilmeyen değere öfkesini ise şöyle dile getiriyor: "Buradaki tarihi evlere ilgi gösterilmiyor. Benim evim de bunlardan biriydi. Depremde yıkıldı. Ne tarihe önem veriliyor ne de insana. Emekli olmama rağmen yaşam mücadelesi veriyorum. Yoksulluk bana 50 yıllık koleksiyonumdaki tarihi paralarımı sattırdı."
ÖNCEKİ HABER

Emekçi alanlara hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Afganistan kan gölüne döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...