28 Kasım 2001 22:00

TRT tipi habercilik örneği

TRT'nin 2002 yılı "Genel Yayın Planı" yayınlandı. Bu plana göre TRT, yeni yayın döneminde "terör" haberlerine yeni bir bakış açısıyla yaklaşacak!

Paylaş
TRT tipi habercilik örneğiTRT'nin 2002 yılı "Genel Yayın Planı" yayınlandı. Bu plana göre TRT, yeni yayın döneminde "terör" haberlerine yeni bir bakış açısıyla yaklaşacak! Bu bakış açısında, 11 Eylül'de ABD'ye düzenlenen saldırılar ve sonrasındaki gelişmeler ile, ölüm oruçları çerçevesinde gelişen eylemlerin etkili olduğu belirtiliyor. TRT artık, "terör" haberlerini verirken, birbirleriyle rekabet halinde bulunan örgütlerde, "geride kalmama" veya karşıt görüşlü örgütlerde "misilleme yapma" duygularını uyandıracak yayından kaçınacak; örgüt veya eylemcinin adını duyuracak, eylemin sonuçlarını ve özellikle etkinliğini vurgulayacak bir üsluba yer vermeyecek. Yine aynı haberlerde, "halkta panik, karamsarlık ve yılgınlık yaratacak, devletin kurumlarını ve güvenlik güçlerini küçük düşürecek, terörle mücadele eden ekiplerin çalışmalarına olumsuz etki yapacak" yayınlara yer verilmeyecek. TRT kurmayları bununla da yetinmiyor. Haberler, eylemin planlanış şekli konusunda detaylı açıklamalarla şiddet olayları ile ilgili tekniklerin geniş kitlelerce öğrenilmesini sağlayacak türde yayınlanmayacak. Eylemi yapanları, felsefi, ideolojik ve siyasi gerekçelerle haklı konumuna yükseltecek bir yayın biçiminden de özenle kaçınılacak. Yeni planda, haberlerde, yorumlara ve değerlendirmelere de yer verilirken, Türkiye'nin "ulusal onuru"nu koruma çabaları da artarak sürüyor. Haber bültenlerinde, günümüzde ve gelecekte "Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine zarar verebilecek siyasi ve ideolojik değerlendirmeler" yapılmayacak. Haber ve yorumların kaynaklarının açıklanmasına dikkat edilecek. Yeni düzenlemeye göre, haber bültenlerinde önceden tespit edilmiş izlenimler yerine, muhabirlerin canlı olarak aktardığı olayların dinamik bir akış içinde verilmesi sağlanacak. Televizyonda görüntüye ağırlık verilecek, konuyla ilgisi olmayan görüntüler yayınlanmayacak.

Müziğe de ayarÖte yandan, 2002 Genel Yayın Planı'nda, TRT'de yayınlanacak müzik programları konusunda da yeni düzenlemeler yapıldı. Bazı müzik türlerinin yayınlanmadığı TRT, 2002 yılından itibaren toplumun genelinde kabul gören müzik türlerine de yer verecek. TRT'nin müzik programlarındaki yeni ilkelerine göre, müziğin yozlaştırılmasına yol açacak görüntülerden, abartılı icralardan ve bu izlenimi veren uygulamalardan özenle kaçınılacak.
ÖNCEKİ HABER

McCarthy'ci dekanlar

SONRAKİ HABER

Sezer, DGM Yasası'nı veto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...