28 Kasım 2001 22:00

Uzlaşma yoksa para da yok

Afganistan Konferansı'nda sıkı pazarlıklar yaşanıyor. ABD'nin başını çektiği emperyalistler kendilerinin hazırladığı BM planın kabul edilmesi için bastırıyor.

Paylaş
Uzlaşma yoksa para da yokAlmanya'nın Bonn kentinde yapılan "Afganistan Konferansı"nın en az haftasonuna kadar süreceği açıklandı. Önceki günkü ilk oturumdan sonra, dün de konferansa katılan gruplar arasında ayrı ayrı görüşmeler yapıldı. Birinci oturumundan sonra basına yapılan açıklamada, tarafların uzlaşmak için çaba sarfettiği söylendi. Açıklamayı yapan Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Ahmet Fevzi, tarafların ülkenin en yüksek konseyinin oluşturulması konusunda görüş birliğine vardığını duyurdu. 20 üyeden oluşacak "geçiş dönemi hükümeti"nin ülkeyi üç aydan altı aya kadar yönetmesi öngörülüyor. Önümüzdeki yılın mart ya da nisan aylarında Loya Jirga'nın (Genişletilmiş Konsey) oluşturulması ve bu kurumun yönetimi devralması planlanıyor. Loya Jirga'nın iki yıl içinde ülkeyi seçimlere götürmesi ve yeni bir Anayasa'nın yapılması planlanıyor.

5 Madde'de anlaştılarBM tarafından "5 Madde Planı" olarak özetlenen bu sürecin konferansa katılan Afgan temsilciler tarafından kabul edildiği belirtiliyor. Konferansta, bir geçiş yönetiminin kurulması yönünde taraflar arasında bir uzlaşma sağlanması için Birleşmiş Milletler ve emperyalist ülkeler tarafından ekonomik şantaj politikası izleniyor. Uzlaşmaya yanaşmayan bir taraf bulunmaması halinde, ülkeye hiçbir mali yardım yapılmayacağı söyleniyor. Uzlaşma sağlanması durumunda ise sadece Almanya 160 milyon Mark vereceğini açıkladı.

'Tüccar pazarlığı' gibi Cezayirli BM Afganistan Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin yönetiminde süren görüşmelerin, "klasik diplomatik bir toplantı" havasında geçmediği de ifade ediliyor. Kuzey İttifakı delegasyonunun başkanlığını yapan Yunus Kanuni, kendilerinin askeri zaferi diğer gruplara karşı siyasi zafer olarak kullanmak istemediklerini ve bu konuda güvence verdiklerini söyledi. BM Özel Temsilcisi Brahimi ve yardımcısı Francesc Vendrell tarafından uzlaşmanın sağlanabilmesi için "tüccar pazarlığı" şeklinde sürdürdüğü görüşmelerde, taraflar daha fazla etkin olmak için kendilerini adeta "ağırdan" satıyorlar. İlk günkü oturumdan sonra bir açıklama yapan BM Sözcüsü Ahmed Fausi, "Afganistan'da bir yönetim kurulması için uzlaşmaya varmak için üç-beş günümüz var" dedi. Fausi ilk turdan sonra yaptığı açıklamada ayrıca görüşmelerin "çok iyi" geçtiğini söyledi.

Emperyalist işgal hazırlığıYönetim konusundan sonra, askeri açıdan "barış" sürecinin nasıl güvence altına alınacağı görüşülecek. Bu konuda üç öneri var: 1- Afganistan askerlerinin denetiminde bir ordu kurulması2- Ülkeye çok uluslu BM ordusu gönderilmesi3- Farklı ülkelerin katılımıyla bir askeri güç oluşturulmasıAncak, öneri olarak sunulan bu seçenekler Bonn'da tartışılırken, ABD, İngiltere ve Rusya askerlerini ülkeye yerleştirmeye başladılar bile. Bu, "çok uluslu" işgal geçeneğinin devreye gireceği anlamına geliyor.Konferansta ayrıca, şu anki durumda, "salt Afganistan askerleri"nin ülkenin güvenliğini sağlamayacağı konusunda yoğun propaganda yapılırken, buna karşılık en iyi çözüm olarak çok uluslu askeri gücün bölgeye yerleştirilmesi gösteriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Anlatmadıkları gerçekler

SONRAKİ HABER

'Aralıkta alanlardayız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...