27 Kasım 2001 22:00

Bağ-Kur'da ANAP yolsuzluğu

Bismil'de 53 kişinin 5000 dolar karşılığında Bağ-Kur'dan emekli edildiği tespit edildi. "Sahte emekliler" hakkında dava açıldı.

Paylaş
Bağ-Kur'da ANAP yolsuzluğuMehmet AslanoğluDiyarbakır Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nün ANAP Diyarbakır İl Örgütü'nün rant yüzünden paylaşamadığı bir yer olduğu iddiaları ortalığı karıştırdı. Bismil'de bazı esnafların "sahte emeklilik" ile ilgili yaptıkları şikayetlerle soruşturulmaya başlayan olayda "sahte emeklilik" ve burada dönen ayak oyunları ile başlayan tartışmaların ucu milletvekillerine kadar uzandı. Ancak, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'ne bildirilen ve müfettişlerin yaptığı araştırmalar sonucu tespit edilen "sahte emeklilik" olayında önemli eksikler bulunuyor. Çünkü, sahte emekliliği tespit edilen kişilerin işlemleri iptal olmuş. Ama, müfettiş raporunda bu işlerin para karşılığı yapıldığı belirtilmesine rağmen parayı kimin aldığı ve kimler tarafından bu işin organize edildiği ise belirtilmemiş. Sahte emekli olduğu tespit edilen 53 kişi mahkemeye verilmiş ancak, onlardan 5 bin dolar alanlar hakkında ise işlem yapılmamış.

Akar'ın marifetleriHem "sahte emekli" edilenler, hem de bazı çevreler bu olayların ardında kimlerin olduğu konusunda çeşitli iddialar ortaya atıyorlar. 1999 yılına kadar dava takip memuru olarak görev yapan ve ANAP'a yakınlığı ile bilinen Davut Akar'ın birçok kişiye 5 bin dolar karşılığı Bağ-Kur emekliliği vaad ederek Bismil'den 53 kişiyi Diyarbakır Terziler Odası'na 15 yıldır kayıtlıymış gibi göstererek emekliliklerini sağladığı bu iddiaların en önemlisi durumunda. Yine, Akar'ın Bismil'e bağlı Tepeköy'den de 30 kişiyi bu yolla emekli yaptığı iddialar arasında bulunuyor. Davut Akar'ın Diyarbakır Bağ-Kur İl Müdürü Ayhan Atik'in çok yakın arkadaşı olması da iddiaları güçlendiriyor. Ayrıca, ANAP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı'nın Davut Akar'a bir araba tahsis ettiği ve ANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu'nun işlerin daha rahat yürümesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müsteşarlığını devreye soktuğu iddialar arasında yer alıyor.

Atik'le ilgili iddialarAynı iddilar şimdiki Bağ-Kur Müdürü Ayhan Atik için de geçerli. 1998 yılında Atik'in sigortalama şefi olarak görev yaptığı sırada, Silvan'dan bir kişiyi Terziler Odasına 15 yıldır kayıtlıymış gibi gösterdiği, olayın teftiş soruşturulmasına rağmen konunun sonuçlanmadığı belirtiliyor. Yine, 1997 yılında Ankara Belediyesi'nden Bağ-Kur'a nakille geçen bir astsubay eşinin Atik tarafından 1985 yılında çalışmaya başlamış gibi gösterildiği söyleniyor. İddiya göre, bu kadın memurda Terziler Odası'na kayıtlı gösteriliyor. Bu memurun 1999'da İzmir'e tayini çıkması ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nde hizmet birleştirilmesi talebinde bulunması üzerine genel müdürlük Diyarbakır'a bir yazı yazıyor ve Bağ-Kur'da bu memurun kayıtlı olmadığını belirtiyor. Ayhan Atik ise Terziler Odası'na gidip "inceleme" yaptıktan sonra genel merkeze "defterde silinti ve kazıntı var" diye bilgi veriyor. Haziran ayında iki müfettiş inceleme yapıyor ama olay yine örtbas ediliyor.

Seydaoğlu'nun sözleriANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu'nun ise Diyarbakır'da PTT Çay Bahçesi'nde yaptığı bir "çiğ köfte partisinde" seçmenlerine, "İl müdürünü görevden aldım yerine bir Diyarbakır çocuğunu getirdim" dediği belirtiliyor. Diyarbakır Eczacılar Odası'nda yapılan bir toplantıda ise yine aynı sözleri sarf ederek, "Yeni müdür emrinizdedir. Bir kusuru olursa onu bir odaya kapatıp topuzlu sopayla döverim" dediği iddialar arasında. Seydaoğlu'nun "görevden aldığı" eski il müdürü Muhsin Erdal'a "Senin yüzünden ANAP il örgütü ikiye bölündü. İl başkan yardımcısı ve merkez ilçe başkanı seni istemiyor. Esnafın yüzde 80'i ise senden memnun. Sen iyi bir müdürsün ama seni görevden alacağım arkadaş" demiş. Daha önce Bağ-Kur Diyarbakır İl Müdürü olan Muhsin Erdal, son iki yıl içinde tam beş kez görevinden alınmış, ancak mahkeme kararıyla geri dönmüştü. Erdal, son olarak Zonguldak'a tayin edilmişti. Bu arada Davut Akar da dava takip memuru olduğu dönemde avukatlara verilen ücret vekaletinin yüzde 7.5 yerine yüzde 10'dan vererek kurumu zarara uğrattığı için Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
ÖNCEKİ HABER

MGK'dan TÜSİAD'a değil,

SONRAKİ HABER

Türkiye'ye AGSP baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...