27 Kasım 2001 22:00

ABD kalıcı üs kuracak

Kandahar'a asker yığan ABD yönetimi, burada Taliban'dan "ölümüne direniş" bekliyor. Bölgeye giden 1000 Amerikan askerinin operasyon düzenlemeyeceği, bir operasyon üssü kuracağı açıklandı.

Paylaş
ABD kalıcı üs kuracakABD'li yetkililer, birlik gönderdikleri Kandahar'da, Taliban güçlerinden "ölümüne direniş" beklediklerini bildirdiler. Güney Afganistan'a indirilen Amerikan deniz piyadelerinin, Taliban ile çarpışmayı değil, operasyon üssü oluşturmayı amaçladığı söyleniyor.Pentagon kaynakları, son haftalarda Afganistan'daki Taliban karşıtı güçlerin kazandığı başarılara karşılık, Taliban güçlerinin toplandığı Kandahar'da sıkı bir direniş olmasının beklendiğini belirttiler. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de Afganistan'a indirilen deniz piyadelerinin amacının, "operasyon üssü yaratmak" olduğunu kaydetti. Pentagon kaynakları, Taliban'ın son kalesi Kandahar'a yakın mesafede, çok stratejik bir bölgeye indirilen 500 kadar deniz piyadesine, birkaç gün içinde en az 500 askerin daha katılacağını veZ bu birliklerin amacının, Taliban ile çarpışmak olmadığını ifade ettiler. Amerikan deniz piyadelerinin, İran'a giden doğu ve batı yollarının kesiştiği ve Pakistan sınırına yakın, stratejik önemde bir bölgeye indirildiği, bu sayede, Usame Bin Ladin, Taliban lideri Molla Ömer ve Taliban güçlerinin, Afganistan içinde rahatça dolaşmasının veya ülke dışına çıkmasının engellenmesinin amaçlandığı belirtiliyor. Amerikan askerleri, oluşturacakları operasyon üssünde, Bin Ladin'i yakalama amacına yönelik olarak istihbarat toplayacak.

Kuzey İttifakı da vurulduAfganista'daki Amerikan bombardımanı, skandallarla devam ediyor. Kuzey İttifakı birliklerinin Kunduz'u almasından birkaç saat sonra Amerikan uçaklarının buradaki Kuna Kala kalesini ve kent çevresindeki diğer hedefleri bombaladığı bildirildi. Newsweek dergisinin internet sitesine göre, kumandan Aamer Latif İbrahimi'ye yakın kaynaklar, dergiye yaptığı açıklamada, henüz belirlenemeyen sayıda kişinin öldüğünü belirtti. Amerikan uçaklarının kaleyi bombaladığı anda kalede 500'den fazla Kuzey İttifakı askeri bulunuyordu. İttifak askerlerinin bir diğer bölümünün ise soğuktan korunmak için kalenin yakınında tanklarında uyuduğu açıklandı. Kaynaklar, Kunduz'daki kalenin bombalanması sonucu, on kadar tankın ve çeşitli askeri araçların da tahrip olduğunu kaydetti. Newsweek muhabiri Scott Johnson'un bombalanan bölgeye gittiği ve geniş bir alana yayılmış yanmış askeri araçları gördüğü bildirildi.

ABD askerine bombaAfganistan'ın Mezar-ı Şerif kenti yakınlarında ABD bombardımanında, yanlışlıkla Amerikan askerleri vuruldu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Victoria Clark, yaralanan 5 askerin hayati tehlikesinin bulunmadığını, bunlardan 3'ünün, tedavi için Özbekistan'a gönderildiğini söyledi.Amerikan Kobra helikopterlerinin, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kenti yakınlarındaki bir araç konvoyuna ateş açtığı bildirildi. ABD askeri yetkilileri, ABD deniz piyadelerinin bir gün önce ele geçirdiği Kandahar yakınlarındaki Dolangi uçak pisti istikametinde bir konvoy görülmesi üzerine ateş açıldığını kaydettiler. Yetkililer, bölgede uçan keşif uçaklarının zırhlı araçlardan oluşan konvoyu saptaması üzerine helikopterlerin çağrıldığını ve açılan ateşte bazı araçların isabet aldığını belirttiler.

Direniş yeminiTaliban, ölümüne savaşmaya yemin etti. Afgan İslam Basın Ajansı'nın (AIP) haberine göre, Taliban sözcüsü Mülvi Abdullah, "ABD birlikleriyle son nefesimize kadar savaşmaya karar verdik" dedi. Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in hâlâ Kandahar'da görevinin başında olduğunu söyleyen sözcü, Kandahar Havaalanı'nın artık denetimlerinde olmadığı yolundaki haberleri de yalanladı. ABD yetkilileri, Kandahar'daki havaalanının tek kurşun atılmadan alındığını bildirmişti.Bu arada, Avustralya, Afganistan harekatına katılmak üzere 120 kişilik seçkin birliği Basra Körfezi'ne gönderdi. Avustralya, geçen hafta Körfez'e, Özel Hava İndirme Birliği'nden 30 asker göndermişti.
ÖNCEKİ HABER

Afganistan pazarlığı başladı

SONRAKİ HABER

Savaş vurguncusu Amerikan şirketleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...