27 Kasım 2001 22:00

Afganistan pazarlığı başladı

ABD ve İngiltere tarafından bombalanan Afganistan'a yeni bir idarenin atanması için ilk görüşmeler dün Almanya'nın eski başkenti Bonn yakınlarındaki Petersberg'da başladı.

Paylaş
Afganistan pazarlığı başladıDaha önce Berlin'de yapılacağı açıklanan, ancak daha sonra güvenlik gerekçesiyle eski başkent Bonn'a alınan Afganistan Konferansı dün resmen başladı. Bonn yakınlarındaki Petersberg'da bulunan devlet konuk evinde yapılan konferansa değişik gruplardan toplam 30 Afgan temsilci, 11 de BM arabulucusu katılıyor.Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve BM Afganistan Sorumlusu Lakhdar Brahimi tarafından açılan konferansa çok sayıda uluslararası diplomat da gözlemcilik yapıyor.

30 delege 18 ülke1973 yılından beri Roma'da sürgünde yaşayan Kral Zahir Şah grubu 7, İran'daki mücahitlerin lideri Gülbeddin Hikmetyar'ın Kıbrıs'ta sürgünde bulunan yandaşlarından oluşan Kıbrıs Girişimi 6, Kuzey İttifakı 14 ve Pakistan-Peşavar'deki Peştunlar ise 3 temsilci ile konferansta temsil ediliyorlar. İktidardan devrilen Talibanlar ise temsil edilmiyorlar. Toplantılara Taliban'dan hiçbir temsilci katılmayacak. Konferansa; BM Güvenlik Konseyi'nde yer alan ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve ayrıca Pakistan ve İran gibi Afganistan'ın komşuları da katılıyor.Konferansın yapıldığı Petersberg devlet konukevinin çevresinde ise yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Pazarlık masasıBu dört grup, görüşmelere çeşitli ön koşullarla oturuyorlar. Burhaneddin Rabbani yönetimindeki Kuzey İttifakı, 1996 yılında Taliban tarafından sadece başkent Kabil'den sürüldüklerini belirterek, gerçekte yönetime gelme hakları bulunduğunda ısrar ediyor.Diğer gruplarla da iktidarı paylaşmaya hazır olduğunu belirten Kuzey İttifakı, iktidarın Peştun çoğunluğuna verilmesinin söz konusu olamayacağını, çünkü Peştunlar'ın zaten İttifak'ın bir parçası olduklarını savunuyor. Bilindiği gibi Kuzey İttifakı 4 ayrı parti ve örgütün bir araya gelmesinden oluşuyor. Konferansa katılan gruplar arasındaki çelişkilerin asıl olarak, söz konusu grupların arkasındaki ülkeler arasındaki çelişkiler olduğu ifade ediliyor. Kuzey İttifakı'nın arkasında Rusya ve İran'ın, Roma Grubu'nun arkasında ise daha çok AB'nin olduğu ifade ediliyor.

Eski kral yeni umut olduHenüz kaç gün süreceği tam olarak bilinmeyen konfaransta, öncelikli olarak Afganistan'a bir "idare"nin atanması öngürülüyor. BM tarafından belirlenen 5 maddelik plan çerçevesinde, seçimlerin ise iki yıl sonra yapılması öngörülüyor. Şimdilik, daha çok eski kral Zahir Şah'ın yönetiminde bir "geçiş idaresi"nin kurulması planlanıyor.Hikmetyar yandaşlarının oluşturduğu Kıbrıs Girişimi'nin tavrı hakkında ise hâlâ açık bir şey söylemek mümkün değil.
ÖNCEKİ HABER

Veresiye satan kazanıyor!

SONRAKİ HABER

ABD kalıcı üs kuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...