26 Kasım 2001 22:00

Irak'tan dostluk çağrısı

Irak'ın Dışişleri Bakanı, ülkesindeki olumsuz şartların Türkiye halkının da zararına olduğunu hatırlattı ve ABD dayatmalarına karşı Türkiye hükümetinden destek istedi.

Paylaş
Irak'tan dostluk çağrısıABD emperyalizminin yine boy hedefi haline getirmeye çalıştığı Irak, Türkiye'ye dostluk çağrısı yaptı. Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kökünün tarihin derinliklerine dayandığını anımsattı. Sabri, bu ilişkilerin "yabancı çevrelerin etkisinden uzak" tutularak geliştirilmesinin, her iki ülke halklarının yararına olduğunu belirtti. Irak Dışişleri Bakanı, ABD'nin Afganistan'dan sonra Irak'a da saldıracağına dair senaryolar yazılırken, Türkiye'yle ekonomik ve siyasi konularda işbirliği yapmak istediklerini duyurdu. Naci Sabri, Irak'a ABD dayatmasıyla uygulanan Birleşmiş Milletler (BM) ambargosundan Türkiye'nin büyük zarar gördüğünü hatırlattı ve "önümüzdeki ay BM Güvenlik Konseyi'nde gıda karşılığı petrol programı görüşülürken, Irak'ın Türkiye'den yine, 'akıllı yaptırımlara' karşı geçen dönemde aldığı tutumu sürdürmesini beklediğini" kaydetti.10 yıldır çeşitli biçimlerde sürdürülen ambargo, Irak'ta gıda ve ilaç sıkıntısıyla onbinlerce kişinin ölümüne, yüzbinlercesinin ise yoksulluğun pençesinde yaşamasına yol açarken, bu ülkeyle ticareti sıfır noktasına yaklaşan Türkiye ekonomisine de milyonlarca dolarlık zarar verdi.

Türkiye de zarar görüyorBM Güvenlik Konseyi ABD tarafından gündeme getirilip uygulanan, "akıllı yaptırımlar" adlı ambargo programını görüşecek. ABD, Irak üzerinde tam bir denetim sağlamak adına, ticaret olanakları elinden alınmış olan Irak'ın "gıda karşılığı petrol" satmasına da engel çıkarmak istiyor. Naci Sabri, Irak'ı yeni bağlarla bağlayacak olan bu yaptırımların Türkiye için de ticari bakımdan büyük zarar getireceğini söyledi. Sabri, "gıda karşılığı petrol" programının 11'inci döneminde herhangi bir değişikliğin Irak tarafından kabul edilmeyeceğini belirterek, "Irak, önceden görüşü alınmayan hiçbir tasarıyı kabul etmez" dedi.Irak Dışişleri Bakanı, Irak ile BM arasında 1996 yılında imzalanan "gıda karşılığı petrol" programı anlaşmasında ABD ve İngiltere'nin baskılarıyla yapılacak her türlü değişikliğin, bu programın iptaline yol açacağını söyledi.

Uçuşa yasak bölgeNaci Sabri açıklamasında, ABD tarafından yıllardır sürdürülen ve 11 Eylül saldırılarından sonra askeri saldırılara dönüşme ihtimali söz konusu olan, Irak üstündeki siyasi baskılara da değindi. Iraklı Bakan, "ABD ve İngiltere tarafından Güney ve Kuzey Irak'a uygulanan uçuşa yasak bölgelerin yasal olmadığını" dile getirerek, BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik Irak'ın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme çağrılarını yineledi.Ambargo nedeniyle Irak'ta 1 milyon 600 bin insanın öldüğünü hatırlatan Sabri, BM'den bu ambargonun kayıtsız şartsız kaldırılmasını istedi.Irak'a askeri müdahale için bahane arayan ABD çevrelerinin iddialarına da değinen Naci Sabri, Irak'ın hiçbir tür kimyasal ve biyolojik silaha sahip olmadığını belirterek, "Amerika ile İngiltere iyi biliyorlar ki, Irak bu gibi silahlardan çoktan kurtuldu ve bu tür silahları bulunmuyor. Bu iki devletin bu konudaki iddialarının aslı yoktur." Sabri ayrıca, Güvenlik Konseyi'nin 687 sayılı kararının 14'üncü fıkrasının, Ortadoğu bölgesinde ayrım yapılmadan uygulanması gerektiğini dile getirerek, İsrail'in de kitle imha silahlarından arındırılmasını istedi.Hâlen Kuzey Irak, Türkiye'deki İncirlik üssündeki ABD ve İngiliz hava gücü tarafından kontrol ediliyor. Irak'a muhtemel bir ABD müdahalesi konusunda ise Ankara hükümeti çevreleri "tedirginlik" yansıtan açıklamalar yaparken, geçen hafta Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, "Eğer güvenilir kanıtlar ortaya konursa, Türkiye durumunu gözden geçirir" diyerek, ABD'ye "kapı aralığı" göstermişti.
ÖNCEKİ HABER

Uçurumun dibinde...

SONRAKİ HABER

'Çürüyen sistemi emekçiler yıkacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...