26 Kasım 2001 22:00

Kar kış etkisini sürdürüyor

Kar yağışı ve soğuk hava, başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm yurtta etkisini sürdürüyor. Van'da 1 kişi donarak öldü. Erzurum, Kars ve Ağrı'da dün sabahtan itibaren yeniden kar yağışı başladı.

Paylaş
Kar kış etkisini sürdürüyorKar yağışı ve soğuk hava, başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm yurtta etkisini sürdürüyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Erzurum, Kars ve Ağrı'da dün sabahtan itibaren yeniden kar yağışı başladı. Kar yüzünden bu illerdeki kar kalınlıkları Ağrı'da 35, Erzurum'da 17, Kars'ta 8 santimetreyi buldu. Kar kalınlığı, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye ulaştı. Kar yağışının bölgede 2 gün daha devam edeceği, daha sonra bölge illerinde sis beklendiği bildirildi. Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı BahçeyakkKöyünde, iki derenin şiddetli yağış nedeniyle taşması sonucu 20 evi su bastı, tarım arazileri su altında kaldı. Şiddetli yağışlarda, Yatağan yakınlarında bulunan Şarlak Deresi ve Karadere'nin taşması sonucu Bahçeyaka köyünü sel bastı. Köydeki 20 evin zemin katlarını su basarken, tarım arazileri de su altında kaldı. Su baskını nedeniyle köy yollarının zarar gördüğü belirtilerek, içme suyu taşıyan boruların patlaması, elektrik direklerinin yıkılması sonucu köye elektrik ve su verilemediği bildirildi. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van, Bitlis ve Hakkâri illerinde 84 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bir Iraklı donarak öldü Van'ın Gürpınar ilçesinde Irak uyruklu Ali Abdullah donarak öldü. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. Kayseri'de de geçen haftadan beri etkili olan tipi köylere ulaşımı aksatıyor. İçel'deki Gezende Barajı'nın yatağındaki su seviyesinin yükselmesi üzerine baraj kapaklarının açılması sonucu, sel tehlikesiyle karşı karşıya kalan Silifke'de, gece yaşanan gergin bekleyiş, günün ilk ışıklarıyla birlikte son buldu.

Uzmanlar uyardıTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, hava sıcaklığındaki ani ısı düşüşünün, vücut direncini kırarak grip ve soğuk algınlığına davetiye çıkaracağı uyarısında bulundu. Risk grubuna giren bebek, çocuk, kronik üst solunum yolu rahatsızlığı olanlar ile yaşlıların, bakımlarına daha özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Erkulu, günde alınan sıvı tüketiminin en az "yarım kat'' daha artırılması gerektiğini belirtti. İçinde bulunulan "kutup soğukları'' dolayısıyla yakıtların daha fazla yakıldığını, bu durumun hava kirliliğini beraberinde getirdiğini anlatan Ekuklu, akciğer, kalp, tansiyon, astım rahatsızlığı olanların, hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmamasını önerdi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Meral yine hükümete yüklendiTürk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, devlete karşı sadece bordro mahkumlarının sorumluluklarını yerine getirdiğini belirterek, "İkramiyelerin kaldırılması yada ertelenmesi, kıdem tazminatlarının kaldırılması, ücretlerin düşürülmesi gündeme getirilirse bu hükümetin bize çağrısı demektir. Biz bu çağrıyı kabul eder ve adına üretimden gelen güç mü dersin ne dersin onu yaparız" dedi.Meral, 1 Aralık'ta 81 ilde düzenlenecek "Yolsuzluğa, Yoksulluğa ve İşsizliğe Hayır" mitinginde yapılacakları organize etmek için Türk-İş'e bağlı 94 sendika başkanıyla Gümüşsuyu'ndaki 1. Bölge Temsilciliği`nde bir toplantı yaptı. Toplantı da konuşan Meral sık sık erken seçim ve hükümetin yerine başka bir siyasi partiye bırakması gerektiği üzerinde durdu. Konuşmasında defalarca "Eksikliklerimiz oldu", "Deneyimsizliklerimiz ve hatalarımız oldu" ifadelerini kullanan Meral, ekonominin günden güne kötüleştiğini ve bu durumdan çalışanlarla, küçük patronların zarar gördüğünü söyledi. Esnafın battığını dile getiren Meral, "Rahata kavuşan sadece holdingler oldu" dedi. IMF'den borç alındıktan sonra sevinç duyulduğunu hatırlatan Meral, "IMF borç verirken yatırım yapmayı tarım ve hayvancılığa desteği yasaklıyor. Bir de verdiği paranın dönüşünü garantiliyor. Alınan borçlar gibi halktan toplanan vergilerden elde edilen birikimlere sahip çıkılmıyor" diye konuştu.

'Hatalarımız oldu'İkramiyelerin kaldırılması yada ertelenmesi, tazmintların kaldırılması gibi kazanılmış haklara yönelik saldırıların gündeme geldiğini kaydeden Meral, "Bu konuda bizim de yanlışlıklarımız, eksikliklerimiz oldu. Onlarda ağzımıza sakız attılar. Onlara avans verdik resen emekliliğe karşı, sanki arkadaşlarımız emekli edilmedi mi? İşten atılmadılar mı?" ifadeleriyle günah çıkardı.Hükümetin arkadan ittikleri halde rampayı aşamadıklarını kaydeden Bayram Meral, "Bu konuda bizim de sorumluluğumuz var ve bunu yerine getireceğiz" dedi. Bundan sonraki seçimlerde ellerini kollarını sallayarak gitmeyeceklerini, partilerin programlarına bakarak davranacaklarını söyleyen Bayram Meral, 1 Aralık'ta seçim yasasının ve siyasi partiler yasasının değişmesi, kazanılmış haklara yönelik saldırıların geri alınması ve erken seçim talebiyle alanlara çıkacaklarını belirtti.

Genel grev konusuKonuşmasında genel greve de değinen Meral, "İkramiyelerin kaldırılması yada ertelenmesi, kıdem tazminatlarının kaldırılması, ücretlerin düşürülmesi gündeme getirilirse bu hükümetin bize çağrısı demektir. Biz bu çağrıyı kabul eder ve adına üretimden gelen güç mü dersin ne dersin onu yaparız. Hükümetin yerini başka bir partiye bırakması gerekir. Gönül isterki bu demokratik bir şekilde olsun ancak bu olmazsa bunun olması için elimizden geleni yaparız" dedi. Genel grev için bir neden olması gerektiğini ve bu nedenlerin kazanılmış hakları olduğunu söyleyen Meral, sözlerini şöyle bitirdi "Genel grev demek 'Ya sen gideceksin ya ben' demektir. Bizim bu haklarımızı 12 Eylül cuntası bile alamadı; IMF istiyor diye alamazlar."
ÖNCEKİ HABER

Hekim onuru yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Uçurumun dibinde...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...