26 Kasım 2001 22:00

Hekim onuru yargılanıyor

Ölüm oruçlarıyla ilgili tavrı nedeniyle mahkemelik olan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu'nun yargılanmasına başlanıyor.

Paylaş
Hekim onuru yargılanıyorTürk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu ilk kez yargı önüne çıkıyor. Hekimlik mesleği uygulamalarına ilişkin çerçevenin oluşturulmasında en üst organ olan TTB Yüksek Onur Kurulu, "Ölüm oruçlarında zorla müdahalenin hekimlik etiğine aykırı olduğunu" söyledikleri için "İntihara teşvik etmek" suçlaması ile bugün sanık sandalyesine oturacaklar.TTB Yüksek Onur Kurulu tarafından 17 Nisan 2001'de yapılan açıklamada, ölüm oruçlarında zorla müdahalenin gündeme getirilmesinin sorunu çözmeyeceği belirtilerek, zorla müdahalenin hekimlik etiğine aykırı olduğu ifade edilmişti. Açıklamada, hekimliğin evrensel ilkeleri anlatılarak, "Bilinci açık olan açlık grevcisinin zorla beslenmesi hem uluslararası hekimlik değerlerine aykırıdır, hem de sonuç vermeyen ve yaşamsal riskleri olan bir girişimdir" denilmişti. Açıklamada, hekimlerin ölüm orucunu desteklemelerinin mümkün olmadığı vurgulanarak, hekimliğin hiçbir koşulda baskı aracı olarak kullanılamayacağı kaydedilmişti. Bilinci kapanan kişiye karşı hekimlerin doğal davranışının yaşama döndürmek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu kadar ağır kayıplardan sonra zaten ölüm sınırına gelmiş kişilere dönük zorla tıbbi müdahale girişimi çok ağır bir insanlık trajedisine yol açma riski taşımaktadır. Böyle bir girişim sırasındaki ölümlerin sorumluluğunu hekimlerin paylaşması kabul edilemez. Kaldı ki böyle bir girişim ülkemizi uygar dünya karşısında zor duruma düşürmekten başka bir işe de yaramayacaktır" denilmişti.

Savcı nem kapınca...Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Levent Tacer tarafından hazırlanan iddianamede ise açıklamanın doktor müdahalesini kınamak için yapıldığı ileri sürülerek, "Yazılış amacı ne olursa olsun sonucu itibariyle intihara ikna ettikleri görüşüne varılmıştır" denildi. İddianamede, ölüm orucu nedeniyle yaşamını kaybedenler de örnek gösterilerek, hekimlerin her koşulda zorla müdahale yapmaları gerektiği iddia edildi.TTB Onur Kurulu üyeleri Özden Aşut, Faik Çelik, Güner Gedi, Bahar Gökler, Şükrü Hatun, Cem Kaptanoğlu, Mahmut Ortakaya, Mustafa İhsan Özgün ve Faik Bulut'un yargılandığı dava bugün 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. TTB Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, "Açıklama dikkatle okunduğunda, her satırının ve bütününün, insan yaşamının değeri, korunması ve insana hürmeti içerdiği görülür. Elbette onlarca insanın ölümü ve sakatlanmasına neden olan ve devam ettirilen bir sürece hayata dönüş adının verildiği bir ortamda bu iddianame sadece anlaşılır olmaktadır" dedi. Davanın, tıp ve hukuk tarihine olumsuz örnek olarak geçeceğini ifade eden Sayek, hekimlik ilkelerinin TTB tarafından ısrarla savunulacağını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Mercedes mahkûm oldu

SONRAKİ HABER

Kar kış etkisini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...