26 Kasım 2001 22:00

Mercedes mahkûm oldu

O 403 Mercedes otobüslerinin yakıt tankı tasarımlarının hatalı olduğu ve yangına sebebiyet verdiği mahkeme kararıyla tescillendi.

Paylaş
Mercedes mahkûm olduKonya'nın Karapınar ilçesinde 49 kişinin yanarak ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının ardından Mercedes Benz Türk AŞ ve yöneticileri hakkında açılan ceza davası sonuçlandı. Mahkeme, halen kullanımda bulunan 1995, 1996, 1997 ve 1998 model O 403 Mercedes otobüslerinin toplatılmasına karar verdi. Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, sanık ve müdahil vekilleri katıldı. Hakim taraflardan esas hakkındaki savunmalarını istedi. Müdahil vekili Av. Atilla Kart, savunmasında, mahkemenin emniyet tedbirlerine yönelik daha önceki uygulamalarını bir sonuca vardırmak gerektiğini belirterek, "Raporlarda, yakıt tankı ile yolcu bölümü arasında metal koruma gerektiği belirtilmektedir.Otobüslerdeki yakıt tankı tasarımlarıyla ilgili hatalı üretimin giderilmesi konusunda karar verilmesini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da üzerine düşen görevi yerine getirmesini talep ediyoruz" dedi. Diğer müdahil vekil avukatları Erdoğan Işık ve Mustafa Arslan da, 4 yıl önceki kazada 49 kişinin yanarak öldüğünü hatırlatarak, "Bizler bu 49 kişinin vebalini taşıyoruz. Son olarak Kırşehir ve Samsun'da aynı model otobüsler yandı. Bilirkişi raporlarında bu otobüslerde her zaman yangın olabileceği ifade edilmiştir. Mahkeme, söz konusu yangınları dikkate alarak, üzerine düşen görevi yapmalı ve bilirkişi raporları doğrultusunda karar vermelidir" dedi.

Savcı af istediCumhuriyet Savcısı Esin Solmaz da, Şartla Salıverme, Ceza ve Davaların Ertelenmesine Dair Yasa gereğince kamu davasının ertelenmesine karar verilmesini istedi. Sanık avukatları Köksal Bayraktar, Şehnaz Celep ve Mehmet İpek de, davanın ertelenmesi gerektiğini ifade ederek, mahkemenin bu yönde karar vermesini talep ettiler.

Mahkemenin kararı Hakim Habip Kılınç, Mercedes Benz AŞ'nin yabancı uyruklu yöneticileri Hors Zimmer, Sittig Fahr-Becker, Kurt Joachim Lauk, Wolfgang Otto Diez, Herbert Walter Kauffmann, Klaus Maier, Erich Kurt Karl, Tarık Al Cafar ve Halid Al Jffali hakkında açılan kamu davasının, 4616 sayılı Şartla Salıverme Yasası gereğince ertelenmesine karar verdi. Kılınç, ayrıca "Mercedes Benz Türk AŞ tarafından üretilen 1995, 1996, 1997 ve 1998 model O 403 Mercedes otobüslerin hatalı üretim sonucu yangına sebebiyet vererek ciddi ve umumi tehlike yarattıklarından, üçüncü şahıslara ait olan otobüsler de dahil olmak üzere, piyasadaki bu marka ve model tüm otobüslerin derhal toplatılarak, bilirkişi raporları doğrultusunda eksiklerin giderilmesini kararlaştırdı. Hakim Kılınç, "ODTÜ bilirkişi raporunda ve ek raporunda belirtildiği gibi toplatılacak otobüslerde, yakıt deposu etrafında ek güvenlik hücresi oluşturmak, yakıt deposuyla yolcu bölümü arasında ahşap blok yerine daha güvenli yeni koruma oluşturulması için TCK'nın 36/2 maddesine göre müsaderesine, imalat hatalarının giderilmesinden sonra sahiplerine iade edilmesine karar verilmiştir" dedi. Habip Kılınç, kararı okuduktan sonra 3.5 yıl süren yargılamayı, temyiz yolu açık olmak koşuluyla sona erdirdi.

TCK'nın 36/2. maddesi Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nce O 403 model otobüslerin toplatılmasıyla ilgili verilen karar, TCK'nın 36/2. maddesine dayandırılıyor. Söz konusu madde, "Kullanılması, yapılması, taşınması, bulundurulması ve satılması cürüm veya kabahat teşkil eden eşya, bir ceza mahkûmiyeti olmasa ve faile ait bulunmasa bile mutlaka zapt ve müsadere olunur" hükmünü taşıyor.

49 kişi yanarak ölmüştüKarapınar yakınlarında 24 Ekim 1997'de Mercedes O 403 model yolcu otobüsü bir tankerle çarpışmış, kazada otobüste bulunan ve bir kısmı üniversite öğrencisi 49 kişi yanarak ölmüştü. Kaza sonrasında Mercedes firmasının 9'u yabancı uyruklu 17 üst düzey yöneticisi ile yolcu taşımacılığı yapan İpek Turizm otobüs firmasının 2 yöneticisi hakkında, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde TCK'nın 455'e 2. maddesi gereğince, "Birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçundan 4 ile 10 yıl arası hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Yargılanan Türk uyruklu sanıklar hakkındaki dava, bir önceki duruşmada 4616 sayılı yasa kapsamında ertelenmişti.

Temyize gidecekMercedes Benz Türk AŞ yetkilileri, Anadolu Ajansı muhabirine yaptıkları açıklamada, mahkemenin daha önce aldığı benzer kararlar için de temyize gittiklerini kaydederek, "Bu kararı da temyize götüreceğiz" dediler.
ÖNCEKİ HABER

Verginin ağır yükü

SONRAKİ HABER

Hekim onuru yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...