26 Kasım 2001 22:00

Kredi kartı soygunu

Kredi kartı mağdurlarını, hukuki mücadele yapmak üzere TÜKODER İzmir Şubesi'ne başvurmaya davet eden Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, bankaları da bu "ayıplı" hizmetten vageçirmeye çağırdı.

Kredi kartı soygunuTüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, kredi kartzedeleri için "Kredi Kartı Soygununa Dur" isimli kampanya başlattıklarını bildirdi. Tonguç, düzenlediği basın toplantısında, bankaların yoğun reklam kampanyaları ile dağıttığı kredi kartlarının, kriz yüzünden 13 milyonu aşkın tüketiciyi katrilyonlarca lira borçlandırdığını belirtti. Kredi kartı faiz oranlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Tonguç, ödemelerini düzenli yapamayanların büyük mağduriyete düştüğünü anlattı. Tonguç şöyle konuştu: "Bankalar, bu haksız tek taraflı ve keyfi uygulamalarını, tüketiciye yeterli bilgi vermeden, onun ekonomik güçsüzlüğünü istismar ederek imzalattığı, üzerinde (sözleşme) yazılan belgelere dayanarak yapmaktadır. Birçok hukukçunun bile zor anlayabileceği, karınca duası gibi en küçük harflerle yazılmış, tek taraflı baskı yaratan ve tüketici aleyhine birçok tuzak hükümler içeren bu belge aslında sözleşme değil, bankanın her koşulda ve her zaman haklı olduğunu dikte eden şartlar manzumesidir. Çünkü sözleşmelerde iki taraf olur. Tüketici burada taraf gibi gösterilse de aslında önüne konan metnin virgülünü bile değiştiremez. Bu nedenle bu (sözleşme) banka için giyotin, tüketici açısından da kendi idam fermanıdır."

Geçersiz sayılsınÖncelikle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Bankalar Kanunu ve diğer yasal değişiklikler yapılarak, genel işlem şartlarının düzenlenmesini istediklerini kaydeden Tonguç, tek taraflı sözleşmelerin geçersiz sayılması gerektiğini belirtti. Tonguç, "Yeni bir düzenleme yapılarak, kredi faizleri ve özellikle temerrüt faizlerine sınırlama getirilmeli, AB ve dünyanın birçok ülkesindeki uygulamalar dikkate alınarak sözleşmelerdeki tüketici aleyhine olan hükümleri geçersiz sayılmalı" dedi.

Ayıplı hizmetKredi kartı mağdurlarını, hukuki mücadele yapmak üzere TÜKODER İzmir Şubesi'ne başvurmaya davet eden Gülçin Tonguç, bankaları da bu "ayıplı" hizmetten vageçirmeye çağırdı. Tonguç, başvuruların hukukçuların yardımıyla dava konusu haline getirileceğini belirterek, "Eli kalem tutan herkesi de gerekli yerlere dilekçe yazmaya davet ediyoruz. Hakkımızı arayalım" diye konuştu. Nuriye Acunkaya adlı evhanımı da, 1 milyar 600 bin lira olan kredi kartı borç bakiyesinin, ödeme güçlüğü nedeniyle 6 ayda 4 milyar 800 milyon liraya ulaştığını ve icraya verildiğini anlatarak, eşi ile bu yüzden ayrıldıklarını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

'Kağıtsızlar':

SONRAKİ HABER

Borsa halkın sırtında yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...