26 Kasım 2001 22:00

Bush: 'Saddam şeytan'

Batılı emperyalistlerin Afganistan'da "işlerinin bitmesinin" ardından sıranın Irak'a geleceği, bu kez Bush'un ağzından ifade edildi.

Paylaş
Bush: 'Saddam şeytan'ABD Başkanı George W. Bush, yaptığı son açıklamayla Irak'a bir tehdit daha savurdu. Afganistan'ın ardından ABD saldırganlığının hedefi olacak ülkeler hakkındaki tartışma sürerken, Amerikan başkanı, önceki gün "Saddam şeytandır" açıklamasını yaptı.Bu ifadesiyle, "Haçlı Seferi" tanımına yeni bir boyut getiren Bush, kendine özgü tarzıyla, "Bence Saddam'ın elinde kitle imha silahları var ve bir denetim yapmamız için, ülkesini bize açması gerek" dedi. ABD lideri, Saddam'ın ABD için "tehdit" olduğunu ve "kitlesel terörizm isteklerine sığınaklık yaptığını" öne sürdükten sonra, uluslararası hukuk ilkelerini tersyüz ederek, "Böyle olmadığını kanıtlamak onun sorumluluğundadır" diye konuştu.

Zorlayıcı diplomasiNewsweek dergisinin sorularını yanıtlayan George W. Bush, Irak'ı bir "hedef" olarak gördüklerini açıkça ilan etti ve "babasının yarım bıraktığı işi tamamlayacağını" ima etti. Bush, "zorlayıcı diplomasi" uygulayacağının işaretlerini vererek, Irak'ın, BM silah denetçilerini kabul etmemesi durumunda "saldırıya uğrayacağını" bildirdi. Böylesi bir saldırının, "çok şiddetli ve geniş" olacağı ifade edildi.Bush, Suriye'yi de unutmayarak, bu ülkenin "içerideki bazı gruplara dikkatle bakması gerektiğini" söyledi. Son günlerde "Irak'ı hemen vurma" yanlısı sözde terör uzmanlarının ABD televizyonlarına giderek daha çok çıkması da dikkat çekici bulunuyor.

Yemen 'kanıt' sunduAmerika'nın tehditlerine muhatap olan yoksul ülkeler, füzelerden kurtulmak için ABD'ye adeta bağlılıklarını ilan ediyorlar. Geçmişte ABD ile arası pek iyi olmayan Yemen hükümeti, Ağustos 1998'de ABD'nin Nairobi ve Darüsselam büyükelçiliklerine, geçen yıl ise Yemen Limanı'nda demirlemiş olan USS Cole muhribine yönelik saldırılar ile, 11 Eylül arasındaki bağlantıları içeren sözde kanıtları ABD hükümetine sundu.Yemen'in başkenti Sana'da isim vermeden açıklama yapan bir Batılı diplomatik kaynağın açıklamasına göre, USS Cole'un şişme botla bombalanmasından dolayı Yemen'de tutuklu bulunan Yemen vatandaşları Abdulrahim El Naşeri ile Muhammed Ömer El Harazi, işkence altında, Usame Bin Ladin ile ilgili bilgiler verdi. Kenya'nın başkenti Nairobi ve Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'daki Amerikan büyükelçilikleri, 7 Ağustos 1998 sabahı 10 dakika arayla bombalanmış, 12'si Amerikalı olmak üzere toplam 231 kişi ölmüş, 5500 kişi de yaralanmıştı. Kenya'nın başkentinde ise ölenlerin sayısı 220, yaralı sayısı 5 bini aşkındı. Bu arada, 4 ülkeyi kapsayan tura çıkan Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, dün ABD'yi ziyaret etti.ABD de, Yemen hükümetine 2002 yılında güvenlik teçhizatını geliştirmesi için 150 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı.

Somali'ye internet yok!Öte yandan, yine "hedef" ülkeler arasında yer alan Somali'nin internet bağlantısı kesildi. BilişimCumhuriyeti.com internet sitesinde yer alan habere göre, Somali Internet adlı şirket, Somali'nin "terör listesinde" yer aldığı açıklandıktan iki hafta sonra kapatılmaya zorlandı. Şirketin, Etisalat adlı servis sağlayıcıdan aldığı internet bağlantısı kesildi.Haberde, Somali'nin en büyük şirketi olan Al-Barakaat ile Telecom Somalia ve NationLink ortaklığıyla 1998'de kurulan şirketin, "terör şüphelileri" listesinde bulunan kuruluşlar arasında yer aldığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Kayıp oğulun izinde yalınayak...

SONRAKİ HABER

Taliban gitti ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa