25 Kasım 2001 22:00

Yol işçisi 'eylem' diyor

Köy Hizmetleri'nin ardından işten atmaların ve resen emeklilik uygulamalarının başlayacağı Karayolları'nda işçiler, Emek Platformu Programı etrafında birleşik bir mücadelenin örülmesinden yana olduklarını vurguladılar.

Paylaş
Yol işçisi 'eylem' diyor Serpil İlgünKamuda çalışan onbinlerce işçiyi işten atmayı ve kamu kurumlarını tasfiye etmeyi planlayan hükümetin yeni saldırı paketine karşı karayolu işçileri "eylem" diyor. Sendika ve sendikacı kavramlarının sorgulanarak, sendikaların yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Karayolu işçileri, saldırılara karşı Emek Platformu Programı'nın hayata geçirilerek, tüm bileşenlerle sonuç alınıncaya kadar eylemlerin devam etmesi gerektiğini ifade ettiler.Onlarca katrilyonluk bütçe açıklarını işçi kıyımlarıyla kapatmaya çalışan hükümet, "tasarruf" adı altında Köy Hizmetleri, DSİ ve Karayolları'nda tasfiye sürecini başlattı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Karayolları Küçükyalı 1. Bölge Müdürlüğü işçileri, örgütlü yapının ortadan kaldırılmak istendiğini belirterek, tabanın harekete geçmesinin zorunluluğunu dile getirdiler.Kazanılmış hakların aşama aşama ellerinden alındığına vurgu yapan Temsilci Turan Çelebi, yoksulluğu ve işsizliği körükleyecek olan yeni saldırıların IMF ve DB'nin isteği ile hayata geçirildiğini ifade ettti. 24 yıllık karayolu işçisi Çelebi, "Sendikacılarımıza soruyoruz, böyle bir şey yok diyorlar. Ben sendikacılara inanmıyorum" dedi. Hükümetin saldırı programına karşı, emekçilerin alternatifinin Emek Platformu Programı olduğuna dikkat çeken Çelebi, programın bugün de alternatif olma özelliğini koruduğunu belirterek, "Emek Platformu aldığı kararları uygulamaya geçirseydi bugün çok daha farklı bir noktada olurduk. Sokakları ısındırmak, güçbirliği yaparak eylem yapmak gerekiyor" diye konuştu.

Etkili eylemYalnızca ekonomik talepler için değil, demokratik talepler için de mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Zeynel Altınışık da, "Olay sadece bizim sorunumuz değil. Toplumsal bir olay bu. İnsanlar suskun. Tek çare genel grevdir. Diğer olaylar, sakal bırakma, basın açıklaması gibi pasif eylemler artık geçti" sözleriyle daha etkili eylemlerin yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 15 yıldır karayollarında çalıştığını söyleyen Altınışık, sendikaların yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, kimlerin sınıf için mücadele ettiğini, kimlerin işçinin aleyhine çalıştığının sorgulanması gerektiğini ifade etti. 25 yıldır Karayolları'nda çalışan Cemal Doğan, geleceğe endişeyle baktığını ve yarın çocuklarının çalışacak bir iş bulamayacağını dile getirirken, 15 yıllık karayolu işçisi Osman Kaptan, saldırıların tüm emekçilere yönelik olduğunu, verilecek mücadelenin de emekçilerin birlikte koyacakları tavırla kazanıma ulaşacağını aktardı. "Kararlı olunursa Emek Platformu'nun yapacağı eylemler etkili olur. Ama maalesef konfederasyonları yönetenler bugüne kadar bizi satmışlardır, bundan sonra da satacaklardır düşüncesindeyim" diyen Kaptan, sendikacılardan beklentilerinin kalmadığını söyledi. İşçinin konfederasyonlara güven duymadığını belirten Temsilci Zeynel Bektaş da, Emek Platformu'nu hazırladığı programa sahip çıkmamakla eleştirdi. 17 yıldır Karayolları'nda çalışan Bektaş, "24'ünde salon toplantıları var daha halen hangi salonda toplantı yapacaklarını belirlememişler. Tabanın artık uyanması lazım" dedi.

Meral'e güven kalmadı"Bayram Meral tabanın güvenini kaybetmiştir. Eğer tabanda bir toparlanma olur da yukarıyı aşarsa saldırıları da aşabilir. Başka türlü aşma sansı yoktur, Çünkü Meral, kapalı kapılar ardında kendi kafasının doğrultusunda satışlar yapmaktadır" diyen 22 yıllık karayolu işçisi Kasım Özkan, Meral'in isterse üyeleri ve onların aileleriyle birlikte 4.5 milyon insanı meydanlara indirebileceğini ancak bunu yapmadığını söyledi. Merkez İşyeri Baştemsilcisi Zeynel Yavuz ise, Karayolu işçilerinin ve Yol-İş 1 No'lu Şube'nin üzerlerine düşeni yaptığını söyledi. Sendikaların eylem kırıcılığı yaptığına şahit olduklarını ifade eden Yavuz, "Geçtiğimiz 9 Kasım'da Ankara'ya gitmek söz konusu olduğunda Türk-İş'ten bizlere 'Ankaraya gitmeyin ANAP il ve ilçeleri önlerinde protesto gösterileri yapacağız' diye haber gönderildi. Kapalı salonlara bizi tıkarak bu eylemleri kıracaklar" dedi. İşçilerin "Eylem yapıyoruz da ne oluyor" ya da "Ankara'ya gidince ne değişiyor" sorularını sormada haklı olduğunu aktaran Yavuz, "Türk-İş'in ağzındaki dişleri saymışlar. Bizde eylem bir sefer yapılır gerisi gelmez. Platform aldıkları kararları uygularsa, gençler, öğrenciler, memurlar da desteklerse, eylemler devam ederse ve bunun peşinden genel grev gelirse ülkede çok şeylerin değişeceğine inanıyorum. Yeter ki sendikalar geri adım atmasın" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Siyanüre bakan desteği

SONRAKİ HABER

Kayıp oğulun izinde yalınayak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...