25 Kasım 2001 22:00

Ecevit: KKTC güvenliğimiz için önemli

Başbakan Bülent Ecevit, Kıbrıs'ı Türkiye için bir "güvenlik" sorunu olarak gördüklerini, bunun için de KKTC'den vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Paylaş
Ecevit: "KKTC güvenliğimiz için önemli"Başbakan Bülent Ecevit, Kıbrıs'ı Türkiye için bir "güvenlik" sorunu olarak gördüklerini, bunun için de KKTC'den vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ecevit, Türkiye'nin Afganistan'a göndereceği asker sayısının 90 kişiyle sınırlı olmayacağını da söyledi.Ecevit, TRT-1'de yayınlanan "Pazar Panorama" adlı programda Kıbrıs, Afganistan ve ekonomideki gelişmelere kadar çeşitli konulardaki görüşlerini dile getirdi.Ecevit, Kıbrıs ile ilgili önemli gelişmelerin yaşandığı hatırlatılarak, "Türkiye, Kıbrıs'la ilgili ödün mü verecek ya da ne yapacak?" şeklindeki soruya, "KKTC'yi feda etmekle Türkiye'nin bir toprağını feda etmek arasında bir fark yok. KKTC, yalnız Kıbrıs'taki Türkler'in güvenliği açısından değil, Türkiye'nin güvenliği açısından da yaşamsal önem taşıyor" karşılığını verdi.Ecevit, Batı'nın olayı, Rauf Denktaş olayı olarak görmesinin de "akıl almaz olduğunu" ifade savunarak, "Bu, Türkiye'nin sorunu. Kendi kendilerini aldatıyorlar. Ödün vermeyeceğimiz anlaşıldıkça, yeni bir durum değerlendirmesi yapacaklardır" diye konuştu. Konuşmasında ABD'nin Türkiye'yi AB'den daha iyi anladığını da ileri süren Başbakan, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'in yaptığı bir açıklamada, "Türkiye Kıbrıs konusunda bir bedel ödemez ve Denktaş da adada yalnız kalır" dediğini hatırlatarak, görüşlerini soran bir gazeteciyi yanıtlarken de şunları kaydetti: "Sayın Verhaugen ve başka bazı Avrupalı politikacıların yanılgısı var. Sayın Denktaş'ı Kıbrıs'la ilgili sorunların sorumlusu gibi gösteriyorlar. Oysa Sayın Denktaş, kendi başına değil, sayınDenktaş'la birlikte biz varız, Türkiye var, Türk milleti var, Kıbrıs Türk halkı var. Bunu Sayın Denktaş'ın kişisel düşüncesi, kişisel davranışı olduğunu sanmak, kendi kendini aldatmaktır. Büyük bir yanılgıdır."Başbakan Ecevit, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'nun, Afganistan'a yönelik operasyonun Irak'a sıçrama ihtimaline ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine ise, "Ne maksatla söylediğini bilmiyorum" karşılığını verdi. ABD'nin Irak'a müdahale gibi bir resmi politikası olmadığına inandığını belirten Başbakan Ecevit, "Şu sırada, başka ülkelerle ilgili harekât üzerinde durmak, hatta tartışmak yerine, bütün dikkatimizi Afganistan'da sağlıklı bir yönetimin kurulmasına yöneltmeliyiz" diye konuştu.

Asker sayısı artabilir Ecevit, Türkiye'nin göndeceği asker sayısının önceden açıklanan 90 kişiyle sınırlı olmayabileceğini de belirtti. Başbakan Bülent Ecevit, ekonomide de olumlu bir sürece girildiğini ileri sürerek Türkiye'nin özellikle, 11 Eylül'de ABD'de yapılan saldırıdan sonra öneminin arttığını, ayrıca Türkiye'nin, "istikrar programını uygulamakta çok kararlı davrandığını" ifade ederek,"Bu da finans kuruluşlarına, başta IMF ve Dünya Bankası olmak üzere, güvence verdi.

Yabancılara kolaylıkEcevit, yabancı yatırımcıların Türkiye'den ürktüğü yolundaki soruyu yanıtlarken de, bunun bürokratik engellerden kaynaklandığını savunarak, "Onun için bu konuda bir karar aldık. Meclis'te komisyonda görüşülmeye başlanan endüstri bölgeleri yasa tasarısı var. Buna göre, yatırımlarda bazı kolaylaştırıcı önlemler alınıyor" dedi.Seçim ittifakı konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine de Ecevit, böyle tartışmaların "istikrar" programını aksatacağını düşündüğünü, bunun için de girmek istemedeğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Alternatif tütün yasası hazırlandı

SONRAKİ HABER

Emperyalizme karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa