25 Kasım 2001 22:00

Taliban'a rahmet okutuyorlar

İngiliz polisi, pedagoglarla birlikte çocukların gelişimi yakından izleyecek ve "suçlu olması muhtemel" çocukları kara listeye alacak. Mart ayında başlayacak uygulamayı, Hitler'in taktiklerinden ayırt etmek güç.

Paylaş
Taliban'a rahmet okutuyorlarİngiltere'de terörizm paranoyası, inanılması güç uygulamalara neden oluyor. Terörizmle suçlanan mültecilerin mahkemelerinden jüriyi ve temyiz hakkını kaldıran, kendi halkına yönelik benzeri görülmedik bir izleme faaliyeti başlatan İngiltere, son olarak okul öncesi çocuklar arasında "suçlu" avına koyuldu. İngiltere'de polisin, 3 yaşından itibaren gelecekte suç işleme eğiliminde olabileceğine inanılan çocukları gizli bir şekilde fişleyip izlemeye alacağı bildirildi.

Ağaç yaşken kırılır!The Sunday Telegraph gazetesi, bu konuda haberinde, küçük yaştan itibaren davranış bozuklukları gösteren çocukların bir sistem içinde kayda alınacağını yazdı. Yetkililer, sistemin "tamamen gizli tutulacak" olmasıyla övünüyor. Böylece çocuğun küçük yaştan itibaren danışmanlık ağı içine alınması, izlenmesi ve yönlendirilmesinin amaçlandığını yazan gazete, büyük tartışma yaratması beklenen hazırlığın önümüzdeki mart ayından itibaren öncelikle Londra içindeki 11 belediyenin sınırlarında denenmeye başlanacağını duyurdu. Polisin yürüttüğü uygulamanın, okullar ve sosyal servislerce de destekleneceğini belirten Telegraph, çocukların kaydettiği her türlü ilerlemenin de sosyal servis görevlileri ve polis tarafından izleneceğini bildirdi. Böylelikle çocuklar, robotik bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Uygulama, Nazi dönemi Almanyasını anımsatan çağrışımları da beraberinde getiriyor. İngiliz yetkililer, neredeyse toplumun bir kısmını "genetik açıdan kusurlu" ilan etmeye hazırlanıyor.

İlk tepkiÇocukların izlendiklerinden haberdar edilmeyeceğini de belirten Telegraph, Liberty adlı insan hakları örgütünün hazırlığa ilk tepki veren yapı olarak gelişmeleri yakından izlediğini duyurduğunu bildirdi. Liberty, "Kim, hangi kriterlere dayanarak, kimin bu listeye gireceğini belirleyecek. Sonra böyle bir plan, bir çocuğun geleceğine önceden ipotek koyup, onu daha bebeklik çağında geleceğin suçlusu ilan etmek olmayacak mı? Kim kendisinde böyle bir hakkı bulabilir? Kimler bu listeyi görecek?" gibi soruların sorulması ve sağlıklı yanıtların alınmasından önce uygulamaya geçmenin yanlış olacağını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Bitmeyen kıyım

SONRAKİ HABER

Toprak yağmaya açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...