24 Kasım 2001 22:00

1 Aralık'a güçlü katılım çağrısı

Emek Platformu'nun dün İstanbul'da düzenlediği bölge toplantısına 2500 işçi, işyeri temsilcisi ve sendikacı katıldı.

Paylaş
1 Aralık'a güçlü katılım çağrısı1 Aralık genel eylemine yönelik hazırlıklarını sürdüren Emek Platformu, dün İstanbul'da bölge toplantısı gerçekleştirdi. Seyrantepe Halay Düğün Salonu'nda yapılan ve 2500'ü aşkın işçinin katıldığı toplantıda, 1 Aralık eylemine güçlü ve kitlesel katılım çağrısı yapıldı. Sık sık "Genel grev, genel direniş" sloganını atan işçiler, Emek Platformu'nun daha kararlı olmasını istediler. Sendikalı oldukları için işten atılan Aktif Dağıtım işçileri de salona "Aktif'e sendika girecek, başka yolu yok" sloganıyla girerek, toplantıya katıldılar. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB İkinci Başkanı ve Emek Platformu Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay ve Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu'nun da katıldığı toplantıda Prof. Dr. İzzetin Önder ve Prof. Dr. Aslan Başer Kafaoğlu, 2002 bütçesi ve kriz konusunda işçileri bilgi verdiler. "Genel grev, genel direnişe hazırız", "Rant için değil halk için bütçe" pankartlarının asılı olduğu salonda ilk konuşmayı yapan Metin Bakkalcı, Emek Programı'nın geliştirilerek iktidara taşınması gerektiğini belirterek, bunun için birlikteliğin önemine dikkat çekti.

KESK ve Kamu-Sen gerginliğiDaha sonra toplantıya katılanların tanıtımı sırasında Kamu-Sen'in isminin okunmaması salonda gerginliğe neden oldu. Kamu-Sen'liler, "Niye ismimiz okunmuyor" diye sorunca, KESK'lilerin bulunduğu sıralardan, "Devlet güdümlü sendikaya hayır" sloganı yükseldi. Kamu-Sen ve KESK'liler arasındaki bu gerginliği, "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganı atan işçiler bitirdi. Kürsüye alkışlar arasında gelen ve "Yıllarca bizi DİSK ile çatıştırdılar. Ama şimdi ikimiz de yorulduk ve yan yana oturuyoruz" sözleriyle KESK ve Kamu-Sen'e mesaj yollayan Bayram Meral, bu sefer fedakârlıktan bahsetmedi. Konşuması sataşmalarla sık sık kesilen Meral, "İşçi sınıfını yok etmeye çalışıyorlar. Böyle bir dönemde bile benim partim, senin partin diyorsunuz. Böyle düşünüyorsanız toplantıya gelmeyin" diye konuştu.

'IMF'ye gösterelim'TEKEL'in ve şekerin yabancı tekellere verilmek, kıdem tazminatı ve ikramiyelerin gasp edilmek istendiğine dikkat çeken Meral, "Tek kuruş fedakârlık yapmayacağız. Savaşıyoruz, savaşmaya devam edeceğiz" dedi. 1 Aralık'ta yapılacak genel eyleme bütün işçilerin eşleri ve akrabaları ile katılmasını isteyen Meral, konuşmasını "IMF ve Dünya Bankası'na bu memleketin sahibi emekçileri gösterelim" sözleriyle bitirdi.Daha çok hükümete yüklenen Salim Uslu ise "Emeğimiz ve onurumuz için birlikte olmak zorundayız. Bu sefer diyet ödemeyeceğiz ve kurban olmayacağız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Tekellere çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

Bitmeyen kıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...