24 Kasım 2001 22:00

Tekellere çalışıyorlar

Üreticiyi birkaç sigara tekelinin oyuncağı haline getirecek olan Tütün Yasası'nı çıkartmakta kararlı olan milletvekilerine tepki yağıyor.

Paylaş
Tekellere çalışıyorlar Üreticiyi yabancı sigara tekellerin elinde oyuncak haline getirecek olan Tütün Yasası'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yıldırım hızıyla yeniden kabul edilerek, Meclis'e sunulmasına tepkiler sürüyor. Türkiye Üretici Köylü Sendikası (Tür Köy Sen) Genel Başkanı Şevki Konur, yasa ile tütün ve sigara piyasasının Philip Morris gibi ulusararası tekellere peşkeş çekileceğinin altını çizerek, miletvekillerinin uluslararası tekeller için çalıştığını söyledi. Konur yaptığı yazılı açıklamada, IMF ve uluslararası tekellerin dayatması ile çıkartılmak istenen yasanın tütün üretimden geçimini sağlayan 3.5 milyon insanın ekmeğinin elinden alınacağına dikkat çekerek, TEKEL'in işlevlesizleştirilerek, tütün sektöründe devlet denetiminin ve desteğinin ortadan kaldırılacağını ifade etti. Doğu ve Güneydoğu'da yetişen şark tipi tütünün dünyanın en kaliteli tütünü olduğunu hatırlatan Konur, ortaya atılan alternatif ürün projesinin Türkiye gerçeklerinden uzak olduğunu, özellikle bu bölgelerde tütün yetiştiriciliği ile uğraşan üreticiye göçten başka şans tanınmadığını vurguladı. Konur, tütün yasasını kayıtsız şartsız çıkartmakta kararlı olan milletvekilerini Türkiye'deki muz üretimini baltalamaya çalışan Dole firmasına benzeterek, "Amaç bellidir, Türkiye tarımı yok edilerek, ülke uluslararası kurumların açık pazarı haline getirilmeye çalışılıyor, üretici açlığa mahkûm edilmektedir" diye konuştu. Tür Köy-Sen olarak ülkenin bir avuç tarım tekelinin açık pazarı haline getirilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Konur, Türkiye'de üreticinin ancak örgütlü bir güç haline gelerek üretimin bitmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

ÖDP'den tütün sergisiÖDP Ankara İl Merkezi'nde Türkiye tütün üreticisinin dününü, bugününü ve yarınını anlatan "Rejiden Günümüze Tütün Üreticisi" sergisi açıldı. Meclis'te Tütün Yasası'nın tartışıldığı süre boyunca açık kalacak sergide, Türkiye'nin tütün üretilen bölgelerinden getirilen tütünler sergileniyor ve Türkiye tütüncülüğünün geldiği nokta anlatılıyor.Serginin açılışında konuşan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, hafızası olmayan toplumların geleceğinin de olamayacağını belirterek, kapıdan kovulan Reji'nin bacadan sokulmaya çalıştığını ifade etti. Tütün Yasası'nın sigara tekellerinin dayatmaları ile çıkarılmak istendiğini dile getiren Uras, Yasa'nın Meclis'te görüşülmeye başladığı gün tütün üreticisinin Ankara'ya geleceğini ve yasanın görüşülmesi bitene kadar Ankara'da kalacaklarını bildirdi. Uras, Türkiye'de tarımın tamamen tasfiye edilmeye çalışıldığını belirterek, Başbakan Bülent Ecevit'in 'Köylü milletin efendisidir' söylemlerinin inandırıcı olmadığını ifade etti.Tütün kıran üreticinin artık yoksulluktan kırılır hale geldiğini kaydeden Ufuk Uras, üreticinin örgütlenmekten başka şansı olmadığını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Nâzım'ın müzikal 'işbirlikçisi'

SONRAKİ HABER

1 Aralık'a güçlü katılım çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa