24 Kasım 2001 22:00

OHAL'de gözaltı süresi sınırsız

Anayasa'da gözaltı süresinin 4 günle sınırlanmasından sonra OHAL'de 430 sayılı kanun hükmünde kararname tekrar uygulanmaya başlandı.

Paylaş
OHAL'de gözaltı süresi sınırsızMehmet AslanoğluAnayasa'da gözaltı süresinin 4 günle sınırlanmasından sonra OHAL'de 430 sayılı kanun hükmünde kararname tekrar uygulanmaya başlandı. Kararname, kolluk kuvvetlerine kişiyi sınırsız süre gözaltına alma imkânı tanıyor. Kasım ayı içerisinde kararnameye dayanılarak 9 kişi gözaltına alındı. Bunların içinde 60 yaşında bir kadın olan Remziye Dağ ve Sur Belediyesi Encümen Üyesi Hatip Alay ile Mustafa Yaşar ve Emrullah Karagöz adındaki kişiler var. Sanıkların Diyarbakır İl Alay Jandarma Komutanlığı'nda tutulduğu belirtiliyor.28 Ekim 2001 günü jandarma tarafından gözaltına alınan Emrulah Karagöz ve Mustafa Yaşar, 1 Kasım 2001 günü sorguları tamamlandıktan sonra çıkarıldıkları OHAL Valiliği'nin isteği ile DGM tarafından, 10 gün süre ile tekrar sorgulanmak üzere Jandarmaya geri verildi. DGM Başsavcılığı OHAL Valiliği'nden gelen talep üzerine tekrar mahkemeye başvurarak 10 gün ek gözaltı süresi daha istedi. Bu gözaltı süreleri 21 Kasım'da biten Karagöz ve Yaşar Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konuldu. OHAL Valiliği yeniden 10 gün ek gözaltı süresi istedi ancak DGM Yedek Hakimliği bu talebi reddetti. Ancak her ne olduysa aynı mahkeme heyeti 22 Kasım'da 3. ek gözaltı süresini verdi. Aynı gün müvekkilleriyle görüşmek için Diyarbakır E tipi Cezaevi'ne giden Av. Tahir Elçi ve Av. Reyhan Yalçındağ müvekkilleriyle görüşemedi. Avukatların ek gözaltı süresine itirazları ise hep "Mahkemenin takdir hakkı yoktur" denilerek reddedildi. Dicle Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğrencisi Emrullah Karagöz'ün avukatı Tahir Elçi müvekkilinin örgüte eleman kazandırmak iddiasıyla 28 Ekim'de gözaltına alındığını 4 günlük normal gözaltı süresinin ardından OHAL Valiliği'nin 430 sayılı KHK'ye dayanarak savcılık kanalıyla 2 kez 10 günlük gözaltı süresi talep ettiğini belirtti. Bu sürenin de dolmasıyla müvekkilinin cezaevine konulduğunu OHAL Valiliği'nin tekrar 10 günlük ek gözaltı süresi isteminin 3 kişilik DGM Yedek Hakimliği tarafından 20 Kasım'da reddedildiğini söyledi. DGM Başsavcısı'nın önceki gün karara itiraz etmesiyle 22 Kasım'da yine toplanan mahkeme heyeti 10 günlük ek gözaltı süresini verdi.

Anayasa'ya karşı hile!430 sayılı KHK'nin 1990 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Elçi, kararnameye göre OHAL Valiliği'nin isteği, başsavcının talebi ve hakimin kararıyla sanığın cezaevinden tekrar gözaltına alınabildiğini belirtiyor. Bu KHK'nin genelde itirafçılar için uygulandığını ancak bunda bile itirafçının gönüllü olarak operasyonlara yardımcı olmak için gözaltına alındığını belirten Elçi, müvekkilinin iradesi dışında dışarı çıkarılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Elçi ekim ayındaki Anayasa değişikliğinde gözaltı süresinin 4 günle sınırlandığını 430 sayılı KHK'nin bu değişiklikten sonra uygulamaya konulduğunu belirtti. OHAL'de bu uygulamayla Anayasa'ya karşı hile yapıldığına dikkat çeken Elçi ek gözaltı sürelerine yeterli gerekçe sunulmadan karar verildiğini söyledi. Sürekli, bu kararlara itiraz etmelerine rağmen mahkemenin cevabının "Kararname hakime takdir hakkı tanımıyor" şeklinde olduğunu söyledi.

Anayasa'ya aykırı Kanun haline getirilmeyen bu kararnamenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Elçi bu KHK'nin kolluk kuvvetlerine sınırsız gözaltı süresi hakkı tanıdığını belirterek bunun kişi özgürlüğü için tehlike yarattığını söyledi. Elçi dün müvekkiliyle görüşmek için gittiği Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne girdiği sırada müvekkilinin yeniden gözaltına alnıdığını ve "şok" olduğunu da sözlerine ekledi. Yalçındağ, DGM Nöbetçi Hakimliği'nin Başsavcı'nın ek gözaltı talebini reddettiğini, ancak yapılan itiraz üzerine aynı heyetin 22 Kasım'da gözaltı süresinin verilmesine karar vermesinin kendilerinde şüphe uyandırdığını söyledi. Yalçındağ, "Aynı heyet başsavcının itirazı üzerine kararı vermek zorunda kaldı. Bu karar bizde kuşku uyandırıyor. Eğer ek gözaltı için geçerli kantılar varsa bu daha önce de öne sürülebilirdi. Mahkemenin aniden karar değiştirmesine neden olan gelişmeleri biz merak ediyoruz" dedi.

Yaşlı kadına ek gözaltı Ordu Cezaevi'ndeki oğlunu görüşünden sonra Ergani'de durdurulan Remziye Dağ (60) gözaltına alındı. Üzerindeki elbiselerinin değiştirilmesi için gözaltına alınışının 4. günü eve götürülen Remziye Dağ'ın başındaki tülbent ve üzerindeki elbiselerin paramparça vaziyette olduğu görülmüş. Avukat Yalçındağ, normal gözaltı süresi dolduktan sonra, gözaltı süresi 10 gün daha uzatılan Remziye Dağ'la görüşemediklerini ve bu nedenle Remziye Dağ'ın hangi sebepten dolayı gözaltında tutulduğunu öğrenemediklerini belirtti. Yalçındağ ayrıca Remziye Dağ'ı eve getiren polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Rehber Marksizmdir

SONRAKİ HABER

'Gün değil hak istiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...