24 Kasım 2001 22:00

Beyinleri yıkama savaşı

Bush yönetimi, El-Cezire'ye alternatif bir televizyon kurmak için yarım milyar dolar ayırdı. Televizyonun hedef kitlesi "ABD karşıtı genç Müslü-manlar". MTV kanalı ve Hollywood da, artık daha 'verimli' kullanılacak.

Paylaş
Beyinleri yıkama savaşıMerkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun Ortadoğu'da yarattığı etkiyi önleyemeyen ABD yönetimi, "kendi El-Cezire'sini" kurmak için harekete geçti. ABD Başkanı Bush'un, "İnisiyatif 911" adlı plan kapsamında, Ortadoğu'ya yönelik Amerikan propagandası yapacak bir televizyon istasyonu kurdurmak istediği öğrenildi. Hedef kitlesi "anti-Amerikan genç Müslümanlar" olan kanalın kurulması için yarım milyar dolar ayrıldı.Bugüne dek Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa'da radyo propagandası yapan ABD'nin, ilk kez bir televizyon kurduracağı belirtiliyor. Planın arkasındaki isim ise, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Joe Biden. Biden'in önerisinin Beyaz Saray'da destek bulmasıyla birlikte, Amerika'nın Sesi, Radyo Hür Avrupa ve Radyo Hür Afganistan'a, bir de televizyon eklenecek.Senato kaynaklarına göre, Ortadoğu'ya ABD propagandası yapacak bir kanal fikri, 11 Eylül'den önce de gündemdeydi. Ama Bush'un "haçlı seferi", bu fikrin hayata geçmesini hızlandırdı.Amerikalı yetkililer, Ortadoğu'daki ABD düşmanlığını "azaltabilirse", yarım milyar dolarlık yatırımın "çok olmayacağını" söyledi. Adı henüz belli olmayan televizyon kanalının yedi gün 24 saat yayın yapacağı ve temel ilkesinin "Sözcüklerin savaşı, mermilerin savaşı kadar önemlidir" olacağı kaydedildi. 26 dilde yayın yapacak olan kanal, 40 Müslüman ülkeyi hedef alacak.

MTV kullanılacakABD emperyalizminin "beyinleri yıkama" savaşı, diğer alanlarda da devam ediyor. Washington ile Hollywood endüstrisi arasında başlayan işbirliğiyle, "eğlence sektörü"ndeki Amerikan propagandasının yoğunlaştırılması gündemde. Yetkililer, son olarak popüler müzik kanalı MTV'yi kullanmayı düşünüyorlar.Dünyanın birçok ülkesinden gençlerin takip ettiği MTV'nin izleyici kitlesinin "15-30 yaş arasında" olduğu, bu yaş grubunun da Amerikan propagandasının ana hedefi olduğu belirtildi.

Arap MTV'siPentagon'dan gerekli emirleri alan MTV yönetimi, neler yapabileceğini görmek için dünya çapındaki bütün personeliyle bir videokonferans gerçekleştirdi. Konferansta alınan kararlardan biri, hayata geçirilmiş bulunuyor. Kanal, amacı "dünya politikasındaki gelişmeleri gençlere tartıştırmak" olan bir "küresel mektup arkadaşı" kampanyası başlattı. Bir diğer hedef, ABD'deki genç MTV dinleyicileri ile, Müslüman ülkelerdeki MTV dinleyicilerini "yakınlaştırmak". Kanalda bundan böyle yapılacak programların arasına "teröre karşı savaş"a dair kısa mesajlar konulacağı da bildirildi. 24 saat yayın yapacak bir "Arap MTV'si" kurulması da gündemde. Sinema tekelleri ise, eli kanlı Amerikan komandolarını "kahraman" gibi gösterecek filmlere ağırlık verecekler.
ÖNCEKİ HABER

Bilime destek verilmeli

SONRAKİ HABER

Rehber Marksizmdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...