22 Kasım 2001 22:00

Normandy çalışıyor

   köylüler yargılanıyor

Paylaş
Normandy çalışıyor, köylüler yargılanıyorNormandy (Eurogold) şirketinin topraklarında siyanürle altın çıkarmasına karşı 11 yılı aşkın bir süredir mücadele eden Bergama köylüleri, bir taraftan da haklarında açılan çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kalıyorlar. Kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen yasadışı bir şekilde altın üretimine devam eden Normandy şirketini protesto etmek için geçtiğimiz mayıs ayında İzmir-Çanakkale karayolunu trafiğe kapatan binlerce köylüden 133'ü hakkında dava açıldı. Yol kapatma eylemi sırasında jandarmanın saldırısına da maruz kalan Çamköy, Pınarköy, Tepeköy ve Narlıca köylülerinden 133'ü hakkında Bergama Cumhuriyet Savcılığı, Bergama Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten dava açtı.

Konyar, 'yönetici gibi'!Eylem sırasında çekilen video kayıtları ile köylülere tazyikli su ve coplarla müdahale eden jandarma mensuplarının anlatımlarına dayanılarak hazırlanan iddianamede, Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar, "eylemin düzenleyicisi ve yöneticisi olan, olmasa bile fiil ve hareketleriyle düzenleyici ve yönetici gibi davranan sanık..." olarak -video bandı çözümlerinde eyleme benzin ile katıldıkları iddia edilen M. Emin Kurhan, Muharrem Kurhan ve Kenan Başkaya'nın aynı yasanın 2 yıldan 8 yıla kadar ve jandarma müdahalesi sırasında taş atarak mukavemet ettiği savlanan M. Ali Eftal'in ise 2 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırmaları istendi. İddianamede "eyleme silahsız olarak katıldıkları anlaşılan diğer sanıklar" olarak adlandırılan diğer köylülerin de yasanın 32/1 maddesine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılmaları talep edildi. Bergama Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede delil olarak ikaz, slogan, kamera kayıt tutanakları, doktor raporları, 5 adet pet şişe, bidon, taşlar, olay yeri fotoğrafları ve gazete kupürleri gösterildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Gazi'de oruç terörü yoğunlaşıyorAnkara Gazi Üniversitesi (GÜ)'nde MHP'li öğrencilerin ramazanla birlikte başlattığı oruç terörü artarak devam ediyor. İHD Ankara Şubesi'nde basın toplantısı yapan öğrenciler, oruç tutmadıkları bahane edilerek saldırıya uğramalarını kınayarak, bu saldırıların yönetimle işbirliği içerisinde yapıldığını belirttiler. Basın toplantısında konuşan İHD Ankara Şube Başkanı Enver Büyükçulha, "Gazi Üniversitesi'nde öğrencilere yönelik saldırıların yanı sıra eğitim haklarına, insan haklarına yönelik bir baskı söz konusu ve yetkililerin dikkatini buna çekmek istiyoruz" dedi. Türkiye'de daha önce de oruç tutmuyor, ramazanda sigara içiyor bahaneleriyle yüzlerce insana saldırıldığını, hatta bu saldırılar sonucu yaşamını yitirenler olduğunu dile getiren Büyükçulha, bugün de aynı oyunun perdelerinin GÜ'de açılmaya çalıştığına dikkat çekti. Büyükçulha, 16 Kasım'da Ticaret Turizm Eğitim Fakültesi'nde 2 öğrencinin, 19 Kasım'da Beden Eğitimi Öğretmenliği Fakültesi'nde bir öğrencinin dövüldüğünü belirterek, 20 Kasım günü de okuldaki sol görüşlü öğrencilerin dışarda can güvenliği olmaması nedeniyle fakülte binasında 3 saat mahsur kaldıklarını söyledi. Öğrencilere saldıran grupların silah gösterdiklerini, sopa ve kesici aletler taşıdığını kaydeden Büyükçulha, "Saldırganlara müdahale edilmiyor. Okul idaresi ve kolluk güçleri de bunlara örtülü destek veriyor" dedi.

Tanıklar anlatıyorTicaret Turizm Eğitim Fakültesi'nde okuyan ve saldırıya uğrayan Mahmut Tektaş ise basın toplantısında yaşadıklarını şöyle anlattı:"Üç arkadaş koridordaydık. Biri kız olan ardakaşlar sigara içiyordu, ben de yanlarında duruyordum. O arada birkaç kişi gelip burada sigara içemeyeçeklerini söyledi ve saldırdılar. İdare birkaç gün önce de kantinde sigara içilmesini yasaklamıştı .Arkadaşları bayağı hırpaladılar. Onları ayırmaya çalıştım. Olaydan sonra dışarı çıktım ve üzerime 15 kişi saldırdı. Sol bileğim zarar gördü ve kafama üç dikiş atıldı. Oysa ben oruç tutuyordum ve sigara içmedim. Oruç ve sigara sadece bahane".Aynı okuldan Erdoğan İliş adlı öğrenci de dekanla görüşerek can güvenliklerinin korunmasının sağlanmasının görevleri olduğunu hatırlattığında, "Siz örgüt üyesisiniz. Okuldaki solcuların tümünü atacağım. İpleriniz benim elimde" yanıtını aldığını ifade etti. Başka bir öğrenci ise saldırılarla ilgili olarak dekanla konuşmaya giden öğrencilere soruşturma açıldığını ve dekanın "Onları, asıl sız tahrik ediyorsunuz, bu fakülte içerisinde güvenliğimizi sağlamaya çalışırım, ama dışarda karışmam" gibi tepki gösterdiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Taliban Kunduz'u teslim ediyor

SONRAKİ HABER

Uzakdoğu filmleri yakın oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...