22 Kasım 2001 22:00

Üç üründe prim kaldırıldı

Bakanlar Kurulu'nun aldığı yeni karara göre, üç tarım ürününe bundan sonda destekleme primi ödenmeyecek. Daha önce, kütlü pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğine prim ödeneceği belirtilmişti.

Paylaş
Üç üründe prim kaldırıldıIMF'nin isteğiyle geçtiğimiz günlerde 2002 yılı için kapsamlı bir tasarruf paketi hazırlayan hükümet, pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğini kapsam dışına çıkararak sadece soya fasulyesi ve kanolaya prim ödeme kararı aldı. Üreticinin bu yıl teslim ettiği pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğine karşılık, gelecek yıl alması gereken prim için 2002 yılı bütçesinden pay ayrılmayacak. Üreticiler, sadece 'Doğrudan Gelir Desteği' adı altında sahip oldukları arazi miktarına göre desteklenmeye çalışılacak.Hükümetin 10 gün önce aldığı kararı 10 gün sonra değiştirerek tam bir şizofrenik tutum sergilediğini dile getiren Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman, bu kararın gözden geçirilmemesi halinde üreticilerin sokağa döküleceği uyarısında bulundu. Tanman, "Hükümet, uyguladığı tarım politikasıyla tarımı bitirdi. Bu son kararla da tarım ve çiftçiler artık ölüme terk edildi. Prim kapsamından çıkarılan 3 ürün de stratejik öneme sahip. Maalesef bu kararla üretici gelecek birkaç milyar dolar borç için ABD'ye peşkeş çekilmiştir" diye konuştu.ABD'deki pamuk üreticilerinin kilo başına 90 sent, Yunanistan'dakilerin de 21 sent prim aldıklarını hatırlatan Tanman, pamuğa 9 sent prim verildiği takdirde bunun Hazine'ye maliyetinin sadece 180 milyon dolar olacağına dikkati çekti. "Türkiye'nin ortalama pamuk rekoltesi 800-850 bin tondur. Ancak tekstil sanayisinin ihtiyacı yaklaşık 1 milyon 250 bin tondur" diyen Tanman, her yıl dışarıdan kilosuna bir dolar ödeyerek 450 bin ton pamuk alındığını belirtti. Bunun da 450 milyon dolar maliyeti olduğunu ifade eden Tanman, seneye üreticinin pamuk ekmekten vazgeçmesi halinde bu ithalat maliyetinin en az 600-700 milyon doları bulacağını söyledi.

Karar gözden geçirilsinYıllardır uygulanmakta olan prim sisteminin, tarımın kayıt altına alınması ve vergi gelirlerinin artırılması konusunda büyük yarar sağladığına dikkat çeken TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer de yaptığı açıklamada, şu sorulara cevap verilmesini istedi: "Dünyada, Türkiye dışında tarımı desteklemeyen ülke yokken bu tasarrufla ülkemizin üretim ve gelirinden doğacak kayıp ve üreticiye binecek yük hesaplandı mı? Üretim açığımız nedeniyle pamukta dünyanın en büyük ithalatçısı haline geldik"

Açlık tehlikesi Hükümetin primle destekleyeceği soya ve kanolanın yabancı kaynaklı ürünler olduğuna dikkat çeken TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de zeytinyağı ve ayçiçeği varken, ithal kaynaklı ürünlerin desteklenerek ülkedeki 700 bin ton yağ açığının kapatılmaya çalışılmasını anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Derviş taşeronluk yapıyor

SONRAKİ HABER

Kuzu kurda emanet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...