21 Kasım 2001 22:00

"Taliban sonrası"

   Afganistan pazarlığı Berlin'de olacak

Paylaş
"Taliban sonrası"
    Afganistan pazarlığı Berlin'de olacakYücel ÖzdemirDaha önce Ankara'da yapılması planlanan "Afganistan Zirvesi", önceki gün Birleşmiş Milletler (BM)'in kararıyla Berlin'e alındı. Böylece, daha önce Afganistan sorununda aktif bir şekilde yer almak isteyen Almanya, Taliban'ın devrilmesinden sonra Afganistan'da oluşacak ve "Taliban sonrası" sürecin tayin edilmesine ev sahipliği yapacak. Görüşmelerin pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı'nda yapılacağı açıklandı.BM Afganistan Görevlisi Francesc Vendrell tarafından önceki gün, Afganistan Konsferansı'nın Berlin'de yapılması kararının alındığının açıklanmasından sonra bir demeç veren Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Berlin'in seçilmesinden memnunluk duyduğunu söyledi. Ancak, konferansın Berlin'de yapılması kararının BM tarafından değil, Fischer ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell arasında yapılan görüşmede alındığı dile getiriliyor. Fischer, konuyla ilgili olarak Powell ile görüştüğünü doğruladı.Dün Alman gazetelerinde yer alan haberlere göre, Ankara'nın devre dışı bırakılmasından sonra Bonn, Cenevre ve Viyana'nın BM tarafından "Afganistan Zirvesi" için önerildiği, Kuzey İttifakı'nın ise Berlin'i istediği vurgulandı. Buna gerekçe olarak da, Almanya'da çok sayıda Afgan'ın yaşaması ve Almanya'nın en son New York'taki BM toplantısında "Afganistan'ı Destekleme Grubu" içinde etkin rol alması olarak gösterildi. Görüşmelere, BM Afganistan Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi başkanlık edecek.

Geniş tabanlı hükümetKonferansın Berlin'de yapılacağının belirlenmesinden sonra CNN'e bir açıklama yapan Kuzey İttifakı'nın siyasi lideri ve eski Devlet Başkanı Burhanneddin Rabbani, Berlin Konferansı'nın sadece sembolik bir değer taşıması gerektiğini, asıl önemlisinin ise Afganistan içindeki gelişmelerin olduğunu söyledi. Rabbani ayrıca, Berlin Konferansı'ndan çok şey beklenilmemesi gerektiğini söyleyerek, burada alınacak kararları "belirleyici" olarak görmedikleri mesajını verdi.Kuzey İttifakı Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah Berlin'e bir heyet göndereceklerini söylerken, Roma'da yaşayan eski kral Muhammed Zahir Şah'ın da temsilcilerini göndereceği belirtiliyor. Daha önce, "Taliban sonrası" dönemde görev yapabileceği ifade edilen eski kral, Berlin Konferansına bizzat katılmayacak. Ayrıca, sürgündeki Afganistanlıları temsil etmek üzere kurulan ve kamuoyunda "Kıbrıs Grubu" olarak sunulan grubun yanısıra, Afganistan'da halkın çoğunluğunu oluşturan Peştunları da temsil etmek amacıyla bir heyetin Berlin'e geleceği ifade ediliyor. Ayrıca, BM'nin Kabil'i kaybeden Taliban'ı da konferansa katmak için çaba sarfettiği belirtiliyor. Konferansa katılacak toplam kişi sayısı 40 ile sınırlandırıldı.

BM'nin 5 yıl planıBM planına göre, öncelikli olarak ülkeyi iki yıl içinde seçimlere götürecek geniş tabanlı bir hükümetin kurulması öngörülüyor. 5 yıl içinde yapılması planlanan yeniden yapılanma için 6,5 milyar doların harcanacağı ileri sürülüyor.Konferansın Ankara'dan Berlin'e alınması, Alman gazetelerinde geniş bir şekilde yer aldı. Yapılan yorumlarda, Berlin'in seçilmesiyle, Almanya'nın uluslararası politikadaki etkisinin arttığına dikkat çekildi. Öte yandan, 3900 Alman askerinin Afganistan'a gönderilmesi kararından sonra, ilk kafilenin pazartesi günü Adana'daki İncirlik üssüne gidecekleri belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

"Irak'a hayır demeyiz"

SONRAKİ HABER

Durmuş'un sağlık işleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...