20 Kasım 2001 22:00

Diyarbakır rüzgârı

Emek Platformu'nun Diyarbakır'da yaptığı toplantıda işçi ve emekçiler Kürt sorununun Emek Programı'na alınması gerektiğini söylediler.

Paylaş
Diyarbakır rüzgârıMehmet AslanoğluEmek Platformu'nun Diyarbakır'da yaptığı toplantıda işçi ve emekçilerin "genel grev genel direniş" ve Emek Programı'nın iktidara taşınmasının yanında Kürt sorununun da ele alınması olumlulukla karşılandı. Toplantıdan önce Yol-İş ve Tes-İş'e üye işçiler "Genel grev, genel direniş" sloganlarıyla bir yürüyüş gerçekleştirmişler, IMF ve savaşa karşı genel greve hazır olduklarını belirtmişlerdi. Son toplantıda işçi ve emekçilerin bu tutumlarının yanı sıra konfedasyon başkanlarının Kürt sorununu dile getirmeleri Diyarbakır'daki havayı iyice değiştirdi. Kürt işçi ve emekçilerinin Kürt sorununun Emek Programı'na alınması gerektiğini belirtmeleri üzerine Kürt sorunu sendika başkanlarının konuşmalarına da yansıdı. Metin Bakkalcı konuşmasında Emek Programı'nın geliştirilmeye muhtaç bir program olduğuna değinirken Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da Bakkalcı'yı destekleyen bir konuşma yaptı. DİSK, KESK ve TMMOB başkanları ise konuşmalarında Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğini belirterek salondaki işçi ve emekçilerden büyük alkış aldılar.

Deklarasyonla bildirilecekToplantının ikinci bölümünde katılımcılar konfederasyon başkanlarına genel grev, Emek Platformu'nun kararlılığı ve Emek Platformu'nun Kürt sorununa yaklaşım tarzını sorgulayan sorular yönelttiler. Bazı işçi ve emekçiler EP'in Kürt sorununa yaklaşımında eksiklikler olduğunu söylediler. Diyarbakırlı işçi ve emekçiler IMF saldırılarına, yoksulluğa ve savaşa karşı çıkmak için genel grevin şart olduğunu belirtirlerken, Kürt sorunu ile ilgili konuşmaları coşkulu bir şekilde alkışladılar. Kapanış konuşmasını yapan Diyarbakır Emek Platformu Sözcüsü Tabipler Odası Başkanı Necdet İpekyüz Kürt sorunuyla ilgili dile getirilenlerin bir deklerasyonla Türkiye emekçilerine duyurulması çağrısı ise tüm Kürt emekçilerin talebini dile getiriyordu.

Program geliştirilmeliToplantının ardından konfederasyon başkanlarına Kürt sorunu hakkındaki görüşlerini ve bu sorunun Emek Programı'ndaki yerini sorduk. Emek Platformu'nun dönem sözcüsü TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada Emek Programı'nın geliştirilmesi gerektigini söyledi. Bakkalcı "Şu ana kadarki birikimlerimizin ifadesi olarak yansıttığımız program kuşkusuz günün ihtiyaçları ve geleceğin ihtiyaçları bakımından geliştirilmeye açık bir programdır. Bunun içinde bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak maddeler de yer alabilir. Mesele bu konuda fikri bir çalışmanın ve fikri bir birikimin ortaya çıkarılabilmesidir" dedi.

Mesaj alındıDİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise "Biz bu sorunun bilinciyle buraya geldik. Bölgede yaşanan sorunları daha öncede dile getirdik. Kürt sorununa bakış, OHAL uygulamalarının yaklaşımını ortaya koyan bir değerlendirmeyi burada da yaptık. Sorun tabiki demokrasi sorunudur. Demokrasi içerisinde çözüme ulaştırılmalıdır. Bu sorunun aşılması konusunda da EP bileşenleri olarak gündemimizde tutacağız. Buradan alınan mesaj bellidir. Bu sorunun çözümü konusunda atılacak adımları demokratik bir ortam içerisinde hayata geçirilmesi konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Toplantının anlamıKESK Genel Başkanı Sami Evren de Emek Platformu'nun toplantısının Diyarbakır'da yapılmasını anlamlı bulduğunu ve Kürt sorununun çözümüne duyarlı olduklarını söyledi. Emekçilerin mücadelesi ile demokrasi mücadelesinin birleştirilmesinin önemli olduğunu, KESK'in bu konudaki düşüncelerinin açık ve netliğine vurgu yapan Evren, "Mücadele, demokrasi ve emek mücadelesi ile birleştiği ölçüde anlamlı olur. Her türlü antidemokratik uygulamaya karşı mücadelemizi önümüzdeki süreçte daha da yükselteceğiz. EP'in hareketlenmesini istiyoruz. EP içerisinde problemler vardı. Bu nedenle gerçek Emek Platformları'nın yerellerde oluşacağını düşünüyoruz. Bu plaftormların genelde emek ve demokrasi mücadelesini güçlendireceğini düşünüyoruz. Diyarbakır Emek Platformu sözcüsünün çağrısını biz Başkanlar Kurulu'na taşıyacağız. Ama bunun EP bileşenlerine çok fazla yansıyacağınını düşünmüyorum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz'a Kıbrıs salvosu

SONRAKİ HABER

AKP'nin de alternatifi özelleştirme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa