20 Kasım 2001 22:00

Kukla hükümet aranıyor

Afganistan'da kanlı çatışmalar sürerken, ABD'de ve Avrupa'da ülkenin "yeniden yapılandırılması" ve "geniş tabanlı, geçici bir hükümet kurulması" amacıyla çeşitli toplantılar yapılıyor.

Paylaş
Kukla hükümet aranıyorAfganistan'ın "yeniden yapılandırılması" ve "geniş tabanlı, geçici bir hükümet kurulması" amacıyla çeşitli toplantılar yapılıyor. Afganistan'da Taliban ile Kuzey İttifakı ve ABD arasında sıcak çatışmalar sürerken yapılacak toplantılar, hem Afganistan'daki çeşitli grupların hem de emperyalist ülkelerin siyasi ve diplomatik mücadelelerinin gölgesinde gerçekleşecek.Afganistan'da "geniş tabanlı" bir "geçici" hükümet kurulması için Afgan gruplarını BM eliyle bir araya getirecek toplantının Almanya'da yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. "Afgan Konferansı" adı verilen toplantıya Kuzey İttifakı ve eski kral Zahir Şah'ın iştirak edeceği kesin gibi ama ülkenin en büyük toplumu olan Peştunların nasıl temsil edileceği belirsiz.ABD'nin Kuzey İttifakı ile ilişkilerden sorumlu temsilcisi James Dobbins'in açıkladığına göre, hafta sonunda gerçekleştirilmesi beklenen toplantıya Afgan grupların hangi ağırlıkta katılacağı belli değil. Dobbins, Kâbil yakınlarında Kuzey İttifakı yetkilileriyle görüştükten sonra Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yaptığı açıklamada, Kâbil'de bulunan BM Temsilcisi Francesc Vendrell'ın bu konuda görüşmelere devam ettiğini söyledi.Kuzey İttifakı'nın Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, konferansa bir heyet göndermeyi kabul ettiklerini bildirdi. İttifak'ın siyasi lideri ve Afganistan'ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani ise, CNN televizyonuna verdiği demeçte, toplanması planlanan konferans hakkında, "Geniş tabanlı hükümet kurulmasıyla ilgili yapılacak ilk görüşmeler sadece sembolik'' dedi. Rabbani, hükümetin belirleneceği esas toplantının Afganistan'da yapılması gerektiğini vurguladı.Eski Afgan Kralı Zahir Şah'ın danışmanlarından Hamid Sıddık da, toplantıya katılmayı ilke olarak kabul ettiklerini ve resmi davet beklediklerini açıkladı. Sıddık, Zahir Şah'ın bizzat toplantıya katılmayacağını da aktardı.Toplantının daha önce ev sahipliği yapmayı öneren Almanya'da yapılmasının daha büyük bir ihtimal olduğu, BM'nin Afganistan özel temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin bu konuyu kesinleştirmeye çalıştığı da gelen bilgiler arasında. Toplantının Afganistan'da yapılması ısrarından vaz geçen Kuzey İttifakı, daha önce Taliban'a verdikleri destek nedeniyle, Körfez ülkelerinde bir araya gelmeyi reddetti.

Yeniden yapılandırmaÖte yandan, "Afganistan'ın yeniden yapılandırılması" gündemli olduğu açıklanan toplantı da, dün Washington'da başladı. Toplantıya İngiltere, Kanada, Almanya, Rusya, İngiltere, İtalya, Fransa, Suudi Arabistan, Türkiye, Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu, İslam Konferansı Örgütü, BM, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası temsilcileri katıldı. Konferansın açılışında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Taliban'dan kurtulunca yeniden inşa çalışmalarının hemen başlaması gerektiğini söyledi. Toplantıda, halen sıcak savaşın ve çok taraflı siyasi mücadelenin sahası olan Afganistan'da "neye ihtiyaç duyulduğuna ilişkin" konuların ele alınacağı açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Anadilde eğitim kampanyasına çağrı

SONRAKİ HABER

Fındıklı yok ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...