20 Kasım 2001 22:00

Gazetecilerin öldürülmesine öfke

Afganistan'da öldürülen dört gazetecinin cesetleri bulundu. Cinayetler, gazeteci örgütleri tarafından öfkeyle karşılandı ve sorumluların bulunması istendi.

Paylaş
Gazetecilerin öldürülmesine öfkeKuzey İttifakı'nın elinde bulunan Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentinin yöneticileri, Kâbil yolunda pusuya düşürülerek öldürüldükleri belirtilen 4 gazetecinin cenazesini almak üzere bölgeye çok sayıda ittifak askerini gönderdi. Pakistan'ın Peşavar kentindeki kaynaklar, Celalabad kentinden çok sayıda ittifak askerinin, 4 gazetecinin öldürüldüğü kaydedilen Celalabad kentine bağlı Sorabi bölgesine gittiğini belirttiler. Bir Afgan yetkili de bu kişileri öldürenlerin kim olduklarının henüz belirlenemediğini belirtirken, Sorabi bölgesinin çok dağlık ve tecrit edilmiş bir yer olduğunu kaydetti.

'Sorumluları bulun'Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ile Dünya Gazeteciler Birliği (WAN), gazetecilerin öldürülmesini nefretle kınadı. RSF, Celalabad'daki yetkililere dayanarak, Pakistan'dan gelerek Kâbil'e gitmekte olan gazetecilerin araçlarından indirilerek öldürüldüğünü bildirdi. WAN da, bu nefret uyandırıcı ve barbar eylemin sorumlularının, adalete teslim edilmesi için Kuzey İttifakı'na ve ABD öncülüğündeki koalisyona çağrıda bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Renato Ruggiero, Afganistan'da pusuya düşürülen biri Afgan vatandaşı, 4 gazetecinin öldüğünün doğrulandığını bildirmişti. Ruggiero, "bölgedeki kriz birimleriyle yapılan temaslar sonucu, 4 gazeteciye ait olduğu tahmin edilen cesetlerin bulunduğu haberinin alındığını" kaydetmişti. Öldürülen gazetecilerin kimlikleri şöyle: Reuters ajansı adına çalışan Avustralyalı Kameraman Harry Burton ve Afgan Foto Muhabiri Azizullah Haydari, İspanya'nın El Mundo Gazetesi Muhabiri Julio Fuentes ile İtalya'nın Corriere della Sera gazetesinden Maria Grazia Cutuli.

Şoförün anlatımlarıReuters muhabirlerini taşıyan aracın şoförü Ashikuallah, Sorebi yakınındaki yol kenarında bekleyen 6 silahlı kişinin konvoydaki ilk üç araca durması için el salladığını, araçlardan biri hızla yoluna devam ederken, diğer iki aracın durduğunu anlattı. Ashikuallah'a göre, ellerinde silah bulunan uzun elbiseli, sakallı ve sarıklı kişiler, konvoydakileri Taliban ile çatışma olduğunu söyleyerek ileri gitmemeleri konusunda uyardı. Bu esnada Kâbil'den gelen otobüsün şoförü yolun güvenli olduğunu söyleyince, bu kişilerin hırsız olduğunu düşünen araç sürücüleri uzaklaşmaya çalıştı, ancak silahlı kişilerce engellendi. Daha sonra silahlı kişilerin bütün gazetecilerin araçlardan çıkmasını istediğini ve onları dağa tırmanmaya zorladığını, gazetecilerin itirazı üzerine silahlı adamların gazetecileri döverek onlara taş attığını anlatan Ashikuallah, silahlı kişilerin, "Taliban'ın bittiğini mi düşünüyorsunuz? Güç hâlâ bizde ve intikamımızı alacağız" dediğini söyledi. Ashikuallah, silahlı kişilerin bu sözlerinin ardından İtalyan kadın gazeteci ve erkek gazetecilerden birini vurması üzerine şoförlerin kaçtığını, Afgan tercüman Humin'in geride gazetecilerle kaldığını söyledi.Hızla olay yerinden uzaklaşan araçlardaki kişilerin Celalabad'a döndüğünü ve konvoyda geride kalan diğer araçtakileri uyardığı, araçların döndüğünü gören diğer gazetecilerin de geri dönmeye karar verdiği belirtildi. Celalabad'daki Taliban karşıtı komutanlardan Hacı Şerşah da saldırının olduğu yerde biri kadın 4 kişinin cesedini gördüklerini söyleyen görgü tanıklarıyla konuştuğunu, köylülerin bütün gün, araçlara silahlı saldırıların da aralarında bulunduğu çok sayıda saldırı olduğunu anlattığını kaydetti. Şerşah, gazetecileri öldüren kişilerin Taliban ya da kendi savaşçıları olmadığını, onların hırsız olduğunu, bu kişilerin suçu Taliban'a atmak istediğini ve çok sayıda insanı soyduğunu da söyledi. Aynı bölgede önceki gün gazetecilerin öldürülmesinden bir gün önce bir Fransız gazetecinin soyulduğu, gazeteciler öldürüldükten saatler sonra da uğradığı saldırıda üzerinde iki kurşun deliği bulunan bir aracın Celalabad'a vardığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Bişara'nın sinmeye niyeti yok

SONRAKİ HABER

Kırk katır mı kırk satır mı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...