19 Kasım 2001 22:00

ÖDP, 'parti gibi parti' oldu

ÖDP'de yapılan tüzük değişikliği konferansında alınan kararlar resmileşti. "Farklı siyasetleri bir çatı altında buluşturmayı" öngören 6 yıllık "Gökkuşağı projesine" de son verildi.

Paylaş
ÖDP, 'parti gibi parti' olduÖDP'nin bir süre önce 5 MYK ve çok sayıda PM üyesinin geçici ve kesin ihraçları ile başlayan sıkıntıları gidermek amacıyla yaptığı olağanüstü tüzük değişikliği konferansı kararlarını resmileştirdi. Konferans kararları, "parti gibi olmayan parti" anlayışıyla yol çıkan ÖDP'nin bu anlayışını terk ettiğini gösterdi.Resmileşen kararlara göre, ÖDP'nin eski tüzüğünde yer alan "Tembellik yapma hakkı" yeni tüzükten çıkartılıken, parti kararlarına karşı muhalefet yürütmek "parti suçu" olarak kabul edildi. "Partiiçi muhalefete geçit verilmeyeceğini" kararlaştıran ÖDP, merkeze karşı olan güçlerle mücadele edeceğini ilan etti. ÖDP'nin Olağanüstü Tüzük Değişikliği Konferansı kararları önceki akşam az sayıda partilinin katıldığı resmi kongrede resmileşti. Resmileşen tüzük değişikliğine göre, MYK'nın aldığı kararlara karşı eylem yapmak parti suçu olarak kabul edildi. ÖDP tüzüğünde yer alan "Tembellik yapma hakkı" da yeni tüzükle ortadan kalkarken, "Üye güncelleştirilmesi" kararı ise çok sayıda tasfiye yapılacağı yorumlarına neden oldu. ÖDP'nin farklı siyasetleri bir çatı altında buluşturmayı formüle ettiği 6 yıllık "Gökkuşağı projesi" de tasfiye ve ayrılıkların damgasını vurduğu konferans kararları ile resmen feshedildi.

PDH'yle mücadeleÖDP konferans sonuç bildirgesinde, merkezi kanadın "muhafazakâr ve mutaassıp" olarak yorumladığı PDH'ye yönelik mücadele kararı ilan etti. Bildirgede, "ÖDP, solu, küreselleşme veya militarizm destekçisi olma ikilemine sokan çabaların karşısına özgürlükçü ve demokratik bir sosyalizm anlayışını çıkaracak; bunu geliştiririken, soldaki muhafazakâr ve mutaassıp anlayışlar karşısında da devrimci bir yenilenmeden vazgeçmeyecektir" denildi. Bildirgede, yeniden örgütlenme çağrısı yapılarak, "Her yerde toplumsal muhalefetin ve geniş halk kitlelerinin birlikte mücadelesini; tüm ücretli çalışanların birleşik emek mücadelesini ve örgütlenmesini geliştirecek zeminler yaratacaktır" denildi. ÖDP MYK'dan bir süre önce tasfiye edilen Mustafa Kahya, ÖDP'nin tüzük değişikliği konferansı ile "Gökkuşağı projesini yerle bir ettiğini" söyledi. Kahya, Mayıs 2001'de 458 delegenin imzası ile olağanüstü politik konferans talep edildiğine işaret ederek, "Ancak parti yönetici klikleri bu talebi tüzük değişikliği konferansı ile geçiştirdi. Yapılan tüzük değişikliği konferansının ise hiçbir anlamı yoktur" dedi. Kahya, konferansta yer alan "Üye güncelleştirmesi yapılacak" kararının nasıl gerçekleşeceğinin belirsiz olduğunu ifade ederek, PM'nin bu konuda daha sonra karar vereceği açıklamasının yeni tasfiyelerin yaşanması anlamına geldiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Şellale kararsız akıyor

SONRAKİ HABER

Kürtçe fobisi bitmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...