19 Kasım 2001 22:00

Emekçiler sorunlarını

   örgütlenerek çözecek

Paylaş
Emekçiler sorunlarını örgütlenerek çözecekEmeğin Partisi (EMEP) Eyüp ve Gaziosmanpaşa İlçe Örgütleri, Alibeyköy Yeni Pınar Düğün Salonu'nda "Savaş ve emperyalist politikalar" konulu halk toplantısı gerçekleştirdi. Önceki gün yapılan toplantıya konuşmacı olarak EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner, Ortadoğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Somel ve EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan katıldı. 300'ü aşkın kişinin katıldığı toplantıda, savaşta uygulanan politikalar ve emekçilerin bu politikalardan nasıl etkilendikleri tartışıldı. Bütün dünyayı birkaç bin kişnin yönettiğini ifade eden Yalçıner bu haksız yönetimin, kapitalizmin getirdiği bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Ülkemizde yaşanan sorunların çözümünün yatırımdan geçtiğini belirten Doç. Dr. Somel, yatırımın üretim araçlarına yönelik yapılması gerektiğini kaydetti. Sermayenin emekçilerin örgütsüzlüğünden güç alarak saldırılarını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Kılınçaslan ise, "Haklı olan biziz, sermayenin bütün saldırılarına karşı birleşerek karşı koyacağız. Bütün emekçileri örgütlenmeye çağırıyoruz" dedi.

Kazancımız engelleniyorİnsanların kendi ürettiklerine sahip olamamalarının ve bütün üretim sürecinde yer almalarına rağmen kazandıklarının yetersiz olmasının, üst sınıfların her türlü üretimi kendi ellerinde tutmalarına endeksli olduğunu belirten Mustafa Yalçıner, "Kapitalizm insanın köleleştirilmesine dayanan bir sistemdir. Üretilen bütün değerler çok küçük bir azınlığın elinde toplanmaktadır" dedi. Bugün bütün dünyayı birkaç bin kişinin yönettiğini ifade eden Yalçıner, kapitalizmin ileri aşamasının emperyalizm olduğunu hatırlattı. Önceden herhangi bir savaş yaşandığı zaman önemli nedenler sunulduğunu söyleyen Yalçıner, tekeller için artık savaş açmanın ciddi nedenler gerektirmediğinin altını çizdi. Yalçıner yaşanan bu saldırılara karşı bir emek örgütlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Düzeni iyi tanımalıyızTürkiye emekçi halkının düzeni tanımakta büyük eksiklik yaşadığıın dile getiren Doç. Dr. Cem Somel, "Halk bu iktidarın yerli ve yabancı işbirlikçilerin sözcüsü olduğu anlamamıştır. Örneğin Bayram Meral bir gün emperyalizm diyerek yabancı finans kurumlarının aleyhinde konuşuyor, diğer gün, hükümetimiz ve işadamımız gibi ifadeler kullanıyor. Meral ikili oynadığı zaman yuhalanmayacağını bildiği için rahat bir şekilde böyle davranıyor" dedi. Emekçi halkın hükümetin yerli ve yabancı sermayedarların sözcüsü olduğunu anladıkları zaman Meral'in böyle konuşmasına izin vermeyeceğini kaydeden Somel, ülkemizde büyük bir işsizliğin yaşandığına dikkat çekti. Bu işsizliğin yaşanmasının üretim araçlarının olmamasından kaynaklandığını dile getiren Somel, "Sistem üretim araçlarına ve fabrikalara yatırım yapmadığı için insanlar işsizlik içerisinde kıvranmaktadırlar" dedi. Sorunların çözümünün yatırımdan geçtiğini dile getiren Somel yatırımdan kastının, üretim araçlarına yönelmek ve bu araçları geliştirmek olduğunu söyledi. Türkiye'de bugün neyin üretilip neyin üretilmeyeceğini çokuluslu şirketlerin belirlediğin kaydeden Somel, "Türkiye emekçi halkına, karşımızda bir sınıf olduğunu anlatmamız gerekiyor. Bu sınıfın kendisini mağdur göstererek emekçileri sömürmeye çalıştığını anlatmamız gerekiyor" dedi. Emek Platformu'nun programının emekten yana bir program olduğuna dikkat çeken Somel, Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak programın Emek Programı olduğunu belirtti.

'Örgütlenirsek kazanırız'Sermayenin emekçilerin örgütsüzlüğünden güç alarak saldırılarını gerçekleştirdiğini kaydeden EMEP İl Başkanı Kılınçaslan, "Semayedarlar gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar" dedi. Devletin küçültülmesinin gündemde olduğu bugünlerde "Susurluk'u, ahlaksızlığı ve yolsuzluğu içinde barındıran devlet küçülmesin yok olsun" diyen Kılınçaslan, "Artık insanlarımız ilaçlarını tek tek alacak duruma geldi. Devletin küçültülmesiyle kamu hizmetleri özelleştirilmek istenmektedir. Eğitim, sağlık özelleştirilsin istiyorlar. Sermaye bunları yaparken devletin küçültülmesi adı altında yapmaya çalışıyor" dedi. Savaş gerekçe gösterilerek daha çok silah alındığının altını çizen Kılınçaslan bundan silah şirketlerinin büyük kazanç sağladığını söyledi. Kılınçaslan sözlerine şöyle devam etti: "Haklı olan biziz, sermayenin bütün saldırılarına karşı birleşerek karşı koyacağız. Bütün emekçileri örgütlenmeye çağırıyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Samsun'da patates izdihamı

SONRAKİ HABER

Çocuklar tehdit altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa