19 Kasım 2001 22:00

Terör okuluna protesto

ABD'nin Georgia eyaleti'ndeki Colombus şehrinde önceki gün, aralarında savaş gazilerinin de bulunduğu 8 bin kişi, ABD emperyalizminin ölüm okulunu protesto etti.

Paylaş
Terör okuluna protestoABD'nin Georgia eyaleti'ndeki Colombus şehrinde önceki gün, aralarında savaş gazilerinin ve her yaştan insanın bulunduğu en az 8 bin kişiden oluşan bir kalabalık, ABD emperyalizminin ölüm okulunu protesto etti. Her yıl yapılan gösteride, Latin Amerika halklarına karşı uygulanan insan hakları ihlallerinin en önemli sorumlularından biri olan "Amerikalar Okulu" (SOA)'nun kapatılması talep edildi. "Emperyalist Katiller" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, SOA'dan mezun olduktan sonra, CIA güdümlü kanlı diktatörlükleri yöneten "öğrenci"lerin kurbanları için yapılan anıtın açılışını yaptılar. Bu yılki eyleme, ABD' nin bir yandan sözde "terörle mücadele" ederken, diğer yandan terörist yetiştirmesinin ikiyüzlülüğü damgasını vurdu. Santa Barbara'da sosyal bilimler öğretmeni olan Ralph Armbruster, "Nerede olursa olsun terörizme karşı durmak için SOA mezunlarının yaptıklarının farkında olmak gerektiğini" söyledi. 1990 yılında SOA İzleme Örgütü'nü kuran Roy Bourgeois ise, "Dünyanın diğer bölgelerinde terörizmle savaşırken, burada kendi ellerimizle terörist eğitiyoruz" diyerek gösterinin amacını açıkladı."Amerikalar Okulu" mezunu Latin Amerikalı subayların en çok yankı yaratan katliamı, 16 Kasım 1989'da, 6 ABD'li gencin öldürmesi olmuştu. Bu katliamın ardından, protestolar hız kazandı ve okul, resmen "kapatıldı". Ancak bu kapatmanın bir makyaj olduğu, Savunma Bakanlığı bünyesinde görev yapacak olan "Güvenlik İşbirliği için Batı Yarıküre Enstitüsü"nün kurulmasıyla anlaşıldı. Aslında, sadece SOA'nın tabelası değiştirilmişti. Savunma Bakanlığı'nın "Yeni enstitü 21. yüzyılın yeniliklerine odaklanacak" açıklaması, ABD'nin Latin Amerika politikasını bilenlere hiç de inandırıcı gelmiyor.


SOA NEDİR?Amerikalar Okulu (SOA), 1946'da, ABD sömürgesi Panama'da kuruldu. 1960'lara gelindiğinde, okulun mezunu olan Latin Amerikalı ABD uşakları, öyle çok darbe yapmıştı ki, artık okul "Cuntalar Okulu" olarak biliniyordu. Okul, Panama halkının tepkisi üzerine, 1984'te ABD'nin Fort Benning bölgesine taşındı. Panama gazetesi La Prensa, okulu "Suikastçiler Okulu" diyerek manşet yapıyordu. SOA'nın öğrencileri, Latin Amerika askeri diktatörlükleri yıllarında çığ gibi arttı. Bolivya'nın General Banzer'i, Nikaragua'nın Somoza'sı, El Salvadorlu generaller ve diğerleri, hep buraya öğrenci gönderdi. Bugüne dek, 18 ülkeden 56 bin subay, burada "düşük yoğunluklu savaş, psikolojik harp, karşı-isyan, komando operasyonları, sorgulama ve istihbarat" konularında eğitim aldı. Okuldan her yıl 1600 subay mezun oluyor. SOA'nın mezunları arasında Panama eski devlet başkanı General Manuel Noriega (halen ABD'de uyuşturucu kaçakçılığından yatıyor), Bolivya eski diktatörü General Hugo Banzer, Salvadorlu ölüm mangası şefi Roberto D'Aubuisson, Guatemala eski savunma bakanı ve yerlileri hedefleyen soykırım politikalarının mimarlarından General Hector Gramajo ve eski Arjantin cuntasının şefi Leopoldo Galtiere bulunuyor. Okul, halen farklı bir isim altında "katil üretmeyi" sürdürüyor.
ÖNCEKİ HABER

İyi teröristlerin yalancı zaferi

SONRAKİ HABER

Piyasalar 'stand-by'a kilitlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...