18 Kasım 2001 22:00

Evrak imzalama kapısı!

Irak'ın akaryakıt sevkiyatını kesmesiyle birlikte duran mazot ticareti yüzünden Silopi hayalet şehir görünümüne büründü. Bölgedeki kamyoncu ve esnaf ise perişan.

Paylaş
Evrak imzalama kapısı!Irak'ın Habur'dan yapılan akaryakıt sevkiyatını kesmesinin ardından Habur'da sadece sıradan işlemler yürütülmeye başlandı. Mazot ticaretinin durmasının ardından büyüyen ekonomik bunalım ise halkın tepkisine neden oluyor. ABD'nin 11 Eylül'den sonra "terörizmle mücadele" adı altında hedefine aldığı Irak'la akaryakıt ticaretinin yapıldığı kapı olan Habur'da şu anda tam bir sessizlik hakim. Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Habur Sınır Kapısı'nda yaklaşık 2 aydır iş olmadığı için bekleyen kamyoncular da sorunun bir an önce çözülmesini istiyorlar.

Sıradan işlemlerHabur Mülki İdare Amiri ve Şırnak Vali Yardımcısı Resul Çelik ise, yaptığı açıklamada, Habur'da mazot ticareti dışında diğer gümrük işlemlerinin yapıldığını belirtti. Irak Hükümeti tarafından Irak'ın kuzeyine verilmekte olan mazotun durdurulmasından sonra kamyon geçişlerinin 18 Eylül 2001 tarihinden itibaren durdurulduğunu ifade eden Çelik, "Mazot ticareti yapan kamyonlar dışında, ham petrol taşıyan tankerlerin geçişleri devam ediyor. Irak'a gitmek isteyen kişilerle, Birleşmiş Milletler gözetiminde Irak'a gıda taşıyan transit araçlara geçiş izni verilmektedir. Ümit ediyoruz ki; yaklaşık 2 aydır yapılamayan mazot ticareti en kısa zamanda başlar" dedi.

TPIC de durdu Habur'da çeşitli yolsuzluklar yaptığı iddia edilen ve gelen petrole el koyduğu söylenen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bağlı Türkiye Petrolleri Uluslararası Şirketi'nin (TPIC) de çalışmaları akaryakıt sevkiyatının kesilmesinden sonra durdu. Silopi'de kamyoncuların Kuzey Irak'tan getirdiği mazotu satın alıp işleyen ve daha sonra "kendi belirlediği fiyatla satan" TPIC yetkilileri, "İşleyecek mazot kalmayınca bizler de çalışmalarımızı durdurduk. 250 personelle yeniden mazot ticaretinin yapılmasını bekliyoruz" dediler.

Kamyoncular bittiŞırnak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kamil İlhan da, durdurulan mazot ticaretinin, sadece Şırnak'ı değil, bölge ve ülke ekonomisini de etkilediğini ifade eden ederek, "Kayıt altında bulunan 50 binin üzerindeki kamyoncu AB'nin Afganistan'a karşı başlattığı savaştan sonra Irak'ın kuzeyinden mazot getirememektedir. Bu kişiler tamamen zor durumda kalmıştır" dedi. Habur Sınır Kapısı'ndaki ticaretin durmasının ardından ekonomik krizin ikiye katlandığını da belirten İlhan, esnafın zor durumda olduğunu ve temennilerinin biran önce mazot ticaretinin yeniden yapılması olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Mumcu ANAP'ı da böldü

SONRAKİ HABER

Devlet diyanetle büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...