18 Kasım 2001 22:00

Havadan ölüm yağıyor

Taliban yönetimi devrildi, ama ABD ve İngiliz uçakları Afgan halkına bomba yağdırmayı sürdürüyor. Ülkenin doğusundaki Host ve Şamşad bölgelerinde sivil kitlelerin üzerine atılan bombalar, en az 92 kişinin ölümüne yol açtı.

Paylaş
Havadan ölüm yağıyorABD ve İngiltere'nin Afganistan'daki bombardımanı, yüzlerce can almaya devam ediyor. Son olarak, ülkenin doğusundaki Host kenti ve yine doğudaki Şamşad bölgesinde en az 92 Afgan sivil, bombaların kurbanı oldu. Kandahar'a yönelik hava akınlarında da, çoğu göçebe olan 46 Afgan katledildi.Afgan İslam Ajansı (AIP), Amerikan uçaklarının Host kentine düzenledikleri bombardımanda 62 kişinin öldüğünü bildirdi. AIP'nin haberinde, uçakların önceki gün Host kentindeki Taliban lideri Celaleddin Hakkani'ye ait bir evi, bir camiyi ve dini eğitim verilen bir okulu bombalaması sonucu, 34 kişinin öldüğü belirtildi. Haberde, uçakların, Host'un 10 kilometre batısındaki Zani Hel köyünü de bombaladığı ve burada 28 yoksul köylünün öldüğü kaydedildi.Gece düzenlenen bombardımanda ise, Nangarhar eyaletinin Şamşad bölgesi hedef alındı ve en az 30 Afgan öldürüldü. Elde edilen bilgilere göre; uçaklar, Türkiye saati ile 23.00 sularında Şamşad'a bomba yağdırdı. Bu ilk saldırının ardından, bölge halkı bombardımanın sonucunu görmek için toplandı. Ancak toplanan insanlar, Türkiye saati ile 03.00'te, yine ABD uçaklarınca hedef alındılar. İnsan topluluğu üzerine atılan bombalar, en az 30 kişiyi öldürdü.Afgan köylüler, bu vahşi katliama büyük tepki gösterdi. Bunun üzerine, Terkham sınır kapısından Afganistan'a girmeye çalışan yabancı gazeteciler ülkeye giremedi. Yaklaşık 8.5 saat süreyle Pakistan-Afganistan sınırında bekleyen gazetecilerden sadece, CNN Türk kameramanı Kenan Ekinci ile İHA uydu haberleşme mühendisi Burak Açıkel'in Afganistan'a girmesine izin verildi.

Kunduz da bombalanıyorBu arada, aralarında B-52 tipi bir Amerikan ağır bombardıman uçağının da bulunduğu dört ABD uçağı, ülkenin kuzeyindeki Kunduz kenti çevresindeki Taliban mevzilerini bombaladı. Bölgedeki AFP muhabiri, ilk olarak B-52 uçağının Kunduz'un 20 kilometre doğusundaki Hanabad kasabası civarındaki tepeleri bombaladığını duyurdu. Muhabir, daha sonra diğer üç uçağın da aynı bölgeyi bombaladığını, bölgeden çok güçlü üç patlamanın duyulduğunu bildirdi.

Kandahar'da 46 ölüKatliamlar bununla da kalmadı. AIP, Amerikan uçaklarının Afganistan'ın güneyindeki Kandahar'a son 2 günde düzenlediği bombardımanda 46 kişinin öldüğünü duyurdu.AIP haberine göre, Amerikan uçakları, Kandahar'ın 70 kilometre batısındaki Mayvand bölgesini yoğun bir şekilde bombaladı. Haberde, Mayvand'da 42, çevredeki diğer bölgelerde de 4 kişinin öldürüldüğü, ölenlerin büyük bölümünün göçebe olduğu belirtildi. Kandahar kentinin de hedef alındığı bombardımanda çok sayıda kişinin yaralandığı açıklandı.

CIA haftalardır bölgedeÖte yandan Washington Post gazetesi, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ajanlarının, eylül ayından beri Afganistan topraklarında olduğunu ileri sürdü. Washington Post'un, "iyi haber alan kaynaklara" dayandırdığı haberinde, bu ajanların emekli askerler oldukları belirtildi.

CIA İlk girenlerdenHabere göre, helikopter, uçak, kamerayla donatılmış casus uçak ve tanksavar füzelerine sahip CIA ajanları, Afganistan'a 27 Eylül'de girdi. Bu ajanların Afganistan'a giren Amerikan güçlerinin ilk bölümü olduğu belirtiliyor. CIA'e ait casus uçak tarafından toplanan bilgilerin, geçen hafta bazı El Kaide örgütü liderlerinin öldürüldüğü bombardımanların düzenlenmesinde kullanıldığı kaydedildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), basın toplantılarında CIA'in saldırılardaki rolü konusunda açıklama yapmaktan kaçınmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk çadırlara sığmıyor

SONRAKİ HABER

ÖDP merkezinin dediği oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...