17 Kasım 2001 22:00

KESK örgütlenme için eğitim başlattı

KESK, "Kamu Emekçileri Sendikaları Yasası" gereğince 10 işkolunda yetki alabilmek için başlattığı örgütlenme çalışmasını eğitim çalışmalarıyla desteklemeyi ve hızlandırmayı hedefliyor.

Paylaş
KESK örgütlenme için eğitim başlattıMuzaffer ÖzkurtKESK, "Kamu Emekçileri Sendikaları Yasası" gereğince 10 işkolunda yetki alabilmek için başlattığı örgütlenme çalışmasını eğitim çalışmalarıyla desteklemeyi ve hızlandırmayı hedefliyor. Armada Otel'de dün başylayan ve bugün de sürecek olan eğitim çalışmasına KESK'e bağlı sendikaların genel örgütlenme ve eğitim sekreterleri katıldı. Eğitim çalışmasının ilk konusu "Etkili iletişim."Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz KESK MYK üyeleri, asıl eğitimin eylem ve etkinliklerle verilebileceğini, ancak bunu salon çalışmalarıyla desteklemeyi amaçladıklarını söylediler.

Engeller varKESK Eğitim Sekreteri İbrahim Kudiş, son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de emekçilerin sermayenin saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Emekçilerin, saldırılarla beraber, haklarını alma konusunda ürkekliğe ve güvensizliğe itildiğini dile getiren Kudiş, bu durumun sendikal bürokrasinin de devreye girmesiyle birlikte emekçilerin sendikal hareketini olumsuz olarak etkilediğini kaydetti. Buna karşın emekçilerin Seatle ve Prag gibi dünyanın pek çok yerinde haklarına ve sorunlarına sahip çıkmak için eylemler yaptığını söyleyen Kudiş, 9 Kasım'da da dünyanın her yerinde uluslararası sermayeye karşı bir tavır sergilendiğini ifade etti.

Nasıl bir eğitim?Türkiye'de eğitimin sendikal bürokrasi tarafından salonlara sıkıştırılan "öğretmen-öğrenci" ilişkisine indirgendiğini dile getiren Kudiş şöyle devam etti: "İşçi sendikalarına bakıldığında salon eğitimi anlamında en az eğitim yapan TÜMTİS Sendikası, en çok eğitim veren ise Türk Metal Sendikası gözüküyor. Aslında bu durum böyle değil. Çünkü haklarına sahip çıkan ve her an tepki vermeye hazır olan işçilerin TÜMTİS'e üye olan işçiler olduğunu biliyoruz. Onların eğitimlerini her an haklarını korumak ve haklarını almak için yaptıkları eylemlerle yapıyorlar. İstatistikleri göre KESK de TÜMTİS gibi en az salon çalışması yapan konfederasyon olarak gözüküyor. KESK ve TÜMTİS için eğitim sadece salonlarda yapılan eğitim değildir. Yaşamın her alanında eylem hattı üzerinden yürüyen bir eğitimin daha etkili olduğunu ifade etmek istiyorum." KESK üyelerine bakıldığında okuma ve yazma durumunun diğer sendikalara göre daha farklı olduğunu kaydeden Kudiş, "Daha etkili iletişimi nasıl gerçekleştirebiliriz?" sorusu üzerinden bu eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Kudiş, bu çalışmanın önümüzdeki günlerde daha koordineli, bütünlüklü ve yaygın bir eğitim çalışmasının hazırlığı olacağını vurguladı.

Saldırılar aşılacakKESK Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Ayyıldız ise, örgütlenme çalışmalarında karşı karşıya kaldıkları sorunların aşılmasında bu çalışmaların etkili olacağını söyledi. Kamu emekçilerine yönelik sendika yasasının çıkmasının ardından işkollarında yetki almak gibi bir görevle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Ayyıldız, bu sürede KESK'in içinden ve dışarıdan gelen baskı ve engellemelerden kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Yeni bir sürece girmenin ve işkollarını birleştirme çalışmalarının KESK içindeki sıkıntıların kaynağı olduğunu ve bu sorunların giderilmesi için gerekli çalışmaların sürdüğünü söyleyen Ayyıldız, devletten kaynaklı ve özellikle MHP'li bakanlıkların elinde bulunan işkollarında yaşanan baskı ve sürgünlerin halen sürdüğünü belirtti. Bunların aşılması için ciddi bir örgütlenme içine girilmesi ve örgütlü olarak bu saldırılara karşı çıkılması gerektiğini ifade eden Ayyıldız, "11 yıllık mücadele sürecimizde pratik çalışmalarımız ve deneyimlerimiz oldu. Bu çalışmalar sonucunda bilimsel verilerle teknik ve yöntem olarak yetki alma sürecine katkı sunulacaktır. Bu çalışmalar alt örgütlerde de hayata geçirilecek" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Özürlülerden IMF müdahalesine öfkeKörler Federasyonu üyeleri, özürlüler yasa tasarısında yer alan maaşların yükseltilmesi maddesinin IMF dayatmasıyla tasarıdan çıkartılmasına tepki gösterdiler. Başbakanlık'a en yakın nokta olan Çiçekçiler'in önünde dün öğle saatlerinde toplanan 100 kadar görme özürlü, "IMF elini yurdumdan çek", "IMF elini özürlüden çek", "İş, eğitim, sosyal güvenlik" sloganlarıyla, hükümetin IMF emriyle yasa tasarılarında değişiklik yapmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler.Körler Federasyonu'na bağlı derneklerin pankartlarının açıldığı eylemde, "IMF özürlü haklarından elini çek", "Yasamızı ya adam gibi çıkar ya da geri çek" dövizlerle de yasada istedikleri maddeler yer almayacaksa özürlülerin kandırılmamasını ve yasanın Meclis'ten geri çekilmesini istediler. Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, "Özürlüler hakkındaki yasa tasarısı başta 2022 sayılı yasa ile özürlü maaşlarının işlevsel bir düzeye çekilmesi dahil tüm mali hükümler eklenmiyorsa tasarı derhal geri çekilmeli, hükümet ve Bakan Üşenmez 'Özürlüler yasası çıkarıyoruz' diye halkı aldatmamalıdır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

62 milyarlık eğitim vurgunu

SONRAKİ HABER

Gurbetin yurda dönüşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...