17 Kasım 2001 22:00

62 milyarlık eğitim vurgunu

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ve Dünya Bankası işbirliği sonucu dağıtılan 50 milyon liralık eğitim yardımlarının dağıtımında usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Paylaş
62 milyarlık eğitim vurgunuŞebnem TurhanAnkara'nın Mamak ilçesinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile Dünya Bankası işbirliğiyle başlatılan "Sosyal riski azaltma projesi" kapsamındaki 50 milyon liralık eğitime yardım paraları öğrencilere eksik dağıtıldı. Paraları dağıtan Kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, velilere 30 milyon lira nakit para öderken, değeri 7 milyon lira olan kırtasiye yardımını kalan 20 milyon yerine verdi. Dağıtılmayan milyarlarca liranın ise kimlerin cebine gittiği merak konusu.

Veliler tepkiliİzmir'de bir okul müdürünün paraların bir kısmına el koyması nedeniyle görevden alınmasından bile ders çıkarmayan Kaymakamlık, normalde Ziraat Bankası'ndan dağıtılması gereken paraları Şehitlik İlköğretim Okulu'nda elden velilere verdi. Paranın eksik dağıtılmasına tepki gösteren velilerin Eğitim-Sen'e başvurması üzerine sendika yöneticileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştü.Dağıtımın yapıldığı Şehitlik İlköğretim Okulu Müdürü Reşat Subaşı'nın verdiği bilgiye göre; 7000 öğrenciye yardım yapıldığı durumda, 350 milyar liranın sadece 210 milyar liralık kısmı nakit olarak ödendi. Geriye kalan 140 milyarın kırtasiye yardımı dışında kalan 100 milyar lirasının ise kimin cebine gittiği belli değil. Vakfın verdiği bilgilerde, 2227 kişiye yardım dağıtıldığı belirtildi. Bu hesaba göre ise yaklaşık 62 milyar liranın akıbeti belli değil. Öğrencilere 30 milyon lira nakit para olarak verilirken, kalan 20 milyon liraya da kırtasiye yardımı yapıldığı iddia edildi. Yapılan kırtasiye yardımı ise şu kalemlerden oluşuyor: "1 adet 2 ortalı kareli defter, 1 adet 2 ortalı küçük defter çizgili, 1 adet 12 pastel boya goya marka, 1 adet 5 ortalı harita metod kareli, 1 adet 5 ortalı harita metod çizgili, 1 adet Faber marka, 12 kurşun kalem , 1 adet silgi, 1 adet kalemtraş, 1 adet resim çantası."Kırtasiyelerden değerinin azami 13 milyon 800 bin lira tutacağını öğrendiğimiz kırtasiye yardımının kalan parası ise bir kısım yetkililerin cebine gitti. Olayların ardından Adana Vali Yardımcılığı'na tayin edilen Mamak Kaymakamı Hasan Tülay, tayin yerine de gitmeyip alelacele emekli oldu.

Bahaneye bakKonuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Mamak Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Görevlisi Döndü Kıymazaslan, 50 milyar liralık kırtasiye aldıklarını ve daha çok öğrenciye yardım dağıtabilmek için 30'ar milyon lira nakit para ödediklerini ileri sürdü. Kıymazaslan, toplam 2227 öğrenciye yardımda bulunduklarını söylerken, Mamak'ta çok fazla yoksul öğrenci bulunduğu için böyle bir yolu tercih ettiklerini savundu. Yardımı alan velilerin hiçbirine makbuz ya da parayı aldıklarına dair belge verilmezken, okul müdürleri de devre dışı kaldı. Eğitim-Sen 1 No'lu Şube'ye başvuran veliler, olayın araştırılmasını ve el koyulan paralarının bir an önce geri verilmesini istediler. Velilerin şikâyeti üzerine İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Aslan ile görüşen Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Abdullah Çiftçi, kendilerine, dağıtımda Milli Eğitim'in hiçbir yetkilisinin bulunmadığı cevabının verildiğini söyledi. Çiftçi, toptancılarla anlaşıldığı durumda ayni yardımın tutarının 7 milyon lirayı geçmeyeceğine dikkat çekti.

MEB genelgesiMilli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ise yayınladığı ve Ankara Valiliği'ne yolladığı genelge ile ilk ve ortaöğrenim kurumlarında okuyan öğrencilere yapılan 50 milyon lira tutarındaki yardımın dağıtılması konusunda kolaylık gösterilmesini isteyerek, öğrencilere yapılacak sosyal yardımın isteğe bağlı olarak ayni veya nakdi şekilde yapılması gerektiğini bildirmişti. Genelgede, "50 milyon lira tutarındaki ayni veya nakdi yardımdan hiçbir isim altında kesinti yapılmaması hususunda gereğini önemle rica ederim" denilmişti.

Okul müdürleri devre dışıDağıtımın gerçekleştirildiği Şehitlik İlköğretim Okulu Müdürü Reşat Subaşı da dağıtımla hiçbir ilgileri olmadığını söyleyerek, sadece Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun kendilerinden istediği yer talebine olumlu yanıt verdiklerini kaydetti. Subaşı, velilerin okula gelerek vakıftan yardımlarını aldıklarını dile getirerek, velilere yardımı aldıklarına dair belge imzalatıldığını ifade etti. Kaymakamlığın yardımı dağıtacak aileleri belirlemelerini istediğini söyleyen Subaşı, yaklaşık 7000 kişiye dağıtım yapıldığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Derviş halkı aldatıyor

SONRAKİ HABER

KESK örgütlenme için eğitim başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...