17 Kasım 2001 22:00

'Büyük Oyun' başladı

Batılı emperyalistler için Afganistan operasyonunun ikinci aşaması başladı. Bu aşama, ülkenin nüfuz alanlarına göre bölünmesini içeriyor.

Paylaş
'Büyük Oyun' başladıTaliban'ın Afganistan'ın büyük bir bölümü üzerindeki denetimini yitirmesinin ardından, Batılı emperyalistler, ülkeyi "nüfuz alanları" uyarınca paylaşmaya girişiyor. Orta Asya'da, emperyalist güçler arasında yeni bir "Büyük Oyun" olarak adlandırılan bu girişimin en önemli unsuru ise, Afganistan üzerindeki oynanan oyunu kamuoyundan gizleme çabası.Batılı güçlerin "Büyük Oyun"a hevesle katılmaları, son dönemde birçok ülkenin Afganistan'a asker gönderme kararı almasından görülüyor. ABD ve İngiltere'nin yanı sıra; Almanya, Fransa, Kanada ve Avustralya da, asker gönderme yarışına girdi. Türkiye gibi ülkelerin gönderdiği birlikler ise, kentlerde "güvenliğin" sağlanması gibi, Batılıların yapmak istemediği zorlu ve zahmetli işleri yerine getirecek.

Florida'da kritik toplantılarElde edilen bilgilere göre, ABD'nin Florida eyaletindeki "Sınırsız Özgürlük Operasyonu" karargâhı, şu sıralar askeri stratejistleri ağırlıyor. Burada bulunan Amerikalı, İngiliz ve Fransız yetkililer, ülkeyi kendi aralarında üç "nüfuz bölgesi"ne bölüyorlar. Kosova'nın bölünmesini andıran plan uyarınca, başkent Kâbil ve çevresi, "Amerikan bölgesi" olarak kabul edilecek. Türkiye, Ürdün ve Bangladeş gibi ABD "müttefiki" ülkelerin orduları, bu bölgede Amerikan kuvvetlerinin güvenliğini sağlayacaklar. Amerikalılar ayrıca, ülkenin güneyinde de ağırlıkta olacak. Ancak Kandahar ve civarındaki durumun henüz netleşmemesi ve Taliban'ın direnmesi, bu alana ilişkin planları erteliyor.

Kuzey ve doğu İngilizlereAfganistan'daki asker sayısını 6000'e çıkarmaya hazırlanan İngiltere'nin, ülkenin kuzey ve doğusunu alması bekleniyor. Yürütülecek operasyonun merkezinin, Ruslar tarafından inşa edilmiş olan Bagram Hava Üssü olacağı bildirildi. Bu bölgeye ayrıca, 600 civarında "başka ülkeden asker" de gönderilecek. Bu ülkenin hangisi olduğu henüz kesinlik kazanmadı. İngiliz işgalcilerini koruyacak olan bu 600 asker, ayrıca Kuzey İttifakı fraksiyonlarının birbirine girmesini de önlemeye çalışacak. Hava saldırısında önemli bir rol üstlenen İngiltere'nin, başkent Kâbil'de de az sayıda askeri olacağı söyleniyor.

Fransa'ya kuzey bölgeleriGeçtiğimiz aylarda öldürülen Ahmed Şah Mesud'a yakınlığıyla bilinen Fransa ise, ülkenin kuzey bölgelerini "alacak". Fransızlar, operasyonlarında merkez olarak, yine Ruslar tarafından inşa edilmiş olan Mezar-ı Şerif hava üssünü kullanacaklar. Lejyonerlerden oluşacak Fransız birliğinin sayısı 300 civarında.

3000 Türk askeriAlmanya ve İtalya'nın kuvvetleri de, yine Fransa'nın etkin olduğu alana konuşlandırılacak.Bu arada, The Independent gazetesi, Türkiye'nin göndereceği asker sayısının 3000'e kadar çıkacağını öne sürdü. Bu rakam doğrulandığı takdirde Türkiye, Afganistan'da ABD, İngiltere ve Almanya'nın ardından en çok askere sahip olan ülke olacak. Batılı devletler, "Büyük Oyun"larında yalnız değiller. Kuzey İttifakı üzerindeki nüfuzlarını kullanan Rusya ve İran'ın, Batı'nın stratejik hedeflerine ulaşmasını engellemek için elinden geleni yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. ABD'nin yaptığı "Taliban destekçiliği" suçlamaları nedeniyle şimdilik pasifize edilen Çin'in de oyuna katılması, ülkeyi tam anlamıyla barut fıçısına çevirebilecek.

İlk belirtiler"Büyük Oyun"daki riskler, şimdiden görülüyor. Afganistan'a giren ilk İngiliz kara birlikleri, umulmadık bir tepkiyle karşılandı. Ülkenin eski işgalcisi olan İngiltere'yi örtülü bir dille tehdit eden Kuzey İttifakı komutanları, askerlerin girişlerinden haberdar edilmediklerini ve ülkeye daha fazla İngiliz askeri gönderilmemesi gerektiğini bildirdi. Kuzey İttifakı'nın Londra Temsilcisi Ahmet Vali Mesud tarafından yapılan açıklamada, İngiliz birliklerinin ülkeyi terk etmesi istendi. Mesud, "Neden Afganistan'da olduklarını bilmiyoruz. Yabancı ordular, Afganistan'a girme konusunda dikkatli olmalı" dedi. Mesud, askerlerin görevinin "mayınları temizlemek ve havaalanını insani uçuşlara açmak" olması durumunda buna karşı çıkmayacaklarını, ama "barışı koruma" görevi yapacak veya iç politikaya karışacak yabancı bir kuvvet istemediklerini vurguladı. Vali Mesud, "Kâbil bizim denetimimizde. Başkentimizde yabancı asker istemiyoruz" diye konuştu. Önde gelen mücahit komutanlardan İsmail Han da, askerlerin gelişini "hata" olarak niteledi. Bu arada, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ise, Fransız birliklerinin Afganistan'a girişini hoş karşılamadıklarını belli etti. Kerimov, "Fransızların gelişi konusunda ne ben, ne de hükümetim hiçbir şey bilmiyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Bacalar tütmüyor

SONRAKİ HABER

Yeni vurgun geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa