16 Kasım 2001 22:00

Bacalar tütmüyor

Hava sıcaklıkları 10-15 derece birden düştü, ama elde ne odun var ne kömür. Krizin daha da yoksullaştırdığı insanlar, çareyi marangozlardan aldıkları talaşlarda arıyor.

Paylaş
Bacalar tütmüyorBülent KılıçKış geldi gelecek derken, soğuk İzmir'in kenar mahallelerini etkilemeye başladı bile. Karakış, yoksulu kara kara düşündürüyor. Yaz aylarında odununu kömürünü alamamış çok sayıda yoksul, marangozlardan talaş ve artan tahtaları toplamak zorunda kalıyor. İnşaatlardan, koruluklardan bedava yakacak toplayanlar da az değil.Gültepe, İzmir Konak'a bağlı yoksul bir semt. Gültepe'de bir marangoz dükkânında torbasına talaş dolduran ellili yaşlardaki Firdevs Teyze, kendi kömürünü ve odununu kıştan almış. Ama ayrı evdeki kızı ve çocuğu için talaş topluyor. Kocasının yıllardır felç olduğunu söyleyen Firdevs Soylu, yazın 150 milyona aldığı kömürün parasını 25'er milyondan taksitle ödemiş.

İşsiz oğul içinDört çocuğu olan Firdevs Teyze'nin çocuklarından ikisi evli. Oğlunun bir zamanlar deride çalıştığını belirten Firdevs Teyze, işsiz gezen oğlu kömür alamadığı için torunları üşümesin diye erkenden gelip, çıkan talaşları götürme telaşı yaşadığını anlatıyor. Evli olan kızının durumu da oğlundan pek farklı değil. Damadı çalışmayan Firdevs Teyze, kızının oğlunu da düşünmek zorunda olduğunu söylüyor. Torunlarının az da olsa ısınabilmeleri için marangozda iş olması gerektiğini belirten Firdevs Teyze, diğer komşuların da bu talaşa muhtaç olduğunu, ancak erken gelenin talaşı aldığını anlatıyor. Oğullarının işi olmadığından yakınan Firdevs Teyze, "Nereye gidiyorlarsa form doldurtuyorlar" diyor. Bu sabah bakkalın, borçları var diye gelinine ekmek vermemesine bir hayli bozulan Firdevs Teyze, yanındaki bir diğer yaşlı arkadaşına dönerek söyleniyor: "Benim oğlan bu sabah çıkarken benden para da almadı, gurur yapıyor, sabah çıkıp akşama kadar deli gibi dolanıyor."

Açığı biz mi kapatacağız?Ülkeyi yönetenlere söylenmeden edemiyor Firdevs Teyze: "Artık siyasetçi görmek istemiyorum. Halk kendini yönetmeli, bu insanlara muhtaç değiliz". Sadece kocasının emeklilik maaşıyla geçinmeye çalıştıklarını belirten Firdevs Teyze, siyasilerin üç milyara para demediklerini, ancak kendilerine verilen maaşın komik seviyelerde olduğunu söylüyor. "Bütçe açığını bizim sırtımızdan tamamlamaya çalışıyorlar" diyen Firdevs Teyze, bizi de kendisini oyalayıp çocukların üşümesine sebep olduğumuz için azarlayarak evinin yolunu tutuyor.

Hiç duman yükselmiyorKışla ve soğukla mücadele eden bir diğer emekçi Süleyman Karagüz'ün işi fayansçılık, ancak iş olmadığı için, vaktini evde geçiriyor. Yakacak alamayan Karagüz, bu kışı yakacaksız geçirmeyi göze almış durumda. Elektrik yakamadıklarını belirten Karagüz, "Düşünebiliyor musunuz evimden hiç duman yükselmiyor" diyor.Geçen senelerde az çok bir şeyler getirebildiklerini söyleyen Karagüz, bu sene yaşadıklarını daha önce yaşamadıklarına işaret ediyor. "Babamın anlattığına göre savaş zamanında bu derece darlık çekilmemiş, bu devlet bizi resmen suç işlemeye teşvik ediyor" diyen Karagüz, tek suçlunun devletin içindeki hırsızların, bozguncuların ve uşakların olduğunu söylüyor. Memleketteki kaynakların herkese yetebileceğini belirten Karagüz, "Buna rağmen bizi Amerika'ya teslim etmişler" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Tasfiyeye karşı mücadele

SONRAKİ HABER

'Büyük Oyun' başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...