16 Kasım 2001 22:00

Kafkasya'da 'sıcak günler' için hazırlık

Rusya'nın arka bahçesi olarak tanımlanan Kafkasya'da, ABD'nin üç müttefiki Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında 'terörizme karşı güvenlik işbirliği' anlaşması imzalanacak.

Paylaş
Kafkasya'da 'sıcak günler' için hazırlıkAfganistan'la bağlantılı olarak yeni bir hegemonya mücadelesine sahne olmaya en yakın bölge olan Kafkasya'da, ABD cephesi 'sıcak günler' için hazırlıklarını güçlendiriyor. Rusya'nın arka bahçesi olarak tanımlanan bu bölgede ABD'nin üç müttefiki Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında terörizm, örgütlü suçlar ve kaçakçılıkla savaşım konusunda bir güvenlik işbirliği anlaşması imzalanacak.Petrol ve doğalgaz kaynakları ve petrolün dünyaya ulaştırılması için statejik bir öneme sahip olan Kafkasya-Hazar hattında uzunca bir süredir emperyalist güçler arasında çatışma yaşanıyor. Bu nedenle Kafkasya'daki etnik çatışmalar da körükleniyor. Afganistan'daki "terör bahaneli" savaş göz önüne alındığında, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında terörizme karşı güvenlik işbirliği anlaşması imzalanması önemini artırıyor.

Cumhurbaşkanları anlaştıGürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'yle Tiflis'te görüşen ve bu anlaşmanın altyapısını hazırlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'le de telefon görüşmesi yaptı. Şevardnadze'yle anlaştığı üçlü pakt konusunu, Aliyev'e de aktaran Sezer, Aliyev'den olumlu yanıt aldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, önceki gün, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer görüşmede, Aliyev'e son yurtdışı ziyaretine ilişkin bilgi verdi. İki cumhurbaşkanı ayrıca, bölgedeki gelişmeler üzerinde de görüş alışverişinde bulundular. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Cumhurbaşkanı Sezer, Gürcistan'ı ziyareti sırasında Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında terörizm, örgütlü suçlar ve kaçakçılıkla savaşım alanında bir güvenlik işbirliği anlaşması imzalanması yönünde Cumhurbaşkanı Şevardnadze'ye yaptığı öneriyi, Cumhurbaşkanı Aliyev'e de aktarmış, söz konusu öneri, Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından benimsenmiştir.

Türkiye'de zirveAçıklamaya göre, üç devletin ilgili makamlarının yapacağı ve kısa sürede tamamlanacak çalışmanın ardından, üçlü güvenlik işbirliği anlaşması Türkiye'de düzenlenecek zirve toplantısında imzalanacak. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer ve Aliyev, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Şahdeniz doğalgaz boru hattı tasarılarının içinde bulunduğu aşamaları da değerlendirdi. İki cumhurbaşkanının, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın en üst düzeyde siyasal desteğine sahip olan bu tasarılarla ilgili adımların, zamanında ve kararlılıkla atılması yönündeki iradelerini yinelediği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Aklın eleştirisini yapıyorum

SONRAKİ HABER

Devletin küçültülmesi; bir kez daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...