16 Kasım 2001 22:00

Programa IMF yaması

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, uyguladığı "Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı"nın çöktüğünü itiraf etti.

Paylaş
Programa IMF yamasıEkonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, uyguladığı "Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı"nın çöktüğünü 11 Eylül'ü gerekçe göstererek itiraf etti. Derviş, IMF heyeti ile 2002 başından itibaren program uygulamasının yapısal ve mali tedbirlerle desteklenmesi konusunda mutabakat içinde olduklarını söyledi. Bakan Derviş'in makamından yapılan açıklamada, "2002 başından itibaren program uygulamasının güçlü yapısal ve mali tedbirlerle desteklenmesi ve bu çerçevede, koalisyon hükümetinin liderlerinin kararları doğrultusunda, kamu kesimindeki reformların aşamalı olarak uygulamaya konulacağı hususlarında IMF mutabakat sağlandı" denildi. Açıklama, şöyle devam etti: "IMF Başkanı Köhler, uygulanmakta olan iddialı ekonomik programın desteklenmesi amacıyla yaklaşık 10 milyar dolarlık ek finansman ihtiyacının karşılanması hususlarını İcra Direktörleri Kurulu'na tavsiye edeceğini vurgulamıştır. IMF'den sağlanacak ek dış finansman konusundaki teknik çalışmalar, aralık ayında Ankara'ya gelecek fon heyetiyle de sürdürülecektir."Devlet Bakanı Derviş'in, bu hafta sonundan itibaren Ottowa ve Washington'da yapacağı temaslar sırasında IMF'den sağlanacak ek yardım konusunun gündemin önemli maddelerinden biri olacağı kaydedildi. Yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerin gündeminde iki temel konunun yer aldığı belirtilerek, bu konular şöyle sıralandı: "Mevcut stand-by düzenlemesi çerçevesinde, uygulanmakta olan ekonomik programın 2001 yılının geride kalan bölümünde dönemsel bazda karşılıklı taahhüt ve yükümlülüklerin yerine getirilerek, 10. gözden geçirme sürecinin tamamlanması ve 11 Eylül'deki ABD'ye yönelik terörist saldırıların ardından dünya ekonomik konjonktüründeki olumsuz gelişmelerin Türk ekonomisine olası etkileri göz önünde bulundurularak, 2002 yılında ekonomik program kapsamındaki mali politika uygulamalarının güçlendirilmesi ve ortaya çıkan finansman açığının tespiti."

IMF kredisi ile borç ödenecekGünlerdir geldi geliyor, karara varılacak şeklinde yaygarası yapılacak ek finansman kaynağının, borç ödemeleri için kullanılacağı bildirildi. Böylece IMF, bir eliyle verdiğini diğer eliyle üstüne bir de faiz ekleyerek geri almış olacak. Uluslararası yatırım danışmanlık firması Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), IMF tarafından sağlanacak olan ek mali yardımın, bütçe amaçları için değil, yalnızca ödemeler dengesi için kullandırılabileceğini bildirdi. SSSB'nin değerlendirmesine göre, ek mali yardım, Merkez Bankası'nın döviz pozisyonunu güçlendirmek için kullandırılacak.
ÖNCEKİ HABER

Dünya televizyon seyrederken

SONRAKİ HABER

Serbest ticaretin gizliliği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa