16 Kasım 2001 22:00

Dostum'un Mezar-ı Şerif katliamı

Stratejik önemdeki Mezar-ı Şerif kentini Taliban kuvvetlerinden alan General Dostum ordularının, korkunç bir katliam gerçekleştirdikleri kesinlik kazandı.

Paylaş
Dostum'un Mezar-ı Şerif katliamıStratejik önemdeki Mezar-ı Şerif kentini Taliban kuvvetlerinden alan General Dostum ordularının, korkunç bir katliam gerçekleştirdikleri kesinlik kazandı. Geçtiğimiz cuma günü kente giren Kuzey İttifakı'na bağlı birlikler, teslim olmayı reddeden 520 Taliban askerini infaz ettiklerini doğruladılar.Elde edilen bilgilere göre, katliamlar ve yağmalamalar pazar gününe kadar sürdü. Çoğu Pakistan kökenli 700 Taliban askeri, bir okulda kıstırıldı. İttifak güçleri, okula temsilciler gönderdiklerini ve teslim olunmasını istediklerini, ama içeridekilerin bunu reddettiğini öne sürdü. Bunun üzerine harekete geçen tanklar, okula girdi ve Taliban üyelerini paletleri altında parçaladı.

Hâlâ ceset çıkarılıyorMezar-ı Şerif'teki görgü tanıkları ve gazeteciler, katliamın ardından günler geçmesine rağmen, okulun yıkıntıları altından hâlâ ceset çıkarıldığını doğruladılar. Kentteki gazeteciler, daha sonra, Taliban esirlerini görmeye götürüldü. Gazeteciler, bir konteyner içinde 42 Taliban askerinin tutulduğunu ve bunların çok kötü durumda olduğunu bildirdi. İttifak yetkilileri, ellerinde 200 esir bulunduğunu söylediler.

Yabancılar öldürülecekKunduz kentindeki Taliban direnişini kırmakta zorlanan Kuzey İttifakı güçleri, yeni katliam tehditleri savurdu. İttifak komutanları, kuşatma altına aldıkları Kunduz'da, Taliban ile birlikte savaşan 6000 yabancı milis bulunduğunu, bunların hepsini öldüreceklerini söylediler. Kuşatmayı sürdüren komutanlar, Afgan kökenli Taliban milislerine teslim olma şansı tanıyacaklarını, ama kuvvetlerine "bütün yabancı milisleri öldürme" emri verdiklerini bildirdi.Cephedeki İttifak komutanları da, yabancı esir almayacaklarını açıkça dile getirdiler. The Times muhabirinin görüştüğü, 30 yaşındaki Recep Muhammed, emrindeki 27 adamla birlikte Bangi muharebesini yürüttüğünü ve "bundan büyük keyif aldığını" söyledi. Muhammed, "Yabancılarla savaşmak hoşumuza gidiyor. İyi savaşçılar. Bu işi ciddiye alıyorlar" diye konuştu. Muhammed, Kunduz'daki direnişin gücü ile ilgili soruya, "Direniyorlar çünkü başka çareleri yok. Esir alınmayacaklarını biliyorlar" diyerek yanıt verdi.

Kana kan istiyorlarKomutanlar, üst düzey Taliban liderlerinin de tümünü öldüreceklerini ilan ettiler. Bir Kuzey İttifakı sözcüsü, "Onları Kabil'deki stadyumda, bizim insanlarımızın asıldığı stadyumda sallandıracağız" diye konuşarak, İttifak'ın kanlı yüzünü gözler önüne serdi. Pakistan'ın başkenti İslamabad'a giden bir Taliban temsilcisi ise, Birleşmiş Milletler'den, katliamı önlemek için devreye girmesini istedi. Temsilci, Kunduz'da 20 bin kadar askerlerinin kapana kısıldığını ve bunların teslim olmasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sabah itibarıyla, Kunduz'daki Taliban kuvvetlerinin kaderinin belli olabileceği söyleniyor. Bölgedeki Kuzey İttifakı komutanlarından General Muhammed Davud Han, kısa süre içinde saldırıyı başlatacaklarını ve "liderleri Ahmed Şah Mesud'un intikamını alacaklarını" söyledi.

ABD'den baskıABD yönetimi ise, "geniş tabanlı bir hükümette yer alması" konusunda Kuzey İttifakı üzerinde "maksimum baskı uyguladığını" açıkladı. Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, CNN'e yaptığı açıklamada, "Birbirinden tamamen farklı grupları bir araya getirmeye çalışıyoruz ve bu kolay bir iş değil" diye konuştu. Yetkili, ABD'nin Afganistan muhalefeti ile ilgili özel temsilcisi James Dobbins'in Pakistan'daki temaslarının da, bu konuya odaklandığını kaydetti. Buna göre Dobbins, Peştun kabilelerin temsilcileriyle görüşerek, onları "diğer grupların liderleri ile ortak bir toplantıya katılmaya" ikna etmeye çalışıyor. Burhaneddin Rabbani başta olmak üzere, Kuzey İttifakı liderleri ise, böylesi bir toplantının Kabil'de yapılmasını istiyorlar.

Gerilim tırmanıyorKabil'de ise, durum oldukça karışık görünüyor. Kentte her sokak köşesinde Kuzey İttifakı askerleri konuşlandırıldı ve Ahmed Şah Mesud'un yerini alan General Muhammed Fahim, fiilen başkentin yönetimini ele geçirdi. Fahim'in hamleleri, Şii/Hazara kökenli mücahitleri rahatsız ediyor. Taciklerin temsilcisi varsayılan Fahim'in adamları; kentteki dışişleri, savunma ve güvenlik binalarını ele geçirdi. Kabil nüfusunun yüzde 30-40'ını oluşturan Hazara'lar, bu durumdan oldukça kaygılı. Hazara liderlerinden Üstad Halili, "Çok öfkeliyiz. General Fahim, Kabil'e girmeyeceklerine söz vermişti, ama girdi. 3000 askerimizi harekete geçirdik. Uluslararası bir kuvvet başkente konuşlandırılmazsa, vatandaşlarımızı korumak için biz gireceğiz" diye konuştu.Tacik liderliğinin, Hazara ve Özbeklere kasten silah vermediği de konuşuluyor.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'ye Kâbil bekçiliği

SONRAKİ HABER

Dünya televizyon seyrederken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...