15 Kasım 2001 22:00

Emekçi çözümü gösterdi

Emek Platformu'nun çağrısıyla bütün illerde alana çıkan emekçiler, IMF dayatması politikaları protesto ederek, çözümün Emek Programı olduğunu ifade ettiler.

Paylaş
Emekçi çözümü gösterdiEmek Platformu, "Ülkemize, geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz" adı altında dün bütün illerde basın açıklamaları yaptı. Emek Platformu'nun ortak basın açıklamasının okunduğu eylemlerde bağımsızlık ve demokrasinin tehdit altında olduğu; işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin her geçen gün arttığı, devletin vergi gelirlerinin bir avuç yerli ve yabancı sermayedara ödenen faizlere bile yetmediği ifade edildi. Emekçilerin hükümete ve Meclis'e güven duymadığı vurgulanan açıklamada, "Türkiye çaresiz değildir. Çözüm, Emek Platformu Programı'nda açıkça ifade edilmiştir. Emek Platformu, IMF dayatmalarını reddetmekte, bağımsızlık, ulusal egemenlik ve demokrasi temelinde, emekten yana politikaların uygulanmasını talep etmektedir" denildi. Ülkesini seven herkesin Emek Platformu'nun alternatif programını ve eylemlerini desteklemeye çağrıldığı eylemlere katılım genel olarak düşüktü. Ülke çapında yapılan eylemlere en kitlesel katılım İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı ve Bakırköy Özgürlük Meydanı olmak üzere iki ayrı yerde yapılan basın açıklamalarına toplam 6000 kişi katıldı.

Fabrikadan yürüyüş Eylem öncesinde TÜMTİS ve Belediye-İş İstanbul şubeleri, Bakırköy Sümerbank Fabrikası önünde toplandılar. Sümerbank işçileriyle birleşerek kortej oluşturan işçiler, "Şalter inecek, hayat duracak", "IMF uşağı hükümet istifa", "Genel grev, genel direniş", "İş, ekmek yoksa barış da yok" sloganlarıyla Özgürlük Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. TEKSİF Bakırköy Şubesi'nin örgütlü olduğu özel sektördeki işyerlerinden işçilerin de katılımıyla sayıları 1000'i bulan Sümerbank işçileri, hükümet ortaklarını ve IMF'yi simgeleyen kuklalar taşıdılar. En önde Türk-İş, Belediye-İş, TÜMTİS ve TEKSİF'in pankartlarının yer aldığı kortejdeki işçilerin sayısı 1500'e ulaştı. Direnişteki Aktif Dağıtım işçileri de TÜMTİS pankartının arkasında "Aktif'e sendika girecek, başka yolu yok" sloganıyla yürüdüler. Yürüyüşe EMEP de pankartıyla katıldı. "Zamlar yakıyor, esnaf bakıyor" sloganıyla esnafı da yanlarına çağıran işçilere, çevreden alkışlarla destek verildi.

Genel grev şart İşçiler, Özgürlük Meydanı'na ulaştığında, Sümerbank işçileri, hep birlikte hükümete kırmızı kart gösterdiler. Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikalara üye yaklaşık 3000 işçi ve emekçinin katıldığı eyleme TEKSİF ve TÜMTİS üyesi işçilerin yanı sıra Belediye-İş ve Türk Metal üyeleri de kitlesel katıldılar. Haber-İş, Petrol-İş, Basın-İş ve Orman-İş, Öz Çelik-İş ve Öz Gıda-İş ile KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar da temsilci ve yöneticileriyle alandaydılar. İşçilere hitaben ilk konuşmayı KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı. Evren, IMF ile yapılan görüşmelerin saklandığını belirterek, emekçilerin hükümetten hesap sormak zorunda olduklarını söyledi. Emekçilerin taleplerinin yerine getirilmesi için artık genel grevden başka yol olmadığını ifade eden Evren, emek güçlerinin buna hazır olduğunu kaydetti. İstanbul Tabip Odası Sekreteri Rıfat Yücel'in Emek Platformu'nun ortak bildirisini okumasının ardından söz alan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, çiftçilere ve esnaflara da güçbirliği çağrısı yaptı. Sloganlarla sona eren eylemin ardından, Sümerbank işçileri yine fabrikalarına yürüdüler. Yolu trafiğe kapatarak yürüyen işçilere çevreden de katılım oldu.

'Kahrolsun ABD' Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan eyleme de yaklaşık 3000 kişi katıldı. Öğle saatine doğru gruplar halinde meydana gelen işçiler, kazanılmış hakların gasp edilmesine izin vermeyeceklerini bildirirlerken; savaş karşıtı sloganlarla da emperyalizme öfkelerini dile getirdiler. TEKEL işçilerinin, "TEKEL üzerinde oynanan oyunları bozacağız" pankartı ile Köy Hizmetleri'nde çalışan Yol-İş işçileri ise kitlesel olarak katıldığı eylemde sık sık "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Şalter inecek bu iş bitecek", "İş, ekmek, özgürlük" ve "Savaşa hayır" sloganları atıldı. DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların az ilgi gösterdiği eylemde Türk-İş'e bağlı sendikalar ağırlığını koydu. Emeğin Partisi'nin de "IMF ve savaş bütçesine hayır" pankartı ile destek verdiği eylemde konuşan Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, "Kazanılmış haklarımıza dokundurtmayacağız" dedi. Akdağ'ın ardından Genel-İş 3 No'lu Bölge Şube Başkanı Zeynel Demirçivi, Emek Platformu'nun bildirisini okudu.

Eylem kırıcılığıBu arada, Kadıköy'de yapılan eyleme katılmak isteyen Telekom Ümraniye Fabrika Müdürlüğü işçilerinin Haber-İş 2 No'lu Şube yöneticileri tarafından engellendiği bildirildi. Sabah fabrikaya gelerek konuşma yapan Haber-İş 2 No'lu Şube Mali Sekreteri, "basın açıklamasının çok önemli olmadığını, yasal olmadığını, provokatif saldırı yaşanabileceğini, ayrıca izin alınmazsa 3 günlük yevmiye kesileceğini" söyledi. Eyleme katılım bu nedenle düşük kaldı.
ÖNCEKİ HABER

Meclis'te Aydın'a tepki

SONRAKİ HABER

Bir ekmek, bir tas çorba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...