15 Kasım 2001 22:00

HADEP'e saldırıya protesto

HADEP İstanbul il ve Şişli ilçe örgütlerine önceki gün yapılan saldırı, HADEP binası önünde toplanan partililer tarafından protesto edildi.

Paylaş
HADEP'ten protestoHADEP İstanbul il ve Şişli ilçe binalarına düzenlenen ve 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı protesto etmek amacıyla HADEP il binası önünde toplanan partililere polis müdahale etti. Önceki günkü saldırının faili olduğu belirtilen bir kişi, dün de İHD İstanbul Şubesi'ne girerek bir el ateş etti. Şubede bulunanları tehdit eden saldırgan, İHD üyelerince etkisiz hale getirilerek polise teslim edildi.

HADEP önünde eylemNişantaşı'ndaki HADEP İstanbul İl Örgütü önünde toplanan yaklaşık 1500 HADEP üyesi, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" slaganları atarak, ''Saldırılar barış yürüyüşümüzü engelleyemez'', "Kahrolsun savaş rantçıları", "Ez ji zimane xwe hezdikim" yazılı döviz taşıdı. Burada basın açıklaması yapan HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, önceki gün yaşanan olayı kınayarak, "Partimiz, yürüttüğü demokratikleşme, barış ve özgürlük mücadelesini, hiçbir oyuna gelmeden sağduyu ve kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Dün il ve Şişli ilçe binamızda meydana gelen saldırılar, özellikle bazı sorumsuz siyasilerin son günlerde dile getirdikleri ırkçı söylemlerin etkisiyle gerçekleştirilmiştir" dedi. Açıklamanın ardından HADEP Şişli ilçe binasına yürümek isteyen partililer, polisler tarafından engellenerek dağıtıldı. Bunun üzerine küçük gruplar halinde ilçe binasına ilk ulaşan partililer, polisler tarafından cop kullanılarak gözaltına alındı. İlçe binasına gelmeye devam eden diğer partililerin önünü biber gazı kullanarak kesmeye çalışan polis, partilileri ara sokaklarda kovaladı. Polislerin sıktığı biber gazından etkilenen HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş ile diğer yöneticiler, Şişli İlçe Merkezi'ne gidemedi.

İHD'ye de saldırdıHADEP İstanbul İl ve Şişli İlçe Başkanlığı'nda dün 2 kişiyi bıçak ve silahla yaraladıktan sonra kaçan saldırgan, İHD İstanbul Şubesi'ne de aynı yöntemle girdikten sonra yakalandı. Taksim Çukurluçeşme Sokak Bayman Apartmanı'nda bulunan İHD İstanbul Şubesi'ne gelen ve kendisini "Zeki Genç" olarak tanıtan kişi, içeride bir el ateş etti. İçeride bulunan 3'ü bayan 7 görevliyi, "Hepinizi geberteceğim" sözleriyle tehdit eden saldırgan, içinde bomba olduğunu söylediği bir paketi binaya bıraktı. Daha sonra saldırgan, İHD çalışanları tarafından etkisiz hale getirildi. HADEP İstanbul İl ve Şişli İlçe Başkanlığı'na dün düzenlenen saldırıların da faili olduğu belirtilen kişi, İHD'ye gelen emniyet görevlilerince gözaltına alındı. Saldırılan İHD binası önünde basına bir açıklama yapan Eren Keskin, bu kişinin tek başına çalışmadığını, kontrgerilla bağlantısı olduğunu söyledi. Saldırganın Şişli Ülkü Ocağı'na kayıtlı olduğunu belirten Keskin; "Polisin iki gündür yakalayamadığı kişiyi üç erkek arkadaşımız yakaladı" diye konuştu. Keskin, İçişleri Bakanlığı'nı konu ile ilgilenmeye çağırdı. Saldırılar HADEP Adana İl Örgütü'nce yapılan basın açıklamasıyla da kınandı. .

'ÖDP'yi kundaklayan kişi'ÖDP İstanbul İl Başkanı Vahit Genç, 2 HADEP'liyi yaralayan ve adının 'Zeki Genç' olduğu belirtilen saldırganın, 2 Mart 2001 tarihinde ÖDP Beyoğlu ilçe binasını kundaklayan kişi olduğunu belirtti. KESK Genel Başkanı Sami Evren, yapılan saldırının gözdağı amaçlı olduğunu belirterek, siyasi iktidarı hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirmeye çağırdı. Eğitim-Sen İstanbul 5 No'lu Şube de, yazılı bir açıklama yaparak Küçükarmutlu'ya ve HADEP'e yönelik saldırıları kınadı. İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Hasan Kaya'nın yaptığı yazılı açıklamada ise, Türkiye'de farklı renk, kültür ve inançtaki insanlara saldırıyı 'mübah gören' siyasi anlayışların, HADEP'e yönelik saldırıyı meşrulaştırdığı vurgulandı. Kaya, hükümetin gerekeni yapmasını istedi.

İlçe başkanlarına gözaltıÖte yandan, HADEP Karacabey İlçe Başkanı Nizam Temel ile parti üyesi Mülkiye Bayram, "yasak yayın bulundurdukları ve bunları dağıttıkları" iddiasıyla gözaltına alındı. Temel ile Bayram, savcılıkta ifade vermelerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
ÖNCEKİ HABER

Emekçi her yerde alanda

SONRAKİ HABER

Hekimlerden savaş karşıtı açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...