15 Kasım 2001 22:00

Emekçi her yerde alanda

Emek Platformu'nun çağrısıyla dün bütün illerde alanlara çıkan işçi ve emekçiler, hükümeti uyardılar.

Paylaş
Emekçi her yerde alanda İşçi ve emekçiler dün bütün illerde sokağa çıkarak, hükümeti protesto ettiler. IMF politikalarına karşı Emek Programı'nın uygulanmasını isteyen emekçiler, 1 Aralık'ta yapılacak genel eyleme hazırlanıyorlar. Emek Platformu'nun tüm illeri kapsayan eylem kararı, Samsun ve Eskişehir'de kitlesel bir şekilde hayata geçirildi. Samsun'daki eyleme yaklaşık 2000 işçi ve emekçi katıldı. Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş, Tes-İş, Liman-İş, TÜMTİS, Yol-İş ile KESK, Kamu-Sen ve TMMOB'a üye emekçilerin katıldığı eylemde, Irmak Tekel Fabrikası'nda çalışan kadın işçiler dikkat çekti. Sık sık "IMF defol, bu memleket bizim", "Emekçiler el ele genel greve" sloganlarının atıldığı eylemde, TTB Samsun Şube Başkanı Dr. Ferhan Hamarat, Emek Platformu'nun ortak basın metnini okudu.

Eskişehir'de 1500 kişiEmek Platformu'nun Eskişehir'de Vardar İş Merkezi önünde düzenlediği basın açıklaması genel grev çağrısına dönüştü. 1500 kişinin katıldığı basın açıklamasına Türk-İş, KESK ve Kamu-Sen'e üye işçi ve emekçiler kitlesel olarak katıldı. Eğitim-Sen, Enerji Yapı Yol-Sen ve Yol-İş'e üye emekçiler basın açıklamasına işyerlerinden yürüyerek geldiler."Yaşasın Emek Platformu", "Üreten biziz, yöneten de biz olacağız", "Gücümüz birliğimiz", "Ne IMF ne Derviş genel grev, genel direniş", "DSİ, Köy Hizmetleri kapatılamaz" sloganlarının atıldığı eylemde, KESK adına Yalçın Mutlu ve Kamu-Sen adına İbrahim Dursun konuştu. Emekçilerin ülkeye sahip çıkması gerektiği belirtilen konuşmaların ardından Dönem Sözcüsü Dr. Umut Karasu, ortak basın bildirisini okudu.

Uşak/Kocaeli Kasım ayı başında 20 bin kişiyle miting yapılan Kocaeli'de Belediye İşhanı önünde dün gerçekleştirilen eyleme ise 500 kişi katıldı. Buradan sloganlarla Çocuk Parkı'na yürünen eyleme Yol-İş üyesi Köy Hizmetleri işçileri pankartlarıyla katıldı. Eylem Çocuk Parkı'nda yapılan basın açıklamasıyla sona erdi. Emek Platformu'nun Uşak'ta düzenlediği eylem ise Tiritoğlu Parkı'nda yapıldı. EMEP ve ÖDP'nin de destek verdiği eyleme 500'ün üzerinde emekçi katıldı. "İşçi, memur el ele, genel greve", "Ne IMF ne Derviş, genel grev, genel direniş", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarının atıldığı eylem konuşmaların ardından sona erdi.

Adıyaman'da coşku Emek Platformu Adıyaman'da coşkulu bir eylemle hükümeti uyardı. 500 kişinin katıldığı eylemde Türk-İş, TTB, Hak-İş, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen ve TMMOB üyelerinin yanı sıra partiler ve kitle örgütleri de yer aldı. Eylemde, "IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "IMF defol, bu memleket bizim" sloganları atıldı. TTB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Fırat eylemde yaptığı konuşmada, IMF politikalarına bağımlı hale gelen yöneticilerle ülkenin felakete sürüklendiğini belirterek, "Özgürlüklerimiz kısıtlanıyor. Çözüm IMF politikaları değil, emekçilerin talepleri doğrultusunda üretime katılmaktır" dedi.

Elazığ Elazığ'da saat 12.00'de Postane Meydanı'nda bir araya gelen Emek Platformu bileşenleri, düzenledikleri basın açıklamasında taleplerini dile getirdiler. 400 kişinin katıldığı açıklama, Elazığ Bingöl Tunceli Tabipler Odası Başkanı Operatör Doktor Selçuk Bulut tarafından yapıldı. Katılımcıların kendi sendika ve kurumlarının imzalarını taşıyan pankartlar açtıkları açıklama sırasında, "Savaşa hayır", "IMF defol, bu memleket bizim" sloganları atıldı.

Kayseri/Antep Kayseri Emek Platformu tarafından, Mimar Sinan Parkı'nda yapılan basın açıklamasına 350 kişi katıldı. EMEP ve ÖDP'nin de destek verdiği eylemde, talepler sıralanarak, çözümün emperyalistlerin IMF aracılığıyla dayattığı politikaların terk edilmesinde olduğu belirtildi. Gaziantep'te belediye önünde yapılan eyleme katılan 300 emekçi alkış ve sloganlarla tepkilerini dile getirdiler. Emek Platformu adına Genel-İş Gaziantep Bölge Başkanı Nihat Bencan'ın açıklama yaptığı eylemde sık sık "Savaşa hayır", "Genel grev, genel direniş", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" sloganları atıldı.

Malatya Malatya'da Seyhan Parkı'nda yapılan basın açıklamasına EMEP, Tarım Gıda-Sen, Tür Köy-Sen, Haber-Sen, Tek Gıda-İş ve KESK'e bağlı sendikalar katıldı. KESK Malatya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Kınık, hükümetlerin IMF'nin talimatlarını yerine getiren aracılar durumuna düştüklerini belirterek, çözümün Emek Programı'nda olduğunu söyledi. Katılımın coşkunun az olduğu eylemde, "Emekçiler el ele, genel greve", "IMF defol, bu memleket bizim", "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganları atıldı.

AdanaAdana Emek Platformu'nun düzenlediği basın açıklaması, saat 12.30'da Adana Kültür Merkezi'nde yapıldı. Açıklamayı okuyan Emek Platformu Dönem Sözcüsü Adana Tabipler Odası Başkanı Rıza Mete, çözümün Emek Programı'nda ifade edildiğini dile getirdi. Toplantıya 100 kişi katıldı.

Bursa Bursa'da hükümetin Karayolları'nı, Köy Hizmetleri'ni, DSİ bayındırlık ve diğer kamu kurumlarını tasfiye etmek istemesi, işçiler ve kamu emekçileri tarafından protesto edildi. Yol-İş 1 No'lu Şube, KESK'e bağlı Enerji Yapı Yol-Sen ve Kamu-Sen'e bağlı İmar-Sen'in katıldığı eyleme 200'ün üzerinde emekçi katıldı. Yapılan eyleme Emeğin Partisi de destek verdi. Ortak hazırlanan basın açıklamasını okuyan Yol-İş Şube Başkanı Kazım Sakarya, uzman teşkilatların kapatılmasının ve işçilerin işten atılmasının bu ülkenin çıkarına olmadığını söyledi. Bu kurumların kapatılmasını protesto eden Sakarya, hükümetin uyguladığı politikalar sonucu her alanda sorunların yaşandığını dile getirdi. Eylemde sık sık "İşçi, memur el ele, genel greve", "KİT'ler bizimdir, kapatılamaz" sloganları atıldı. Eylemin ardından Fomara Meydan'nda yapılacak olan ortak eyleme gidildi. Yoğun yağmura rağmen Fomara Meydanı'nda toplanan emekçiler, hükümeti ve 2002 bütçesini protesto ettiler. Basın açıklamasında Türk-İş ve Kamu-Sen yoğun katılımlarıyla dikkat çekerken, DİSK, KESK ve Memur-Sen yönetici düzeyinde katıldılar.

Diğer iller Mersin Büyükşehir Belediyesi binası önünde yapılan ve 150 kişinin katıldığı eylem boyunca sık sık "Emekçiler el ele, genel greve", "Geliyor geliyor, genel grev geliyor" sloganları atıldı. Urfa Emek Platformu'nun Devlet Hastanesi önünde yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellenince, Türk-İş İl Temsilciliği'nin bulunduğu Yol-İş Sendikası'nda basın toplantısı düzenlendi. DİSK/Genel-İş Şube Başkanı Remzi Çalışkan'ın konuştuğu basın toplantısına Urfa Emek Platformu bileşenlerinin yanı sıra EMEP, İHD ve Mazlum-Der katıldı. Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda, Antalya'da Kışlahan Oteli önünde yapılan eylemlerde IMF'ye karşı mücadele çağrısı yapıldı. Bolu'da KESK Şubeler Platformu tarafından Eğitim-Sen'de açıklama yapıldı. Çanakkale, Konya ve Zonguldak'ta da eylem kararı uygulandı.
ÖNCEKİ HABER

Ağır dayatmalar

SONRAKİ HABER

HADEP'e saldırıya protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...