15 Kasım 2001 22:00

Yeni stand-by yolda

10. gözden geçirme ziyaretini tamamlayan Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti, "Türkiye'nin ek finansmana ihtiyaç duyduğuna" ikna oldu.

Paylaş
Yeni stand-by yoldaTürkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, 10. gözden geçirme denetimini tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı. Arkasında ek finansman sağlanmasına ilişkin pek çok söylenti ve beklenti bırakan heyetin ayrılmasının ardından gözler ay sonunda yapılacak olan IMF İcra Direktörleri toplantısına çevrildi. 10. gözden geçirmede hiçbir pürüz çıkmadığı belirtilirken, IMF'nin teknik bazda, "Türkiye'nin ek finansman ihtiyacı olduğunu" kabul ettiği belirtildi. Ancak IMF'nin ek finasmanı sağlamak için 2005'te sona erecek yeni bir stand-by anlaşması istediği de gelen bilgiler arasında. Bu durumda Türkiye ek finansman karşılığında yeni bir IMF programı daha uygulayacak. Hükümetin, bu yeni programı ise var olan ekonomik programın "güçlendirilmiş" hali olarak tanıtması bekleniyor.

Derviş'i şaşırttılarIMF heyetinin kredi diliminin serbest bırakılmadan Türkiye'den ayrılması, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i zor durumda bıraktı. Önceki gün TBMM'de Hazine Müzteşarlığı Bütçesi'nin sunuşunu yaparken akşam saatlerinde "bir önemli finans kuruluşundan yapılacak açıklamayı" beklediklerini söyleyerek piyasalarda beklenti yaratan Derviş, açıklamanın yapılmaması nedeni ile zor durumda kaldı. Derviş'in IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in IMF İcra Direktörleri ile yapacağı tele-konferansın ardından yapılacak açıklamaya bel bağladığı, ancak tele-konferansın yapılamaması nedeni ile açıklamanın yapılamadığı öğrenildi. Teknik bazı sorunlar nedeniyle Juha Kahkonen'in, dün IMF İcra Direktörleri'yle gerçekleştirmeyi planladığı video konferansı yapılamayınca IMF İcra Direktörleri, 10. gözden geçirme ve ek finansman ihtiyacı konusunda diğer yollardan bilgilendirilirdi. İcra Direktörleri'nin, Washington'da "gayri resmi" bir toplantı yaparak, 10. gözden geçirme raporunu ve ek finansman ihtiyacı konusunu değerlendirecekleri öğrenildi.

IMF'den erteleme oyunu Türkiye'ye verilecek ek finansmanın miktarının, İcra Direktörleri ve G-7'ler tarafından daha sonra netleştirileceği belirtilirken, iç borçların sürdürülmesi açısından, bu kaynağın 9 milyar doların altındaolamayacağı ve bu kaynağın büyük bir ihtimalle stand-by düzenlemesiyle verilebileceği kaydediliyor.Ek kaynağın, IMF'nin, stand-by, Ek Rezerv Kolaylığı, Süresi Uzatılmış Fon Kolaylığı gibi diğer enstrümanların bir kombinasyonuyla da sağlanabileceği, gerek ek kaynak miktarı, gerek kredinin türü ve şartlarının henüz kesinleştirilmediği ifade ediliyor. Ancak verilecek kaynağın toplam 13 milyar dolar olması bekleniyor. Bunun 3 milyar dolarını kasım ayında verilmesi gereken kredi dilimi oluşturacak. Kalan 10 milyar doların 5 milyar doları gelecek yıl IMF'ye ödenecek borçların ertelenmesi şeklinde olurken, Hazine'ye aktarılacak kısım yine 5 milyar dolar olacak. Böylece IMF, 5 milyar dolar vererek 13 milyar dolarlık yeni bir stan-by imzalatmış olacak. Bu arada, tasarruf önlemleri paketinde yaklaşık 7 katrilyon lira olarak tespit edilen rakamın, daha düşük tutulabileceği, fakat faiz dışı fazladaki yüzde 6.5'luk hedefi tutturmak için gerekli olan aradaki farkın ek finansmandan karşılanabileceği kaydediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Kabil'in düşmesi

SONRAKİ HABER

Rüşvet sümenaltı ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...