15 Kasım 2001 22:00

Traktörler yollarda

Teselya Ovası'ndan yeni bir çiftçi hareketi başlıyor. Onbinlerce çiftçi, traktörleriyle yolları kapadı. Çiftçiler, özellikle Avrupa Birliği'nin dayattığı üretim kotalarına karşı çıkıyorlar.

Paylaş
Traktörler yollardaYunanistan'da, Avrupa Birliği tarafından dayatılan tarım politikalarına karşı yeni bri üretici hareketi başlıyor. Verimli Teselya Ovası şehirlerinden Kardiça kentinde yapılan gösteriye onbinlerce kişi katıldı. Çiftçiler bunun henüz bir başlangıç olduğunu, önümüzdeki günlerde eylemlerin ülke çapına yayılacağını ifade ediyorlar. Nitekim, pazartesi günü Selanik ve Trikala şehirlerinde de benzer eylemler yapılacak.

1996-97 eylemleri gibiÖnceki gün Kardiçya, binlerce traktör tarafından işgal edildi. Şehre sığmayan traktörlerin Selanik-Atina yoluna varan bir kuyruk oluşturdu. Gösteriye, demokratik kitle kurluşları, belediyeler, gençlik örgütleri ve esnaf da katılarak destek verdi. Çiftçilerle birlikte yürüyenler arasında Vali ve Belediye Başkanı da vardı. Gösterinin, 1996-97'de yapılan büyük köylü direnişlerinden daha büyük olduğu belirtiliyor. Çiftçiler, gösteri boyunca AB ve hükümet karşıtı sloganlar attılar. Miting alanında bir konuşma yapan Kardiça Birleşik Köylü Sendikaları Federasyonu Başkanı Vangelis Butas, şunları söyledi: "Birlikteliğimize ve mücadelemize devam edeceğiz. Sonuna kadar. Tarım bakanı şehrimize geldi. Diyebilirim ki bize iyilik etti. Gözlerimizi açtı ve şehrin traktörlerle işgal edilmesine yol açtı. Çünkü hükümetin ve AB'nin aldığı yıkıcı tarım politikaları bizleri topraklarımızdan edecek niteliktedir."Köylü birliklerinin önümüzdeki günlerde yapacakları toplantılarda yeni eylem kararları almaları bekleniyor. Bu arada, ana muhalefet partisi konumundaki Yeni Demokrasi'nin çiftçileri destekleyen açıklaması tepki topladı. Çiftçi örgütleri bir açıklama yaparak bu tavrın demagojiden ibaret olduğunu, iktidardaki PASOK ile Yeni Demokrasi arasında hiçbir temel fark bulunmadığını söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Parsa kapma savaşı

SONRAKİ HABER

Kabil'in düşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa