14 Kasım 2001 22:00

Misafire yemek yok

Balıkesir yöresinde köydeki memurlara verilen "konak" ve misafirlere verilen "gezek" adlı yemekler, krizden sonra verilmemeye başlandı.

Paylaş
Misafire yemek yokAnadolu halkının yüzyıllardır uyguladığı geleneklere de darbe vuran ekonomik kriz, misafire yemek verilmesine bile engel oluyor. Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı köylerde, yüzyıllardır sürdürülen misafirlere ikramda bulunma geleneğinin, krizle birlikte ortadan kalktığı belirtiliyor. Havran'a bağlı Köylüce, Şapçı, Küçükdere ve Çambidi köylerinde, yıllardır köylülerin her gün sırayla hazırlayarak, köyün misafir odasında, öğretmen, imam ve korucuya verdiği "konak" adlı yemek ile köye gelen misafirlere sunulan "gezek" adlı yemek, ekonomik krizle birlikte artık verilemiyor. Köylüce Köyü Muhtarı Kerim Uzan, krizin, köyde imece usulü yardımlaşmanın ve köylerine has "konak" ve "gezek" yemeklerinin kalkmasına yol açtığını söyledi. Kriz nedeniyle köy halkının geleneklerine sahip çıkamadığını bildiren Uzan, şöyle konuştu: "Köyümüzde artık kadınlar, bir araya gelerek kışlık tarhana, bulgur ve kuskus yapamıyor. Akrabalık ilişkileri azaldı. Eskiden, köyümüze misafir geldiğinde, nereden geldiğine dikkat etmeden yemek yedirmek için birbirimizle yarışırdık."

Düzenli yemek vardıEkonomik kriz öncesinde, köylerde kurulu bulunan misafirhanelerde gelen konuklara her gün düzenli yemek verildiğini anlatan Muhtar Kerim Uzan, "Artık köylülerimiz kendi karınlarını doyuramıyor, misafirlere nasıl yardımcı olsunlar?" diye dert yandı.
ÖNCEKİ HABER

Hükümete uyarı günü

SONRAKİ HABER

Parsa kapma savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...