14 Kasım 2001 22:00

'Dışarı'dan Türkiye öyküleri

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda, geçen sezon da sahnelenen iki oyun yeni sezonu açacaklar.

Paylaş
'Dışarı'dan Türkiye öyküleriİstanbul Devlet Tiyatrosu'nda geçen sezon da sahnelenen ve ilgiyle izlenen iki oyun, bu sezon da "perde" diyecek. Hans Fallada'nın eserinden Yılnaz Onay tarafından uyarlanan ve yönetilen "Küçük Adam Ne Oldu Sana" ile Dario Fo'nun eserinden Füsun Demirel'in çevirdiği ve Murat Karasu'nun yönettiği "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" adlı oyunlar, 20-25 Kasım tarihlerinde sahnelenecek.

'Küçük Adam' krizde 1930'lu yıllarında başındaki Almanya'da geçen "Küçük Adam Ne Oldu Sana?"'nın öyküsü, bugünün Türkiye'si için oldukça tanıdık. Ekonomik kriz, işsizlik, adım adım iktidara yürüyen faşizm ve mücadele eden işçiler arasında bir küçük memurun öyküsünü anlatan oyun, "sınıf atlama hayali" ile başlayan bir beraberliğin, nasıl bir "hayatta kalma savaşı"na dönüştüğünü aktarıyor.Küçük adam, yok olmamak için ölümüne bir direniş sergiliyor oyun boyunca. Bir işçi gibi yaşamaya, bir işçi gibi mücadele etmeye karşı bir direniş bu. Ve iki kişilik mutlu bir dünya kurabileceğine inancını yitirmiyor yaşadıkları karşısında. En büyük desteği ise hep yanıbaşında olan, tüm güçlüklere göğüs geren işçi kızı Emma'dan alıyor. Emma'nın beslendiği damar ise, işçi olan ailesinde kazandığı birikimler. "Küçük Adam"ın öyküsü 20-25 Kasım günleri arasında Aziz Nesin Sahnesi'nde.

Cinayetin ardındanİstanbul Devlet Tiyatrosu'nun birkaç sezondur sahnelediği Dario Fo'nun 1997 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan oyunu "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" de yeni sezonu 20 Kasım'da Taksim Sahnesi'nde açacak.

Tanıdık bir öykü Murat Karasu'nun yönettiği oyun, tutuklanan bir "anarşist"in sözümona emniyet binasının camdan atlayarak intihar etmesinin ardından yaşananları anlatıyor. Oyun, emniyete sorgulanmak için getirilen "akıllı bir deli" eliyle, işkenceyi, polis devletini ve gözaltında kaybedilmeleri mizahi bir dille anlatıyor.İtalya'da geçen bu öykü de, konusuyla, anlattıklarıyla ve verdikleri mesajlarla en az "Küçük Adam Ne Oldu Sana" kadar "yerli" ve "bizden" görünüyor.
ÖNCEKİ HABER

Üniversitede çifte baskı

SONRAKİ HABER

Müslüman barış gücü yine gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...