14 Kasım 2001 22:00

Göçmenlere askeri mahkeme

11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan "anti terörizm" dalgası, başta ABD olmak üzere tüm dünyada demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik düzenleme ve uygulamalara zemin hazırlıyor.

Paylaş
Göçmenlere askeri mahkeme11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan "anti terörizm" dalgası, başta ABD olmak üzere tüm dünyada demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik düzenleme ve uygulamalara zemin hazırlıyor. Kısıtlayıcı yasalar, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin "demokrasi" iddialarına gölge düşürüyor. ABD Başkanı George W. Bush, terörizmle suçlanan yabancı uyruklu kişilerin, sivil mahkemeler yerine özel bir askeri mahkemede yargılanmalarını onayladı. Başkanlık sözcülerinden Anne Womack, yaptığı açıklamada, "Başkan Bush, terörizmle savaşta kendisine yeni olanaklar tanıyan ve teröristlerin sivil mahkemelere göre daha hızlı ve gizlilik içinde yargılanabilmelerini sağlayacak bir yönergeyi imzaladı" dedi.Bu yönergenin, "Amerikan vatandaşı olmayan, El Kaide örgütü üyesi veya geçmişte bu örgütün üyesi olan, terörist eylemlere katılan veya katılma girişiminde bulunan veya teröristlere yardım yapan tüm kişileri" hedef aldığı belirtildi.

'Uygun yer'Yönergenin ayrıca, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e şüphelileri ABD içinde veya dışında "insani şartlar altında muamele görecekleri ve dini vecibelerini yerine getirebilecekleri uygun bir yerde tutma" yetkisi de verdiği kaydedildi. Yönergede, askeri mahkemede bir kişinin suçlu bulunabilmesi ve mahkûm edilebilmesi için mahkeme üyelerinin üçte ikisinin onayı aranacak ve bu mahkemeye çıkarılanların, mahkeme kararlarına diğer Amerikan mahkemelerinde veya uluslararası mahkemelerde itiraz hakkı olmayacak.

Yetmedi, 5000 olsun11 Eylül soruşturması kapsamına, ABD'de 1000'in üzerinde kişi halen gözaltında tutuluyor. Bu kişilerin herhangi birinin suçlu olduğuna dair henüz hiçbir suçlama getiremeyen Amerikan yönetimi, bu rakamı da beşe katlamaya hazırlanıyor. ABD, "daha fazla bilgi edinmek" gerekçesiyle sorguya çekmek istediği 5 binden fazla yabancının adlarının yer aldığı bir liste hazırladı. Adalet Bakanlığı sözcüsü Mindy Tucker, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Göçmen Dairesi'nin yardımlarıyla hazırlanan listenin, ülke çapında görev yapan 94 başsavcıya gönderileceğini belirtti. Tucker, "Listede, saldırılara ilişkin bilgi sahibi olabileceğini düşündüğümüz kişiler yer alıyor" dedi.Tucker, ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı yetkililerin, listedekilerle görüşülmesini sağlayacağını, söz konusu kişilere, neyin sorulup sorulmayacağını içeren bir belge verileceğini söyledi.Listedeki kişilerin, 18 ile 33 yaş arasında, çeşitli ülkelerden ABD'ye göçmen vizesi almadan giren erkekler olduğu bildirildi. Listede, sorguya çekilmek istenen kişilerin uyruğu olduğu ülkelere yer verilmiyor. Ancak sorgulanan kişiler genellikle suçlu bulunmamaları halinde, "vize süresini aşmak" gibi gerekçelerle ülkelerine geri gönderiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Kâbil'de Moskova gölgesi

SONRAKİ HABER

Pamuk ipliğindeki ittifak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...