13 Kasım 2001 22:00

Zamlar primi eritti

Diyarbakır'da pamuk üreticilerine altıncı ayda verilmesi gereken destekleme primleri yeni dağıtılmaya başlandı.

Paylaş
Zamlar primi erittiŞerif Karataş - Ali Rıza KılınçDiyarbakır'da dağıtılan pamuk destekleme primleri çiftçileri memnun etmedi. Birçok ilde daha önce verilmeye başlanmasına rağmen Diyarbakır'da bu ay ödenmeye başlanan destekleme primleri zamlar karşısında adeta eridi. Diyarbakır merkeze bağlı Yaytaş köyünden Cihan Varhan, dönüm başına 137 milyon alacaklarını söyledi. Doların düşmesi durumunda alacakları paranın da düşebileceğini belirten Varhan, verilen desteğin yüzde birinin "Diyarbakırspor'a yardım" için kesildiğini bildirdi. Geçen yıl 500 dönümden 500 ton pamuk alabildiğini ifade eden Varhan, bu yıl ancak 250 ton alabildiğini kaydetti. Varhan, pamuğu geçen yılın fiyatına satmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, durumlarının her geçen gün kötüye gittiğini belirtti. Varhan, geçen yıl 600 dönümlük alanı sulamak için 12 milyar elektrik faturası öderken bu yıl aynı dönüm için 38 milyar fatura ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. Gübreye ve mazota gelen zamlara dikkat çeken Varhan, destekleme primlerinin ise her yıl düştüğüne vurgu yaptı.

Tefecinin elindeÇiftçinin traktörünü kullanamaz duruma geldiğini söyleyen Sancar Köyü Muhtarı Mehmet Emin Atlı ise, "Altıncı ayda verilmesi gereken primler onbirinci ayda veriliyor. Bu durum vilayetten mi Tarım İl Müdürlüğünden mi kaynaklanıyor, bilmiyoruz" dedi. Çevre illerde birkaç ay önce destekleme primlerinin dağıtıldığını hatırlatan Atlı, üreticilerin masraflarının her yıl arttığını söyledi. Atlı, çiftçilerin borçlarından dolayı evlerine doğru dürüst bir şey götürmediklerini kaydederek, hükümetin destekleme primlerini yükseltmesi gerektiğini belirtti. Atlı, Çukobirlik'in zamanında ödeme yapmamasından dolayı çiftçilerin tefecilerin eline düştüğünü söyleyerek, çiftçiliğin gereken desteği görmemesi durumunda biteceğini ifade etti. Atlı, "Sokaklara düşeceğiz. Hırsızlık yapacağız" dedi.

Üreticiye bir şey yokCankatar Köyü Muhtarı Mehmet Ali Yılmaz da, gübre ve mazot fiyatlarındaki artışlara değindi. Yılmaz, çiftçilerin mağduriyetlerinin artarak devam ettiğini belirterek, bir iki yıl sonra tarlalarını ekemeyeceklerini söyledi. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 100-110 bin liradan aldığı buğdayın 250-260 bin liraya satıldığını belirten Yılmaz, "Üreticiye bir şey yok. Ne varsa zengine var" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs şahinliğine Bahçeli de katıldı

SONRAKİ HABER

Devlet sendikacılığı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...