13 Kasım 2001 22:00

Ek saldırıda anlaştılar

Koalisyon ortakları, personel kıyımından ücretsiz izne, ilaçtan ikramiyelerin kaldırılmasına kadar pek çok saldırıyı içeren ek önlemler paketi üstünde anlaşmaya vardı.

Paylaş
Ek saldırıda anlaştılarUluslararası Para Fonu (IMF) 10. gözden geçirme ziyareti sürerken kredi dilimini serbest bırakmak için istediği yeni ek önlemler konusunda koalisyon ortakları anlaştı. Bütçenin hedeflenen faiz dışı fazla hedefini tutturması için istenen ek önlemler paketi ile yeni vergiler ve hak gaspları gündeme geldi. IMF'nin verdiği görevleri yapmakla yükümlü Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından hazırlanarak koalisyon liderlerine sunulan kamudaki harcamaları kısıcı ve gelirleri artırıcı 12 sayfalık bir paket, toplam 50 maddeden oluşuyor. Paketin mali boyutu ise 7 katrilyon lira. Paketin 4.5 katrilyonluk bölümünü genel bütçeye dahil kuruluşlara yönelik tedbirler, 2.5 katrilyonluk kısmını da KİT'lere yönelik tedbirler oluşturacak.Bu tedbirler arasında kamuoyuna yansıyan personel indirimine ilişkin maddelerin yanı sıra, kamu kuruluşlarının ellerindeki ihtiyaç fazlası malları satışı gibi önlemler de bulunuyor.

Ek yardım istenecekÖte yandan, hükümet IMF'den 3.1 milyar dolarlık yeni kredi diliminin yanı sıra 9 milyar dolarlık ek yardım paketi de isteyecek. IMF'nin kredi dilimini serbest bırakması için istediği "yapısal şartları da" yerine getirmek için çalışmalarını hızlandıran hükümet Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti Türkiye'den ayrılmadan gerekli yasaları çıkarmaya hazırlanıyor.

Kahkonen denetliyorBu arada, Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti ile ekonomi yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerin odağını 7.1 katrilyon liralık tasarruf ve gelir artırıcı önlemler paketi oluşturuyor. IMF heyeti, 2002 yılında, yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazlanın gerçekleştirilebilmesi için koalisyon ortaklarının ek önlemler paketinde anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Şeytanca planlar, kirli pazarlıklar

SONRAKİ HABER

Yoksullar ipotek altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...