13 Kasım 2001 22:00

Şeytanca planlar, kirli pazarlıklar

DTÖ toplantısında ABD ve AB'nin dayatmacı tavırları, büyük tepki topluyor. Hindistan Ticaret Bakanı, "Yeni bir raund başlatılması gerçekten ve tamamıyla şeytani bir girişimdir" dedi.

Paylaş
Şeytanca planlar, kirli pazarlıklarHindistan Ticaret Bakanı Doha'da devam eden DTÖ toplantıları için sert açıklamalar yaptı. Tepkinin nedeni ise ABD ve Avrupa Birliği (AB)'nin yeni bir tartışma süreci istemesi, yoksul ülkelere yeni dayatmalarda bulunması. Nitekim dayatılan menüde enerji, su hizmetleri, hükümet satınalmaları anlaşmasının tüm DTÖ üyesi ülkeleri kapsayacak ve daha da ağırlaşacak bir şekilde revize edilmesi yer alıyor.Hindistan Ticaret Bakanı, Doha'da yapılan bir basın toplantısında "Her zaman DTÖ'nün bizlere gerekli bir şeytan olduğunu, özellikle şeffaflıktan yana ve ayrımcılığa karşı politikaları yüzünden DTÖ ile yaşayabileceğimizi söylemişimdir. Fakat, yeni bir raundun başlatılması gerçekten ve tamamıyla şeytani bir girişimdir" dedi. Adına ne dersek diyelim, bu raundda yeni konuların ele alınması, rekabet ve yatırımlar, çevre gibi tüm üyelerin üzerinde mutabık olmadığı yeni anlaşmaların gündeme getirilmesinin kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Hindistan tepkiliABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı toplantı sonrasında Hindistan Başbakanı'ndan gelebilecek bir talimatın aksi yönde olması halinde nasıl bir tavır sergileyeceği sorulduğunda yine de "Hayır" yanıtı veren Bakan'ın söylemi Katar'da şok yarattı. Gıda güvenliği, kırsal kesimin kalkınması gibi konuların tarım anlaşmasına eklenmesinin Hindistan açısından yeterli olduğunu belirten Bakan, yatırımlar ve ticaret anlaşmaları konularındaki muhalif tutumlarında yalnız olmadıklarını ve Brezilya ile çeşitli Afrika ülkelerinin de kendileriyle aynı görüşü paylaştıklarını söyledi. Karşıtlarından biri olan Kanada büyükelçisine de "Eğer Kanada, tekstil anlaşması sonrasında işsizlikte artış olacağı endişesini taşıyorsa, biz de yatırımlar ve rekabet anlaşmalarının imzalanması halinde milyonlarca Hint'li yurttaşımızın işini kaybedeceğinden büyük bir endişe duyuyoruz" dedi. Diğer yandan DTÖ'nün Uruguay raundunun uygulaması sırasında çıkan sorunlar için çözüm arayacağı yerde yeni anlaşmaları gündemine almasını eleştiren Pakistan delegasyonu, Hindistan'a bu konuda önemli destek veriyor. DTÖ'de hazırlanan taslak deklarasyonda talep ve endişelerine yer verilmediğini belirten Pakistan Ticaret Bakanı Abdul Razak Dawood, aralarında Küba'nın da bulunduğu 10 ülkeyle ortaklaşa hazırladıkları "Kalkınma Locası Yandaşları" başlıklı ve taslağın tarım bölümüne alternatif getirme amacıyla hazırladıkları önerilerden hiç birinin taslağa eklenmediğini belirtti.

AB'den rüşvet teklifiDoha'daki 4. Bakanlar Konferansı'nın daha ilk gününde AB ve ABD, bir kez daha kirli müzakere yöntemlerine başvuracaklarını ortaya koydu. Özellikle kapsamlı bir raund önerisine şiddetle karşı çıkan delegasyonlar bir yandan AB bir yandan da ABD tarafından çift taraflı kuşatma altına alınarak özel ve gayrı resmi toplantılara konuk ediliyorlar. Doha'da AB delegasyonu tarafından takınılan tutum Amerika'nınkinden daha az ikiyüzlü değil. AB, 10 Kasım günü bazı Afrika ülkelerinin delegasyonlarıyla yaptığı gayrı resmi toplantıda, kapsamlı bir raund konusunda olumlu oy kullandıkları taktirde 50 milyon Euro tutarında yardımda bulunacağını bildirdi. Pascal Lamy'e Afrika ülkelerine rüşvet teklif edip etmediği sorulduğunda ise Lamy, yalnızca gülümsemekle yetindi.
ÖNCEKİ HABER

Eski dost, eski düşman

SONRAKİ HABER

Ek saldırıda anlaştılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...